Column Marianne Kuiper: Grensoverschrijdend 

We waren het roerend met elkaar eens. Hij, onze leermeester, onze oude baas Joop, zou in de huidige tijd ontegenzeggelijk in het beklaagdenbankje geplaatst zijn en aan de strop gehangen. "Hij had er niet mee weggekomen", zei de een. "En zijn chef in de keuken ook niet", benadrukte de ander. Mijn twee oud-collega's lieten de wijnglazen nog eens royaal vullen tijdens ons jaarlijkse etentje, deze keer in het leuke restaurant Rijsel in Amsterdam. De toon van het eerste onderwerp van gesprek was gezet.

We kennen elkaar uit een ver verleden toen we nog piepjong, in onze twenties, met elkaar samenwerkten. Een tijd waarin grensoverschrijdend gedrag geen onderwerp van gesprek was. De een werkte in de keuken als souschef en heeft een carrièrepad bewandeld tot alom gerespecteerd cuisinier. De ander had destijds een salesfunctie en is uitgeroeid tot een veelgevraagde spreekster en bekroond met de titel 'top 15 beste hospitality trainers internationaal.' Alle drie zijn we ondernemer met een stevige mening. We werkten destijds in het meest spraakmakende hotel en restaurant in de jaren tachtig. Foeilelijk aan de buitenkant, maar een parel van binnen: het Bilderberg Garden Hotel & restaurant De Kersentuin. Het wemelde er van de bekende Nederlanders, acteurs, tv-sterren, musici en heel veel artiesten, velen met behoorlijk wat noten op hun zang. De prestatiedruk was hoog. Heel hoog. Deels om de Michelinster te kunnen behouden, maar ook om zo vaak mogelijk in de pers te kunnen verschijnen.

Als er iets niet goed ging dan werd er luid geschreeuwd en gescholden, met deuren geslagen of vloog het servies door de zaak en sneuvelde er glaswerk. Ik herinner mij een collega die dwars over de pas gelegd werd door de chef die bedreigende taal uitsloeg omdat deze bedieningsmedewerker zijn creatie 'le plat de résistance' (het hoofdgerecht) te lang had laten staan waardoor de kwaliteit te lijden had. De grote baas zelf kon volledig uit zijn dak gaan, stampvoetend en driftkikkerend in het rond stuiteren. Maar de volgende dag was alles weer pais en vree en werd de focus op nieuwe prestaties gericht.

Seksistische opmerkingen waren ook aan de orde van de dag. Als ik met terugwerkende kracht (en dat kan hè, ik waarschuw maar even) een lijstje zou moeten opstellen van iedereen die een opmerking gemaakt heeft over mijn figuur en datgene wat mijn aanwezigheid kennelijk bij hen losmaakte, dan ben ik nog wel even bezig. Ik heb er geen blijvende schade van ondervonden noch voelde ik mij ge?ntimideerd. Als iemand te ver ging, dan gaf ik hem gewoon lik op stuk. Over en sluiten.

Als er nu, zelfs per ongeluk, tegen je borst gestoten wordt, dan kun je iemand met het grootste gemak aanklagen en laten afvoeren. Ik hoorde met stomme verbazing een verhaal aan waarbij 'de dader' in kwestie een nacht in de cel had doorgebracht totdat het tegendeel bewezen werd. Daar zit gelijk de bottleneck; wat als het niet te bewijzen valt? Je kunt dus als je kwaad wilt iemand volledig kapotmaken. Bagatelliseer ik daarmee alles waar de krant vol mee staat en talkshows gevuld zijn? Nee. Maar ik vind de grenzen van écht of fake grensoverschrijdend gedrag wel steeds meer vervagen.

De avond naderde het einde en het mooie van onze etentjes is dat we elkaar vragen des levens stellen en goudeerlijk antwoorden, omdat het gegarandeerd tussen ons blijft. De tafel stond inmiddels helemaal vol met lege wijnglazen. De een genoot van deze rijke uitstraling, de ander stoorde zich aan het feit dat de tafels naast ons al weer opgedekt werden voor de volgende dag. Ik raakte vooral in vervoering van de prijs-kwaliteitverhouding, opmerkelijk en verbazend goed ten opzichte van de huidige prijsstelling in de branche. Het was een mooie avond en in positieve zin: grensoverschrijdend!


Marianne Kuiper

Eigenaar Efficient Hotel Partner & Music Meeting Lounge
Intermediair op het gebied van het zoeken en boeken van de perfecte locaties
Meer blogs lezen? www.efficienthotelpartner.nl

 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Marianne Kuiper

Tags: Column Marianne Kuiper Efficient Hotel Partner Music Meeting Lounge
Efficient Hotel Partner | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
Dorpsstraat 43
1182 JB
Amstelveen
nederland

Algemene voorwaarden | privacy statement