Een sprankelend verjaardagsfeest voor EventSummit



Ondernemers weten dat ergernis vaak een goede drijfveer is voor vernieuwing. Vijftien jaar geleden had Joris Bots met zijn broer een evenementenbureau waarmee ze regelmatig deelnamen aan vakbeurzen. Joris ergerde zich aan een aantal aspecten van die beurzen. De stands werden per vierkante meter verkocht wat enerzijds grote verspilling meebracht en anderzijds de kleine organisaties benadeelde. De grote ketens en consortia pakten uit met megastands waar lange happy-hours bezoekers van de beursvloer lokten, terwijl het verhaal van de kleine innoverende bedrijven ondergeschoven raakte. Joris belde Arjan Lemstra (High Profile Events) die inmiddels een enorm branchenetwerk had opgebouwd …en de rest is geschiedenis.

Tekst: Monica Rijpma


De formule van EventSummit bleek een groot succes. Gebruik uniforme stands met dezelfde afmeting voor iedereen. De exposant kan ’s ochtends zijn materiaal opzetten en na een dag van contacten met potentiële klanten en vakgenoten ’s avonds naar huis terugkeren. Het concept is duurzaam en gebruiksvriendelijk. In vijftien jaar is EventSummit uitgegroeid tot de onvermijdelijke must op de agenda van artiest, planner, AV en eventsoftwareservice, boeker, organisatiebureau, destinatie of locatie. Het is een optelsom van zakendoen, netwerken en elkaar inspireren. Het happy hour is voor iedereen samen aan het eind van de dag en voor wie wil doorfeesten is er daarna de afterparty. De bezoeker kan op het gemak langs de stands van 3x3 meter struinen. De exposanten geven hun volle aandacht aan het delen van het unieke verhaal van hun onderneming. Vaak zijn het de oprichters of eigenaren die zelf op de beurs aanwezig zijn. Het is een succesformule voor een dag van sprankelende contactmomenten.



Feestbubbel


Als bezoeker kon je tijdens EventSummit de tijd te nemen om alle verhalen te horen van bevlogen medewerkers of zelfstandige ondernemers die vaak uit passie een unieke service of product aanbieden. De kleinschaligheid van de branche was tijdens de pandemie wellicht de achilleshiel, maar is nu juist de kracht. De over jaren opgebouwde samenwerking betekent dat al die losse diensten blindelings vertrouwen in elkaar kunnen hebben gebaseerd op die netwerken. Men heeft elkaar weer gevonden nu alles uit de lockdown is gekomen.  Bij binnenkomst in zaal 3 van Jaarbeurs voel je je opgenomen in een feestbubbel. Het unanieme oordeel van bezoekers en standhouders is, dat EventSummit een feest was van connectie, relatie, verbinding, gesprekken en goed gezelschap. Wat hadden we dit allemaal gemist! 



In 2022 bleken de personeelsfeesten het eerste live segment binnen de zakelijke evenementenbranche dat zich herstelde. De vorige editie van EventSummit stond duidelijk in het teken van het terugbrengen van de teamspirit. Samen iets (mee)maken, de high-five, het onderonsje, de buzz; dat kwam bij de online-meeting niet uit de verf. Dit jaar bleek dat ook de rest van de meetingbranche hersteld en sterker dan ooit uit de strijd tevoorschijn is gekomen. Zelfs als voor de pandemie genoegen werd genomen met de gemakkelijke formule - pak een locatie, keynote spreker, catering en een open bar -  zien we nu dat verenigingen en bedrijven het grote belang van betekenisvolle live evenementen zien als een essentieel deel van de bedrijfscultuur. Masha en Marleen van Hotel en Congrescentrum Mennorode****  in Gelderland vertelde dat ze vroeg in de middag al vier concrete aanvragen binnenhadden. Hun locatie is geliefd bij bedrijven die een teambuilding element toevoegen aan een seminar of vergadering. 



De kracht van samenwerking


Voor teambuildinginspiratie kon je terecht bij onder andere Haka Workshop, de VR Experience van Galaxy Games of de samenwerkingsprojecten van Chain Reaction.nl. Zo’n Chain Reaction project zet alle medewerkers aan het werk, de CEO naast de magazijnbediende. De voldoening van de samenwerking met het zichtbare resultaat als eindproduct, brengt meer teamspirit dan honderd Zoom-vergaderingen. Het is maar een greep uit het grote aanbod van creatieve dienstverleners. Naast bedrijven voor AV en IT support staan de evenementfotografen, de acrobaten, de musici en niet te vergeten de bedenkers van originele cateringconcepten (de oester- en champagnebakfiets is een van mijn persoonlijke favorieten).

Organisatie- en congresbureaus uit alle hoeken van het land hadden hun handen vol aan het matchen van vraag en aanbod. Dit jaar had HelmsBriscoe voor het eerst een stand vanwege de uitbreiding van hun netwerk in Nederland. Eric Oosterom en Marcia Ives vertelde dat er een tiental leads en twee concrete aanvragen waren binnengekomen. Bij de locaties hebben de hotels en congrescentra het voordeel dat ze alles op een plek kunnen aanbieden. Maar voor eendaagse evenementen groeit de competitie vanwege de nieuwe verassende locaties zoals buitenplekken, cultuurpaleizen en kerkgebouwen. Je kan zelfs het Atrium van het gemeentehuis van Den Haag boeken voor een event. Thuishaven bij Port Amsterdam is zo’n buitenplek dicht bij de stad. Wat ontstond als ruig oord voor een outdoor festival is nu een culturele vrijhaven met een permanente grote circustent die dienst doet als balzaal of vergaderruimte. Royaal Apeldoorn was aanwezig met vergaderzalen in uitzonderlijke gebouwen. STOOM is het voormalig Ketelhuis van de Zwitsal Fabriek en Radio Kootwijk was ooit de zenderzaal van wat nu een rijksmonument is, omgeven door een beschermd natuurgebied. 



Op veel locaties kun je kiezen voor een van-binnen-naar-buiten evenement. Meet in Friesland had op een gezellig plein verschillende Friesland Convention Partners samengebracht. Sandra Jansen van Het Lage Noorden deelde daar heerlijke hapjes uit. Met haar partner Stephan Valk, die uit de hoek van de beeldende kunst komt, ontwerpt ze nog steeds ‘turn key’ interieur designprojecten voor bedrijfsrestaurants. Maar inmiddels hebben ze het samen aardig druk in het Lage Noorden, het door hun gecreëerde stukje Frys’ paradijs. Denk eens aan een ‘met de voeten in het wad workshop’ als volgende teamvergadering. 



Iets verderop deelt het iconische Evoluon de stand met een nieuwe bewoner. Naast vergader- en congresruimte voor de zakelijke markt, zal het Evoluon ook weer voor bezoekers toegankelijk zijn. De nieuwe bewoner van de vliegende schotel is het Next Nature Net. NNN is een netwerk van makers, denkers en futurologen die niet terug willen naar de natuur maar die juist willen werken aan de natuur van de toekomst . Hun hoofdkantoor is verhuisd naar Eindhoven. Ze debuteren in het Evoluon met de tentoonstelling Retro Future die tot september loopt.

Goede gesprekken, goed gezelschap, live muziek en een lekkere borrel aan het eind van de dag; Arjan en Joris kunnen terugblikken op een bevlogen verjaardagsfeestje. Vijftien jaar; dat smaakt naar meer en daarom kan de datum 8 februari 2024 alvast in de agenda worden gezet.

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Monica Rijpma

Tags: EventSummit Jaarbeurs utrecht Vakbeurs
Algemene voorwaarden | privacy statement