Zestiende editie EventSummit: "We gaan er iets moois van maken!"

In 2024 wordt alweer de zestiende editie van EventSummit voor de festival- en evenementenbranche georganiseerd. Hoewel het basisprincipe - waarbij iedereen hetzelfde formaat stand bemant - nog altijd overeind staat, houden organisatoren Arjen Lemstra en Joris Bots de beurs wel degelijk bij de tijd. Dit kun je op 8 februari in Jaarbeurs Utrecht verwachten.

Fotografie: Tycho Müller

Het principe achter EventSummit staat al zestien jaar vast: iedereen betaalt dezelfde prijs voor dezelfde stand, zodat iedereen evenveel de aandacht van de bezoeker kan trekken. “Voor de komende editie hebben we 460 fysieke stands, plus het nodige entertainment en natuurlijk de vaste sprekersbureaus”, vertelt organisator Arjen Lemstra. “Net als vorig jaar strijkt EventSummit opnieuw neer in Jaarbeurs. In Hal 3 en 4 hebben we alle ruimte om door te groeien naar de geschatte 500 stands. Bovendien weten de bezoekers deze hallen uitstekend te vinden.”Uitgebreid programma

Net als voorgaande jaren biedt EventSummit een uitgebreid kennis- en sprekersprogramma van vijftien sessies, verdeeld over de beursdag. Omdat het een vrij vol programma is, gaan de deuren om 10.00 al open zodat de bezoekers extra tijd hebben voor het programma én de beursvloer. “We trappen ’s ochtends af met een bijeenkomst voor de leden van het Eventplatform. Bij dit platform van branche- en vakorganisaties in de zakelijke evenementenbranche zijn onder andere CLC-VECTA, Dutch Venue Association, IDEA en MPI aangesloten. De bezoekers kunnen wederom rekenen op voordrachten van interessante sprekers, waaronder schrijver Kluun, voormalig hockey-international Kim Lammers en millennial-expert en auteur Jasper Scholten. AI- en esports-expert Martijn van der Craats vertelt de bezoekers over het inzetten van AI in de eventbranche. Daarnaast organiseren we samen met XSAGA drie sessies ‘Blunder Talks’, waarbij een cateraar, een evenementenbureau en een locatie vertellen over hun grootste blunders. We sluiten de beurs af met een borrel en een live band tot 19.30, met daarna een afterparty bij CitySense tot 22.30.”Nieuwe thema’s

Kijkend naar de themavelden, vinden bezoeker naast de vertrouwde straten van onder andere locaties, convention bureaus, relatiegeschenken en teambuilding enkele nieuwkomers. Arjen: “Op het Travel square vind je alle standhouders die je meer kunnen vertellen over reizen op maat. Ook de cateraars zijn dit jaar goed vertegenwoordigd met een eigen veld. Deze acht exposanten delen bovendien polsbandjes uit waarmee een aantal gelukkigen in de speciale VIP-ruimte diverse gerechtjes kunnen proeven. Ten slotte is er een speciale straat, ingericht door onze partner Boozed, waar veertien exposanten meer vertellen over hun duurzame product of dienst. We hopen dat zeker deze straat de komende jaren verder uitgroeit.”

Duurzame gedachte
Hoewel Arjen en Joris er niet altijd over communiceren, speelt duurzaamheid een belangrijke rol bij de organisatie van de beurs. “De hele gedachte achter de beurs is in feite duurzaam. De beurs duurt slechts één dag, waardoor slechts twee vervoersmomenten nodig zijn. De stands die we laten bouwen, zijn elk jaar hetzelfde en kunnen gewoon worden hergebruikt, net als de tapijttegels. Het materiaal wordt dan ook gedurende het hele jaar voor diverse beurzen ingezet door onze samenwerkingspartners. Van de banners die we niet hergebruiken, laten we tassen maken. De catering is vegetarisch, uitgezonderd de oesters van de Oesterbar, maar ook dat is een duurzaam product. Daarnaast promoten we bezoekers om met de trein te komen. Uit de enquête na de editie van 2023 bleek dat 40 tot 45% dit had gedaan en dit als een groot pluspunt zag.” Om de impact van de beurs te verkleinen, doneerde het team van EventSummit in november via Trees for All driehonderd bomen die in het Twiske zijn geplant. “Ons streven is om duizend bomen te planten. We vragen alle bezoekers om tien euro voor twee bomen te doneren. Exposanten kunnen bij hun pakket een donatie van twee bomen afnemen.”

Ticketing van start
Dat de branche reikhalzend uitkijkt naar EventSummit, ziet Arjen aan de ticketing die in november van start ging. “Begin december hadden we al ruim 1.500 aanmeldingen, waarmee we dik voorop lopen vergeleken met andere jaren. We hopen uiteindelijk 5.000 enthousiaste bezoekers in Jaarbeurs te verwelkomen. We gaan er weer iets moois van maken!”

EventSummit vindt plaats op donderdag 8 februari in Hal 3 en 4 van Jaarbeurs in Utrecht. Registreer je ticket gratis via www.eventsummit.nl.

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sofie Fest

Tags: EventSummit Vakbeurs Arjen Lemstra Jaarbeurs utrecht
Algemene voorwaarden | privacy statement