Congresstad Venlo: De duurzaamste bestemming van Nederland



Aandacht voor duurzaamheid, een compact en sfeervol stadscentrum en een keur aan locaties: met deze elementen van Venlo maakte een selecte groep van meeting- en eventplanners eind juni kennis.  

Duurzaam stadskantoor
In 2012 was Venlo het toneel voor de wereldtentoonstelling Floriade. Dit event gaf het startschot voor de profilering van Venlo als dé Cradle-to-Cradle gemeente van Nederland. Volgens dit duurzaamheidsprincipe bestaat het concept afval niet, maar zijn producten zo gemaakt dat de grondstoffen na de levensduur van het product zonder kwaliteitsverlies opnieuw kunnen worden gebruikt. Eén van de eerste en belangrijkste boegbeelden van deze profilering is het meest duurzame stadskantoor van Nederland, dat aan de rand van het centrum van Venlo ligt. In het gebouw zijn diverse duurzame materialen gebruikt. Een warmtepomp en een groene wand zorgen voor een natuurlijke klimaatbeheersing en luchtcirculatie. Het stadskantoor is mede dankzij de goede luchtkwaliteit een bijzonder prettige werkplek en trekt per jaar 30.000 internationale bezoekers die zich willen laten inspireren door dit duurzame gebouw. Ook heeft het gebouw de Cradle-to-Cradle koplopers award en de jury- en publieksprijs (categorie overheidsgebouwen) van de Amerikaanse Architzer A+Awards gewonnen.



Feesten in de kapel
Na het uitgebreide bezoek aan het stadskantoor maken de deelnemers onder leiding van stadschroniqueur Sef Derkx kennis met het compacte en gezellige centrum van vestingstad Venlo en de Venlonaren. Zo blijkt Venlo een verrassende mix van architectonische stijlen te hebben; van kleine middeleeuwse gevels tot Jugendstil, Bauhaus en hedendaagse architectuur. De eerste stop is bij Domani, dat in het uitgaansgebied ligt. De kapel van het voormalige twaalfde eeuws klooster is in 2007 grondig gerenoveerd en doet sindsdien dienst als locatie voor congressen, diners, feesten en andere evenementen. Naast de kapel beschikt Domani nog over een kleine zaal met koorbanken, ideaal voor een debatopstelling. 



Oudste bioscoop van Nederland

De tweede stop in het centrum is bij CityCinema Venlo, één van de vijftien zelfstandige filmhuizen die Nederland nog telt. CityCinema is zelfs de oudste bioscoop van het land en is sinds 2013 gevestigd in een in eigen beheer gebouwd pand. De bioscoop beschikt over vier zalen met 7.1 Dolby geluid en een capaciteit variërend van 104 tot 160 stoelen. De zalen zijn ingericht volgens het thema natuur, met een bladerpatroon op de vloer en kiezelpatronen in de lichtpanelen op de wanden. In heel het pand is bovendien led-verlichting aanwezig en de warmte die vrijkomt door de projectoren wordt gebruikt om het pand te verwarmen. De bioscoopzalen lenen zich uitstekend voor een presentatie. Ook kan de foyer inclusief binnentuin worden afgehuurd voor een besloten borrel of feest. Leuk detail: het golvende plafond boven de bar kan elke gewenste kleur projecteren.



Bijzonder poppodium
De volgende locatie staat in het teken van muziek en optredens. Poppodium Grenswerk is gevestigd in een open en transparant gebouw uit 2014. Kenmerkend zijn de grote ramen op alle verdiepingen waar je makkelijk naar binnen én naar buiten kunt kijken. Op de begane grond vind je een gezellig café met een klein podium en terras dat doordeweeks kan worden afgehuurd voor een borrel of feest. Op de eerste verdieping liggen de grote zaal en de foyer. Bijzonder is de kapconstructie die in het plafond van de zaal zichtbaar is. De zaal zelf wordt veel ingezet voor seminars, workshops en bedrijfsfeesten. Het balkon kan apart worden afgehuurd. Zelfs de artiestenlounge is doordeweeks te huur voor brainstormsessies en workshops. Voor het organiseren van zakelijke events werkt Grenswerk ook veel samen met het naastgelegen De Maaspoort Theater & Events.



Theater centraal
Op steenworp afstand van het poppodium ligt Theaterhotel Venlo. Waar vroeger de oude Maaspoortpassage lag, is sinds vijf jaar een viersterren hotel gevestigd met 52 kamers. Elke kamer is voorzien van sfeervolle bruin- en kopertinten (waaronder leertegels) en oude posters van theatervoorstellingen. Het hotel heeft een directe verbinding met De Maaspoort Theater & Events, waar de receptie zich bevindt en gasten van het ontbijt kunnen genieten. In het hotel zelf is nog een sfeervolle bar aanwezig die kan worden afgehuurd voor een borrel of een feest. Daar worden onder andere cocktails geserveerd die zijn gemaakt van de eigen gin. 



