Nieuw pand Van der Valk Hotel Venlo: Duurzame gastvrijheid van bestaande op nieuwe generaties
Naast de bestaande hoteltoren van Van der Valk Hotel Venlo is een gloednieuwe hoteltoren verrezen waarin verschillende duurzame en Cradle to Cradle materialen zijn verwerkt. Het resultaat is een duurzaam, stijlvol en zeer compleet hotel waar elk zakelijk en particulier event tot zijn recht komt.

Fotografie: Marcel Krijgsman

Duurzaamheid loopt als een rode draad door de bouw van het vernieuwde hotel. "Dat was een bewuste keuze van mijn vrouw Ine en mijzelf", zegt directeur Han van der Eijk. "Als ouders wil je een mooie wereld voor je kinderen achterlaten. En als Van der Valktelg wil je een mooi hotel doorgeven aan de volgende generaties. Dat betekent dat je anders met de wereld om moet gaan en onder andere goed moet nadenken over het gebruik van grondstoffen."

Duurzame materialen

Voor het ontwerp van de nieuwe toren werd de hulp ingeroepen van Max Markusse van Quant Architectuur. Ook liet het team van Van der Valk Hotel Venlo zich adviseren door het C2C ExpoLAB. "Het Venlose stadskantoor was een belangrijke inspiratiebron voor de nieuwbouw van het hotel", vertelt Han. "Samen met het C2C ExpoLAB hebben we gekeken naar de beschikbare en bewezen Cradle to Cradle-producten, wat economisch haalbaar was en wat esthetisch mooi is. Uiteindelijk zijn er vijf gecertificeerde producten toegepast." Commercieel manager Jeroen van Bennekom noemt enkele voorbeelden: "De vloeren zijn van prefab beton waardoor de elementen kunnen worden hergebruikt. De muren zijn opgetrokken uit duurzame gipsplaten. De vloeren zijn bedekt met een vloerbedekking die is gemaakt van autoruiten. Dit materiaal van Tarkett is zo stevig dat het een volledige inventariscyclus meegaat en een hoge restwaarde houdt. De vloerbedekking bestaat uit viscosedraden die zijn verlijmd op kalk een restproduct uit het Brabantse waterwingebied. Voor het verlijmen van de tegels op de muren is een speciale warmtepasta zonder chemicaliën gebruikt. Daarnaast hebben we producten van verschillende lokale en regionale leveranciers toegepast om het aantal transportbewegingen te beperken. Zo is het warmtewerende en geluidsisolerende glas in de ramen geleverd door Scheuten, de tegels zijn van Mosa en het deurbeslag komt van AMI."Meetings en events

De duurzame insteek van het hotel trekt de nodige aandacht van bedrijven uit de regio, maar ook elders uit het land en buitenland is interesse. "We merken dat ons C2C-verhaal de interesse heeft van diverse internationaal opererende bedrijven", vertelt Han. "Normaal gesproken kiezen zij een buitenlandse bestemming voor hun internationale evenementen, maar vanwege de coronacrisis willen zij hun vergadering of productpresentatie dichter bij huis organiseren." "Deze bedrijven kunnen kiezen uit twaalf zalen voor verschillende groepsgroottes en typen events", zegt Jeroen. "Level77 bevindt zich op de twaalfde verdieping op 56 meter hoogte. Vanuit deze zaal heb je een prachtig panorama-uitzicht op de omgeving. Je ziet er diverse duurzame landmarks zoals het nieuwe Holland Casino, de Innovatoren en het stadskantoor, maar ook de Troy-achtbaan van Toverland, de lichtmasten van VVV-Venlo en zelfs de woontoren in Roermond." Level77 bestaat uit twee zalen en een bar, ideaal voor een productpresentatie, boardroom meetings, een luxe diner of een congres met expositieruimte voor sponsoren.

Auditorium

De overige zalen bevinden zich op de eerste verdieping. De namen van deze ruimtes verwijzen naar typische Van der Valk elementen zoals Cherry, Appelmoes, Dame Blanche en De Gouden Leeuw. Aan de voorzijde en zijkant van het hotel liggen twee kleine boardrooms, twee grote boardrooms en een creatieve ruimte met zitzakken voor een out of the box meeting. Ook is er een auditorium voor 140 personen. Vanuit het auditorium loop je zo naar de lobby toe die is voorzien van koffie- en theefaciliteiten en uitgebreide zitmogelijkheden. Er is zelfs een live cooking buffet aanwezig voor een uitgebreid lunch- of dinerbuffet. Aan de andere zijde van de lobby liggen nog eens vier zalen (met de toepasselijke naam Toucan) waar aaneengeschakeld 400 mensen in theateropstelling kunnen plaatsnemen.


