Postillion Hotel WTC Rotterdam: Een eigen hotel in de Maasstad
Al toen Postillion Hotels in 2015 het beheer over de MICE-faciliteiten in het Beurs-WTC Rotterdam in handen kreeg, koesterde directeur Erik-Jan Ginjaar de droom om het aanbod in de Maasstad uit te breiden met hotelkamers. In het voorjaar van 2021 is het dan eindelijk zover en wordt Postillion Hotel WTC Rotterdam geopend.


Een nieuw hotel is een prachtige vooruitblik in tijden van economische tegenspoed, al blijft algemeen directeur Erik-Jan realistisch. “Ondanks de positieve ontwikkelingen met betrekking tot betrouwbare vaccins en de toekomstige versoepelingen, zal de branche het in 2021 zeker nog moeilijk hebben. Mede omdat die 1,5 meter afstand nog een hele tijd onderdeel zal blijven uitmaken van ons dagelijks leven. Mijn verwachting is dat in het tweede kwartaal de nationale vergadermarkt en het leisure toerisme langzaam weer op gang zullen komen. In het derde kwartaal komt daar op kleine schaal de internationale congresmarkt bij. Als hotelketen heb je geen andere keuze dan de markt in de gaten te houden en flexibel in te spelen op de mogelijkheden die ons gegeven worden (zie kader).”
 

Hotelkamers

Voor de kamers in het nieuwe hotel heeft Postillion Hotels 3.000 vierkante meter bijgehuurd in het Beurs-WTC Rotterdam, wat betekent dat alle faciliteiten in één gebouw worden ondergebracht. "Er komen in totaal 168 kamers, verdeeld over vier etages. Naast deze kamers realiseren we een uitgebreide bar waar je 's ochtends kunt ontbijten en 's avonds kunt borrelen. Andere faciliteiten waar zakelijke gasten graag gebruik van maken, zoals Brasserie Staal voor lunch en diner en een gym, zijn al aanwezig in het Beurs-WTC Rotterdam."
WTC

Voor de zakelijke markt draait het naast de hotelkamers natuurlijk ook om de zalen. De ruimtes voor zakelijke bijeenkomsten in het Beurs-WTC Rotterdam wor-den sinds 2015 gefaciliteerd door Postillion Convention Centre WTC Rotterdam. Erik-Jan: "Dit congrecentrum heeft 27 zalen die voorzien zijn van de unieke Postillion look and feel in de kleuren zwart en oranje. In de Rotterdam Hall kunnen we 200 personen op 1,5 meter afstand in theateropstelling laten plaatsnemen. De drie voormalige graanbeurshallen bieden 3.500 m2 ruimte voor diners, exposities en beurzen. En dan liggen er om de Rotterdam Hall nog eens 21 zalen van verschillende afmetingen die naar wens kunnen worden op- en afgeschaald voor breakout-sessies of kleine congressen. Op de 23e etage ligt de stadhuiszaal met een prachtig uitzicht over de stad."Positionering

De opening van Postillion Hotel Rotterdam maakt onderdeel uit van de strategie om uit te breiden naar het westen, en om de keten als internationale congresspecialist te positioneren. "Dat we uitstekend in staat zijn om grote, meerdaagse congressen voor de nationale en internationale markt te organiseren, hebben we in Utrecht en Amsterdam al ruimschoots bewezen", geeft Erik-Jan aan. "Inmiddels weten we uit ervaring dat je voor de internationale markt gewoon die combinatie van zalen en kamers nodig hebt. Dat merkten we in Amsterdam toen daar eerst het Convention Centre Amsterdam opende en later in 2018 Postillion Hotel Amsterdam. Rotterdam doorloopt hetzelfde stappenplan. Met het uiteindelijke totaal-product kunnen zakelijke gasten uit bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten prima uit de voeten."

