Toegankelijkheid en inclusie: Hoe maak je een evenement inclusief?




Fotografie: Katinka Tromp

Diversiteit en inclusie is een hot item bij evenementen. Veel organisatoren krijgen vanuit de opdrachtgever de vraag om een divers en inclusief programma neer te zetten met een afspiegeling van de maatschappij. Op het gebied van een programma met een gelijke verdeling man-vrouw komt men al een heel eind, ook de culturele achtergrond lukt aardig en tot slot zie je steeds meer mensen uit de LHTBI+ community. Nu nog de mensen met een verschillend type beperking.

Is inclusieve catering voldoende?

Steeds meer organisaties huren een cateringorganisatie in waar mensen met een beperking werken. Denk bijvoorbeeld aan koffie in gebarentaal bestellen of mensen met een verstandelijke beperking die werken in de bediening. Deze gemotiveerde cateringmedewerkers vullen weliswaar het vinkje voor inclusie van mensen met een beperking in, maar zij nemen niet zelf deel aan het congres. Laten we het ware idee achter inclusie hiermee niet liggen?

Volwaardig deelnemen

Inclusie is de insluiting in de samenleving van achtergestelde groepen op basis van gelijkwaardige rechten en plichten. Inclusie gaat ook over het meedoen en erbij horen. Doen mensen met een beperking gelijkwaardig mee als wij hen alleen inhuren voor de catering? In mijn optiek kunnen mensen met een beperking pas volwaardig deelnemen als zij onderdeel zijn van het programma, de medewerkers en/of de bezoekers. Heb je weleens gedacht aan een dagvoorzitter die een vorm van spasme heeft of een spreker die via gebarentaal spreekt waarbij de gebarentolk het vertaalt in gesproken taal, of een accreditatiebalie medewerker in een rolstoel? Uiteraard moet de bijdrage van mensen met een beper-king kwalitatief zijn en bijdragen aan het evenement. In elke branche zijn mensen te vinden die naast kennis en kunde ook een beperking hebben.

Meer aandacht

Als we mensen met een beperking uitnodigen, dan moeten we natuurlijk wel zorgen dat zij gelijkwaardig kunnen deelnemen en beleven. Dit houdt in dat de gehele evenementenlocatie toegankelijk moet zijn: van de informatie vooraf tot de voordeur, het toilet, het podium, de break-out zalen en de catering. Inclusie en toegankelijkheid gaat verder dan alleen enkel iets inhuren en vraagt om meer aandacht.

 

Marianne Dijkshoorn is zelf slecht ter been, organiseert events en maakte onbewust het eerste festival van Nederland toegankelijk (2008). Inmiddels houdt zij zich bezig met toetsen en certificeren van evenementenlocaties en spreekt over inclusie, diversiteit en toegankelijkheid. Tot slot schreef zij het boek 'Maak je event toegankelijk voor iedereen'.

 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Marianne Dijkshoorn

Tags: Toegankelijkheid inclusie inclusieve events
Algemene voorwaarden | privacy statement