Inspiratie

Naast het bieden van zalen denkt Hotel Venlo graag mee wat betreft de mogelijkheden om van een bijeenkomst een inspiratievol event te maken. "Voor een meerdaags congres zijn er talloze mooie programma's te bedenken", zegt Jeroen. "Hier in de regio bevinden zich namelijk diverse bijzondere bedrijven die uitblinken in duurzaamheid en dus een bezoek waard zijn. Deze kunnen per auto worden bezocht, of je huurt bij ons fietsen, e-bikes of e-choppers. Ook de culturele identiteit van de regio willen we graag bij onze events betrekken. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van een oud Limburgs draaiorgel, de Venlose stadsreuzen Flujas en Guntrud, schutterijen, de Joekskapelle of de archivarissen van verschillende musea die workshops in het auditorium geven."Uitzicht

Naast de prachtige zalen bevinden zich in de nieuwe hoteltoren 106 gloednieuwe hotelkamers. Jeroen: "Alle kamers hebben standaard een regendouche, strijkplank en strijkijzer, koffie- en theefaciliteit, een smart tv, een zitje bij het raam en een apart toilet. De led-verlichting is voorzien van sensoren en dimmers. Gastinformatie is volledig gedigitaliseerd. Extra bijzonder zijn de kamers op de elfde verdieping, de zogenoemde VIP-etage. Deze kamers hebben raampartijen van vier meter hoog met een prachtig uitzicht. De twee penthouses van ieder 66m2, hebben een open haard, walking closet, badkamer met regendouche en bubbelbad." Housekeeping werkt enkel met gecertificeerd schoonmaakmiddel van Hygeniq. In de badkamer staan grote dispensers, dat is duurzamer dan kleine flesjes en zeepjes."Ontspannen in Wellness en Valk Gym

Hotelgasten die na een lange dag nog even willen ontspannen, kunnen op de tweede verdieping gebruikmaken van de zeer uitgebreide Valk Gym en wellness faciliteiten. "Onze Valk Gym is uitgerust met de modernste fitnessapparaten", vertelt Han. "Ook begeleiding van een personal trainer en een voedingsadvies is mogelijk. Verder zijn er verschillende sauna's, massageruimtes en een indoor zwembad. Volgend jaar wordt het aangrenzende dakterras ingericht als wellnesstuin. Hier komt een bonte mengeling van grassen, planten en bomen te staan."


Gerlach Delissen Photography

Twee restaurants

Van der Valk Hotel Venlo beschikt over maar liefst twee restaurants. Zest Live Cooking is het buffetrestaurant met een sfeervolle inrichting en kunstprojecten van Ramona Nieuwenhuisen. Jeroen: "Hier maken we voor het diner onder andere gebruik van de pizza-ovens en de Kamado houtskool barbecues." In à la carte Restaurant V staan Dutch Cuisine gerechten op de kaart met lokale en regionale ingrediënten. De glasvloer geeft alvast een doorkijkje naar de wijnkelder waar op termijn borrels en proeverijen kunnen worden gehouden. In de bestaande hoteltoren wordt Bar Ello ingericht. De ideale plek voor een borrel, een take away gerecht of gewoon even ontspannen. Han: "In de keukens en de restaurants wordt kritisch gekeken hoe voedselverspilling kan worden tegen-gegaan. Het ontbijtbuffet is voorzien van koelspots. Dankzij de gekoelde damp blijven de ontbijtgerechten op temperatuur en daardoor langer goed. Live Cooking wordt gedaan op inductie. Afval wordt gescheiden en omgezet naar biogas."

Cradle to Cradle-regio

Han en Jeroen hopen dat het vernieuw-de hotel een impuls geeft aan de profilering van de regio Venlo als Cradle to Cradle-regio. Han: "De Floriade in 2012 was een mooi startschot, gevolgd door de bouw van het stadskantoor. We hopen dat ons hotel de regio verder op de kaart zet als duurzame regio. Overigens staan wij op dat gebied zeker niet stil. We blijven kijken waar we ons gebouw en ons beleid kunnen aanpassen om verder te verduurzamen. Uiteraard staat in dat continue proces ook de gastbeleving centraal."


Over Van der Valk Venlo

- 168 hotelkamers

- 12 zalen, waarvan 2 op de 12e etage met spectaculair uitzicht tot aan Roermond

- 2 restaurants (live cooking en à la carte)

- 2 bars

- Fitness en wellness verdieping inclusief zwembad

- Verhuur fietsen, e-bikes en e-choppers

- Gouden Green Key (sinds 2012)

 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sofie Fest

Tags: Van der Valk Hotel Venlo Venlo Limburg Duurzame locatie Hotel
Van der Valk Hotel Venlo | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
Nijmeegseweg 90
5916 PT
Venlo
Nederland
Algemene voorwaarden | privacy statement