Erik-Jan benadrukt wel dat Rotterdam geen klakkeloze kopie wordt van het hotel in de hoofdstad. "Postillion Hotel Rotterdam heeft een unieke ligging midden in het bruisende centrum van de tweede stad van Nederland. Daarom hebben we hier heel specifiek gekeken naar wat een city center product moet bieden en met welke faciliteiten je wat meer kunt toespitsen op de stadse omgeving. We hebben bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van een handig meubel voor de koelkast en het koffiezetapparaat."
Meet Work Stay

Bij Postillion Hotels merken ze dat er veel behoefte is aan kleinere, flexibele zalen en die behoefte zal volgens Erik-Jan de komende tijd nog wel blijven. "Mensen willen graag een uitgebreide werkplek waar ze in groepen van drie of vier personen kunnen overleggen en samen aan een project kunnen werken. Het Meet Work Stay-concept dat wij jaren geleden al introduceerden, sluit perfect aan op die behoefte. Gasten kunnen altijd bij onze hotels terecht om te werken, te vergaderen en te verblijven. Hier in Rotterdam zijn in het Business Center van het WTC kleinere zalen ondergebracht die als boardroom of een rustige werkplek kunnen worden gebruikt. Wanneer de hotelkamers in Rotterdam gereed zijn, kunnen we ons concept hier eveneens volledig aanbieden."


Vooruitblik

Het organiseren van hybride events, het flexibel en snel kunnen op- en afschalen van events en hoe je daar als je locatie je aanbod op aanpast, zullen volgens Ginjaar voorlopig nog wel de trend blijven. "Gelukkig hebben we in 2020 al gemerkt dat ondanks de beperkingen de voorkeur voor live events nooit zal verdwijnen. Net als de rest van de branche geloof ik niet in het enkel en alleen online samenkomen via programma's zoals Teams. Er gaat niets boven de beleving van een live event. Wanneer Postillion Hotel WTC Rotterdam straks de deuren opent, kunnen gasten hier veilige en inspiratievolle bijeenkomsten organiseren."

 
Denken in kansen

Als het team van Postillion Hotels één ding niet kan, dan is het wel stilzitten. Ook niet als een coronacrisis de mogelijkheden voor zakelijke bijeenkomsten beperkt. Toen in april 2020 tijdens de persconferentie van het kabinet de 1,5 meter afstand maatschappij werd aangekondigd, presenteerde Postillion Hotels twee dagen later hun 1,5 meter concept inclusief instructiefilmpjes en speciale boarding pass. Na de eerste versoepeling van de maatregelen eind mei werd op 2 juni 2020 het eerste 1,5 meter congres NXTMICE georganiseerd. Ook de campagne Showcase Holland, waarvoor de hotelketen in juli op social media iedereen in de branche opriep om hun 1,5 meter cases in de sturen, leverde een prachtige impressie op van events die op afstand kunnen worden georganiseerd. Begin november sloot de keten vanwege de aangescherpte maatregelen tijdelijk de deuren van alle hotels, om twee weken later na de versoepelingen de deuren weer te openen. Erik-Jan hield op social media meerdere malen een vurig pleidooi om het aantal reisbewegingen te beperken om de kerstperiode onder versoepelde omstandigheden door te kunnen brengen. Helaas is dat niet gelukt, maar inmiddels zijn alle hotels weer open.

 

Smart Technologie

Eerder in 2020 vertelde Erik-Jan Ginjaar aan Meeting Magazine dat het team achter vooruitstrevend is en meedoet om de beste te zijn. Postillion Hotel Amsterdam kreeg in 2018 spraakgestuurde hotelkamers. In het najaar van 2019 werd AI-reserveringsmedewerker Michiel geïntroduceerd, die 75% van alle offertes die per e-mail binnenkomen binnen 24 uur afhandelt. Voor de promotie van Postillion Hotel Rotterdam op de leisure markt ontwikkelde communicatiebureau RauwCC de eerste virtual influencer van Nederland: Esther Olofsson. Deze brandambassador bestaat uit bits en bytes maar kan visueel-fysiek aanwezig zijn op bestaande locaties. Esther is prominent betrokken bij de feestelijke onthulling en opening. Ze heeft al diverse posts over het hotel en diverse Rotterdamse hotspots op haar eigen accounts op LinkedIn en Instagram geplaatst. Na de opening blijft ze 24/7 beschikbaar als 'most trusted city guide'.

 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Postillion Hotels Beurs-WTC Rotterdam Erik-Jan Ginjaar Postillion Hotel WTC Rotterdam Rotterdam Hotel Locatie Smart technology virtual influencer Esther Olofsson Vergaderlocatie Evenementen
Algemene voorwaarden | privacy statement