Zicht op de Maas
Nadat de naam De Maaspoort Theater & Events al meerdere malen is gevallen, is het eindelijk tijd om deze locatie te bezoeken. De Maaspoort heeft drie theaterzalen met elk een eigen foyer. Zowel in de zalen als in de foyers kunnen congressen, beurzen, borrels of evenementen worden georganiseerd. De vierde VIP-foyer biedt een prachtig uitzicht over de Maas en de Maasboulevard. Lunchen of dineren kan vooraan in het theater bij Bistro Luif Aete & Drinke, bij restaurant Cabillaud op de bovenste verdieping of op het aangrenzende dakterras. Het dakterras is op deze zonnige dag dan ook de perfecte plek voor een uitgebreide lunch.



Cradle-to-Cradle boegbeeld

Na het verkennen van de binnenstad rijden de meeting- en eventplanners naar een tweede Cradle-to-Cradle boegbeeld. Vlak naast de A67 heropende Van der Valk Hotel Venlo een compleet gerenoveerd hotel én een tweede hoteltoren. Voor de renovatie en uitbreiding zijn gebruik gemaakt van diverse C2C-gecertificeerde producten, afkomstig van lokale en regionale leveranciers. Zo zijn de vloeren gemaakt van herbruikbaar prefab beton en bedekt met vloerbedekking van gerecyclede autoruiten die zijn verlijmd op viscosedraden. Een boom midden in de lobby en de groentinten die overal terugkomen, benadrukken het duurzame karakter van het hotel. Op de eerste verdieping bevinden zich vier schakelbare zalen, een groot auditorium, vier boardrooms en een creatieve ruimte. Wie wel van een panorama-uitzicht houdt, kan voor een productpresentatie, boardroom meeting, een luxe diner of een congres met expositieruimte voor sponsoren op de twaalfde verdieping terecht bij Level77. Verder biedt het hotel 168 kamers, twee restaurants en uitgebreide welness-faciliteiten, inclusief een gym en zwembad. 



Bloemenveiling als eventlocatie
De volgende locatie op het programma is Daily Trade Fair Events. Deze voormalige bloemenveiling opent dit najaar de deuren als permanente showroom (15.000 m2) voor inkopers en eigenaren van bedrijven in de hospitality-, home-, gift- en gardenbranche. Het initiatief komt van de ondernemers van de naastgelegen groothandel FloraZON en diverse interieurbedrijven, die naast het cash & carry inkoopcentrum en de interieurgroothandels een tweede manier zochten om hun producten in grotere hoeveelheden te kunnen aanbieden. Meeting- en eventplanners kunnen hier nu al terecht voor bijvoorbeeld een vergadering of presentatie in de afmijnzaal. Hier zijn nog altijd de 312 kopersbankjes, de glazen ruimtes van de veilingmeesters en de oude veilingklok te vinden. Vanaf het najaar komen daar twee grote hallen van elk 7.500 m2 bij, die geschikt zijn voor evenementen, congressen en vakbeurzen. De diverse dockstations maken het vervoeren van materialen voor het opbouwen van stands, maar ook het binnenrijden van bijvoorbeeld nieuwe auto’s voor een lancering extra makkelijk. 



Innovatieve campus
De laatste locatie op het programma is de Brightlands Campus Greenport Venlo, die is gevestigd op het voormalige Floriadeterrein. In de voormalige plantenkas Villa Flora werken onderwijsinstellingen zoals de HAS Hogeschool en Universiteit Maastricht, overheidsinstellingen en bedrijven samen aan innovatieve en duurzame concepten voor de land- en tuinbouwsector. De hoofdthema’s zijn gezonde voeding, future farming en biocirculaire economie. De evenementenhal biedt zicht op het Floriadepark van 60 hectare. Hier kunnen evenementen, diners en presentaties worden gehouden. Daarnaast zijn er nog een grote (college)zaal, enkele kleine zalen en een uitgebreide keuken waar kookworkshops kunnen plaatsvinden. Op 500 meter afstand van Villa Flora ligt de Innovatoren, waar je op de bovenste verdieping diverse vergaderzalen kunt huren. Het uitzicht over het Floriadeterrein krijg je er gratis bij. In het park zelf kun je ook nog gebruik maken van de theaterheuvel. 


Na een programma vol bijzondere en duurzame locaties komt de eerste locatietour van Venlo Convention Bureau ten einde. Om de duurzaamheidsboodschap extra kracht bij te zetten, krijgen de deelnemers een mini-fruitboom cadeau om de CO2-voetafdruk van hun reis te compenseren. Dat Venlo zich met de recht de duurzaamste congresbestemming van Nederland mag noemen, mag duidelijk zijn!

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sofie Fest

Tags: Venlo Convention Bureau Duurzame bestemming Congres Congreslocatie Venlo Limburg duurzaamheid Domani Venlo CityCinema venlo Poppodium Grenswerk Theaterhotel Venlo De Maaspoort Theater en Events Daily Trade Fair Van der Valk Hotel Venlo Brightlands Campus Venlo Locatie
Algemene voorwaarden | privacy statement