Hotelrecensie t Huys van Steyns: Boetiekhotel met een ziel 

Ooit belandde 't Huys van Steyns met maar negen kamers in de top 10 van beste hotels in België. En met een 9,3 op Booking.com scoort het boetiekhotel in Tongeren uitzonderlijk hoog. Wat is het geheim van het succes? Meeting Magazine reisde af naar Belgisch-Limburg.


Antwerpen, Gent, Leuven, Brugge en Brussel; veel Nederlanders zijn wel eens een dagje of een weekend naar één van deze bekende Belgische steden geweest. Onze zuiderburen hebben echter ook een aantal verborgen parels, zoals het Limburgse Tongeren. Hier krijg je het gevoel een tijdreis te maken. Al wandelend langs de overblijfselen van een aquaduct, Romeinse tempel en verdedigingsmuur maak je kennis met Ambiorix, koning van de Eburonen, die vanaf zijn sokkel de oudste stad van België overziet.

Ambiorix is ook het bekendste luxe schoenenmerk van onze zuiderburen. In een oud herenhuis uit 1892 in Tongeren, dat nog door de oprichter van schoenenfabrikant Ambiorix werd gebouwd, startten de broers Corné en Laurent Meertens het boetiekhotel 't Huys van Steyns. Vlakbij het station, de winkelstraten, het Gallo-Romeins Museum en het Begijnhof, herleeft hier de geschiedenis van het bekende schoenenmerk tot in de kleinste details. Zo verwijst de naam van het hotel naar Louis Steyns, de Luikse zakenman die destijds naar Tongeren kwam om er de schoenenfabriek op te starten.

Verbazing

Na een hartelijke ontvangst door Corné, vertelt hij vanachter een houten balie bevlogen over de stad en wat er allemaal te doen is. Terwijl wij een plattegrond van de stad in onze handen gedrukt krijgen, vallen wij van de ene in de andere verbazing. Op loopafstand van het hotel blijkt namelijk iedere zondagmorgen de grootste antiekmarkt van de Benelux plaats te vinden. Ook vind je er het hoogst aantal Michelinsterren in één stad ter wereld. Een verblijf in Tongeren is volgens Corné dan ook niet compleet zonder een bezoek aan één van de befaamde restaurants. Het hotel biedt diverse gastronomische arrangementen. Voor ons is een tafel gereserveerd bij restaurant De Mijlpaal.Welgestelde oom

Nadat we de sleutel van onze kamer in ontvangst hebben genomen en we de houten trap nemen naar de eerste etage, zien we foto's die het hele productieproces van een schoen uitbeelden. Onze blik valt op een afbeelding van koning Albert toen hij als prins een bezoek bracht aan Ambiorix. Eenmaal boven passeren we kamers waarvan de namen verwijzen naar een schoen of de grondstoffen waar schoenen van gemaakt worden zoals moccasin, sneakers, broque en monk. Wanneer we de deur van onze riante kamer openen, zien we dat het authentieke karakter van het herenhuis behouden is gebleven. Een hoog plafond, een grote kroonluchter en een marmeren schoorsteen zijn de eyecatchers. Toch zijn er ook voldoende moderne faciliteiten aanwezig als een Nespresso-apparaat, een regendouche, wifi, airco en een flatscreen televisie. Tegenover onze kamer bevindt zich een sfeervolle, gemeenschappelijke, huiskamerachtige salon waar je rustig een boek, tijdschrift of krant kunt lezen of (tegen betaling) een drankje uit de koelkast kunt pakken. Door alle persoonlijke details krijg je als gast eerder het gevoel te logeren bij een welgestelde oom, dan in een hotel.

Banketbakkerij

's Avonds begeven we ons naar restaurant De Mijlpaal, waar Jan Menten en zijn vrouw An Penxten sinds 2002 aan het roer staan. De voormalige banketbakkerij van de ouders van chef Jan bleek al snel de ideale locatie te zijn. Een doordachte en intensieve verbouwing veranderde de oude bakkerij in hartje Tongeren tot het moderne en gestileerde restaurant dat tot De Mijlpaal werd omgedoopt. In een relatief korte tijd bouwden Jan en zijn An met de zaak een stevige gastronomische reputatie op die sinds 2012 wordt bekroond met één ster in de Michelingids en een GaultMillau-score van 16/20.

