Wel eens nagedacht over een theater voor je volgende congres, feestelijke bijeenkomst, filmpremière of symposium? Het ligt misschien niet zo voor de hand, maar het kan in deze fantastische omgeving. DeLaMar creëert een ervaring die alles overtreft.
Tekst: Hans Eberson Fotografie: Raphael Drent
Maud Uilenreef is manager zakelijke markt & public service. "Onze zakelijke activiteiten leveren een prachtige bijdrage aan onze culturele programmering. De opbrengsten uit onze events komen dan ook ten goede aan de culturele exploitatie. Bovenal vinden wij het een eer om zakelijke klanten in ons theater te mogen ontvangen."
Perfecte akoestiek
DeLaMar is bij uitstek geschikt voor de zakelijke markt. Om te beginnen is er voldoende capaciteit om tot 1.500 gasten te ontvangen. "De Wim Zonneveld Zaal biedt plaats aan 949 bezoekers, de Mary Dresselhuys Zaal kan 601 gasten herbergen. Beide zalen zijn voorzien van perfecte akoestiek, state-of-the art techniek en een vaste techniekploeg die al jaren in het theater werkzaam is. De twee zalen zijn verbonden door een aantal open en lichte, sfeervolle foyers; de Rode foyer, de Royal foyer, de John Kraaijkamp foyer, de Glazen foyer en de Spieghel foyer. Wij bieden in het theater de mogelijkheid om ze allemaal of in combinatie in te zetten. Je kunt zo de meest uiteenlopende kleine of grote bijeenkomsten organiseren. Bovendien beschikken de foyers over een eigen bar en we hebben natuurlijk ons Caf? DeLaMar. Verder vallen de grote fotocollecties van toongevende Nederlandse topfotografen op. Ze lopen op elke verdieping als een rode draad door het gebouw."
Bijzondere congresomgeving
DeLaMar heeft over het algemeen op maandag en dinsdag geen theaterprogrammering. "Dat betekent dat we op deze dagen de dag en avond tot onze beschikking hebben. Op de andere dagen van de week is de kans groot dat we een avondvoorstelling hebben, maar kunnen we het theater juist mooi voor een congres inzetten. Je kunt in de ochtend starten, een pauze inlassen, van een lunch genieten en 's middags het programma vervolgen. Om 17.00 organiseren we een borrel en om 18.30 uur sluiten we af. Dan hebben bezoekers een mooie dag achter de rug en is er voor ons voldoende tijd om bezoekers voor de avondprogrammering te ontvangen. Dat heeft ook te maken met de professionals die hier werken, ze kennen de mogelijkheden van het gebouw. Een theater is een bijzondere congresomgeving. Je proeft de creatieve sfeer, je voelt je omgeven door kunst en cultuur en als de opdrachtgever erom vraagt, komen zijn gasten via de rode loper binnen. Het biedt bijzondere mogelijkheden. Speechen met op de achtergrond het decor van een voorstelling, dineren op het toneel, een bijeenkomst combineren met een voorstelling of een rondleiding door het theater? Dan wordt elke bijeenkomst vanzelf een première. Wat wil je nog meer?"
Aantrekkingskracht
DeLaMar groeit in bekendheid op de markt voor zakelijke bijeenkomsten. "Dat heeft zeker met onze locatie te maken, maar we vermoeden dat ook de prijsstelling een rol speelt. Wij hoeven bijvoorbeeld geen professionals voor licht en geluid in te huren, die zijn al in huis. Onze opdrachtgevers? Veelal bedrijven die ons recht-streeks benaderen, (semi)overheden, maar ook stichtingen of verenigingen. Het is een plezierige mix. Steeds meer bedrijven vinden jaarlijks hun weg naar ons terug. Zo houdt Heineken hier de Algemene Ledenvergadering en ontvangen wij Bunq meerdere keren per jaar. Ieder jaar vieren wij de 'Make-A-Wish Kids Night, RetailTrends viert in 2024 alweer het vijf-jarige jubileum bij ons, de Universiteit van Amsterdam plant bij ons zijn jaarlijkse activiteiten en we ontvangen ook steeds meer internationale bedrijven. Dat heeft te maken met de aantrekkingskracht van Amsterdam, de vele hotels in de stad, de nabijheid van Schiphol, maar zeker ook met de bijzondere theaterlocatie die we hier hebben. Dan wordt een congreslocatie plot-seling meer dan een aaneenschakeling van zalen en daar maken steeds meer bedrijven en (semi)overheden gebruik van."
Theater met een historie
DeLaMar is een theater met een historie. Vanaf 1887 was er de Spieghelschool voor lager onderwijs gevestigd. In de jaren dertig van de vorige eeuw verloor het die functie en werd het een pakhuis. Het gebouw werd na de oorlog gekocht door de architect Piet Grossouw. Hij wilde er een klein theater van maken voor zijn vrouw, cabaretière Fien de la Mar. Het werd in 1947 geopend, maar kwam al snel in geldnood en het theater sloot de deuren. Twee jaar later nam Wim Sonneveld de leiding over en werd het Nieuwe de la Mar. Wim Sonneveld speelde er, Wim Kan hield er zijn oudejaarsconferences, er waren musicals van Annie M.G. Schmidt, talloze dansvoorstellingen en toneelpremières. Freek de Jonge was de laatste die er optrad, voor het theater op 31 december 2005 haar deuren sloot voor grootschalige renovatie. De VandenEnde Foundation van Joop en Janine van den Ende gaf in 2010 de aanzet tot de herbouw van een nieuw theater en DeLaMar kreeg bij de opening door koningin Beatrix op 28 november 2010 zijn oude naam terug. Sindsdien is het theater uitgegroeid tot een van de belangrijkste theaters in Nederland.
Green Key
Sinds februari 2021 beschikt het theater over het Green Key Gold certificaat. "Dit blijft 'top of mind' voor ons omdat wij duurzaamheid belangrijk vinden. Qua verlichting zijn wij al bijna helemaal over op led. Dit levert ons per event een besparing op van 14 kWh. Sinds de opening van ons gebouw proberen we het milieu zoveel mogelijk te ontzien. We gebruiken geen kartonnen bekers meer, roerstaafjes en rietjes zijn biologisch afbreekbaar en al het papier dat we gebruiken heeft het FSC-keurmerk. Ons gebouw is voorzien van een warmte-koudeopslag en het is uitstekend geïsoleerd."