Maak je event eenvoudig inclusiever met een rolstoelmat
Iedereen die evenementen organiseert heeft er wel eens mee te maken gehad. Een onaangekondigde rolstoelgebruiker. Hoe bied je diegene nog snel een plaats? Marianne Dijkshoorn heeft daar iets op bedacht: de zogenoemde rolstoelmat. Lopers kunnen overal plaatsnemen op een stoel; een congres, een vergadering, een theater etc.
Een rolstoelgebruiker neemt zijn/haar/diens eigen stoel mee. De rolstoelgebruiker hoort vaak: “Parkeer maar ergens”. Waar is ergens? Middenpad, achteraan, vooraan? Met de kans dat iemand in de weg zit? Ook klinkt het als: “Sorry we hebben niet op je gerekend en ik heb geen idee waar je kan staan, dus zoek een plek uit waar je misschien iets ziet van de beleving.” Met een rolstoelmat maak je (eventueel lastminute) een plaats voor iemand in een rolstoel. Lopers begrijpen de plaatsaanduiding en gaan minder snel op de mat staan of verplaatsen hun stoel naar de bedachte rolstoel plaats. Ook is dit een stuk veiliger, BHV-technisch moeten immers alle gangpaden vrij blijven.
Mogelijkheden
De rolstoelmatten zijn er als huur- en verkoopvariant. Bij verkoop kunnen de matten in huisstijl van de organisatie of het event gemaakt worden. De matten zijn er in twee maten: 95 x 95 cm, geschikt voor theateropstellingen en 70 x 70 cm, geschikt voor vergadertafels en eettafels. Deze zijn kleiner omdat men vaak de voeten onder tafel steekt. Op
www.3D.rolstoelmat.nl kun je een mat in 3D bekijken en via je smartphone of tablet een mat in 3D (met de juiste afmetingen) op jouw locatie neerleggen. Er is ook een hulphondmat mogelijk.
De matten zijn van PVC gemaakt en kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt. De matten zijn makkelijk schoon te maken en vele malen te herbruiken. Bij levering van de matten zit er ook een robuuste bewaarkoker.
Over Marianne Dijkshoorn
Marianne Dijkshoorn van adviesbureau Welkom Toegankelijkheid & Evenementen geeft toegankelijkheidadvies over een gelijkwaardige beleving, certificeert locaties op het gebied van toegankelijkheid en geeft lezingen en trainingen over toegankelijkheid en inclusie bij uiteenlopende bijeenkomsten.
In 2008 maakte zij onbewust het eerste festival van Nederland toegankelijk door de organisatie te vragen naar faciliteiten voor toegankelijkheid. Dit was Rottepop in Bergschenhoek. Door haar eigen beperking, zij is slecht ter been, had zij behoefte aan een toegankelijk festival.
Marianne heeft de expertise over toegankelijkheid en gastvrijheid bij evenementen mede opgedaan door haar drie studies in vrijetijdskunde en evenementenorganisatie. Haar kennis over toegankelijkheid is in 2018 gebundeld in het boek ‘Maak je event toegankelijk voor iedereen’. Het boek is gebaseerd op het gedachtengoed van Marianne; toegankelijkheid begint bij gastvrijheid. Het boek komt in augustus 2023 uit in het Engels.
Inmiddels werkt zij aan de toegankelijkheid voor mensen met een verschillend type beperking bij evenementen, gebouwen en openbare ruimten zoals: festivals, congressen, evenementenlocaties, toeristische attracties, winkelcentra, musea, concertzalen en theaters.
Een van haar grootste opdrachten was het toegankelijk maken van de nationale Koningsdagviering in Rotterdam in 2023. Dit was het eerste volledig toegankelijke buiten evenement met o.a. kijkplatformen voor rolstoelgebruikers, audiodescriptie voor mensen met een visuele beperking, schrijftolken voor mensen met een auditieve beperking en een prikkelarme ruimte voor mensen met een mentale beperking.
Marianne is in 2023 genomineerd voor de Freelancer of the Year Awards. De uitslag volgt in november 2023.
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.
Tags: inclusieve events inclusie Marianne Dijkshoorn Rolstoelmat