Eeuwige roem, dat hoopte Zonnekoning Lodewijk XIV 350 jaar geleden te bereiken met de inname van Maastricht. Hij wilde de machtige vestingstad hoogstpersoonlijk veroveren. Kort daarna probeerde ook de jonge Oranjeprins Willem III Maastricht in te nemen. Het is het begin van een decennialange rivaliteit. Over deze twee persoonlijke tegenstanders, en wat hun botsende ambities voor de inwoners van het Maasdal betekenden, gaat de grootse tentoonstelling De Zonnekoning en Oranje Slaags aan de Maas in het Limburgs Museum in Venlo. Nooit eerder in Nederland vertoonde kunstwerken en historische objecten uit grote internationale musea, zoals Châteaux de Versailles en Musée du Louvre, brengen je dichter bij Lodewijk en Willem. Een unieke kans om deze historische giganten nu eens echt te leren kennen.
Tegenpolen
Tegenpolen waren het. Aan de ene kant de uitbundige, katholieke, absolute vorst uit Frankrijk. Tegenover hem de protestantse hoogste 'ambtenaar', wars van uiterlijk vertoon. En toch hebben ze elkaar beïnvloed. De Zonnekoning en Oranje laat zien hoe ze allebei vaderloos opgroeiden en moesten knokken voor een plek in het landsbestuur. Willem III liet zich bovendien door de Zonnekoning inspireren, ook toen hij zijn belangrijkste rivaal werd. Maar zelfs als koning van Engeland, vanaf 1688, werd hij door Lodewijk nooit als zijn gelijke gezien. Ook over die nasleep vertelt De Zonnekoning en Oranje.
Topstukken
Dat wordt gedaan met topstukken die niet eerder in Nederland te zien waren. Zoals het portret van Lodewijk XIV voor Maastricht door hofschilder Pierre Mignard, dat iedereen in Versailles duidelijk maakte hoe trots Lodewijk was op zijn glorieuze inname. En hoe hij deze publicitair uitbuitte. Dat deed hij ook met munten, prenten en gedichten. Hij liet zelfs taferelen aanbrengen in de Spiegelzaal in Versailles en op de Porte Saint-Denis. 'Maastricht' moest bijdragen aan zijn stralende status als Zonnekoning. Zo echoot de expositie naar onze tijd, naar de zorgvuldig opgebouwde imago's van beroemdheden en machtige politici.
Historicus Luc Panhuysen neemt je middels een audiotour mee door de hele tentoonstelling. Aan de hand van korte verhalen ontdek je nog meer verrassende feiten en geef je je museumbezoek extra diepgang.
Nieuwe perspectieven
Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenisboeken bekend als 'Rampjaar'. In die nationale geschiedenis ontbraken lang verhalen uit de streek rond Maastricht, het huidige Limburg. De Zonnekoning en Oranje vertelt die verhalen nadrukkelijk wel. Nieuwe bronnen bieden nieuwe perspectieven. Zo werden de Franse troepen in het Maasdal niet door iedereen gezien als bezetters. Soms golden ze als bondgenoten, of zelfs bevrijders. De nieuwe verhalen maken invoelbaar wat oorlog betekende; voor mannen en vrouwen, boeren en stedelingen, protestanten en katholieken, burgers en militairen.
De geschiedenis komt tot leven in De Zonnekoning en Oranje Slaags aan de Maas. Leer Willem III en Lodewijk XIV kennen en voel wat hun persoonlijke strijd bete-kende voor Nederland. De tentoonstelling is t/m 7 januari 2024 te bezoeken in het Limburgs Museum in Venlo.
Cultuur inspireert
Vergaderen in een inspirerende, culturele omgeving, je netwerkbijeenkomst tussen eeuwenoude museale topstukken of met zakenpartners op tijdreis dankzij een op maat gemaakte rondleiding. Het kan allemaal in het Limburgs Museum. Onze ruimtes zijn beschikbaar voor vergaderingen, events en arrangementen, afgestemd op jouw wensen. Combineer je zakelijke bijeenkomst bijvoorbeeld met een bezoek aan De Zonnekoning en Oranje, eventueel met een verdiepende rondleiding. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee. Mail naar reserveringen@limburgsmuseum.nl.