Eenmaal gearriveerd in het restaurant, valt ons de moderne stijlvolle inrichting op, waarbij donkere tinten worden gecombineerd met een chique tafeldekking van wit linnen. Wanneer we de kaart bestuderen, ontdekken we dat deze Frans georiënteerd is, maar met respect voor streekeigen producten tevens een ode aan de Vlaamse keuken brengt. De kaart is bewust beperkt gehouden om gasten alleen het allerbeste voor te kunnen schotelen, zo wordt ons verteld.Lust voor het oog

We beginnen met langoustine met pompoen en wortel met een frisse toets van passievrucht. De coquille met schorseneer, buikspek en bruine boter is licht-zoet van smaak en botermals. We zetten ons diner voort met wilde zeebaars met spitskool, Zeeuwse oester en zeesla; mild van smaak en fijn van structuur.

Het hoofdgerecht bestaat uit een mooi gepresenteerde kalf met knolselderij, za'atar en kweepeer. De skrei met venkel, aardappel en bouillabaisse is rijk van structuur. Het dessert dat bestaat uit chocolade, citroen, Bretons zanddeeg en meringue is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een feest voor de smaakpapillen. De wijnen omlijsten de gerechten perfect en komen uit allerlei windstreken, van Frankrijk en Italië tot en met Zuid-Afrika. Als afsluiter krijgen we uit een luxe box allerlei zoetigheden gepresenteerd als macarons, Turks fruit en bonbons. Ondanks de chique uitstraling van het restaurant is er hier en daar ruimte voor een geanimeerd gesprek met eigenaresse An en de zwarte brigade die ons vanaf het begin op ons gemak weten te stellen. We verblijven de hele avond in het restaurant en toch vliegt de tijd voorbij.Gemoedelijke sfeer

's Ochtends genieten we van een uitgebreid ontbijtbuffet in de sfeervolle orangerie met zicht op de tuin. We kunnen onder andere kiezen worden uit verse vruchtensappen, koffie, thee, diverse broodsoorten, confituren en ander beleg. Corné komt in eigen persoon vragen of je een eitje wenst en op welke manier dit bereid dient te worden. Met diverse gas-ten maakt hij een praatje, waardoor een gemoedelijke sfeer heerst.

Al snel is het weer tijd om huiswaarts te keren. Voor de auto hoeven we niet ver te lopen, want 't Huys van Steyns heeft als enige hotel in Tongeren een eigen parkeerplaats. Dat er elektrische oplaad-punten zijn, bewijst nog maar eens dat het hotel ondanks de uitstraling van weleer, met de tijd meegaat.

www.huysvansteyns.be
 

Zakelijk ontmoeten bij 't Huys van Steyns

De vele bedrijven die rondom Tongeren gevestigd zijn, weten hun weg inmiddels te vinden naar 't Huys van Steyns. Ook diverse Nederlandse bedrijven reizen graag af naar onze zuiderburen voor het hotel, zo leert het gastenboek. "We merken dat de zakelijke gast steeds meer op zoek is naar een belevenis voor zijn of haar verblijf", benadrukt Corné Meertens. "Ons hotel heeft een verhaal te vertellen en dat sluit hierop perfect aan. Persoonlijke aandacht mag hierbij niet ontbreken."

Voor zakelijke gasten biedt het hotel een speciaal businesstarief, inclusief ontbijt en een gratis parkeerplaats (particuliere gasten betalen voor een parkeerplaats een toeslag). De ontbijtruimte doet tevens dienst als vergaderruimte. Ook worden er diverse arrangementen aangeboden in samenwerking met omliggende restaurants.


Corné en Laurent Meertens

Voor de broers Corné (50) en Laurent Meertens (54) is 't Huys van Steyns het pronkstuk van hun jarenlange inspanningen in de horeca- en hotelsector. Hun ouders waren landbouwers en woonden in een achttiende eeuwse vierkantshoeve in Rosmeer, die deel uitmaakt van beschermde monumenten. Fietsers en wandelaars stopten er vaak als ze de broers op hun privéterras op het binnenplein zagen zitten, omdat ze dachten dat zij er iets konden drinken. Zo ontstond ruim twintig jaar geleden het idee voor brasserie Ons Gedacht, dat vandaag een gerenommeerd vleesrestaurant is in de regio onder de naam "Schuur 17".

De brasserie was zo'n succes dat de broers al snel een tweede brasserie en boetiekhotel Caelus VII in Tongeren startten. In 2013 openden zij 't Huys van Steyns in het voormalig huis van Louis Steyns, stichter van het schoenenmerk Ambiorix. Met Peter Vavedin, CEO van Ambiorix, kwamen de broers overeen dat ze het hotel mochten decoreren met unieke stukken uit de rijke geschiedenis van het schoenenmerk.
 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Hotelrecensie t Huys van Steyns Tongeren Belgie Vlaanderen Hotel Vergaderlocatie
Algemene voorwaarden | privacy statement