Monitor Beurzen 2023: Vakbeurzen herstellen, publieksbeurzen blijven achter in 2022Vakbeurzen herstellen zich in 2022 snel. Het aantal beurzen is met 180 nagenoeg op hetzelfde niveau als in het pré-corona jaar 2019 (183). Dit ondanks de beperkingen die nog golden in het begin van het jaar waardoor vakbeurzen als de Horecava in RAI Amsterdam, de Bouwbeurs in Jaarbeurs niet doorgingen. Het beeld bij de publieksbeurzen is minder rooskleurig. Met 259 blijft het aantal fors achter bij de beurzen in 2018 (398) en 2019 (361). Onder de publieksbeurzen die niet doorgingen in 2022 zijn de Vakantiebeurs en Motorbeurs in Jaarbeurs en de Huishoudbeurs in RAI Amsterdam.

Bezoekaantallen & omzetten
De 441 vak- en publieksbeurzen trokken in totaal 3,9 miljoen bezoeken. Dat is 33% minder dan in 2019. De grootste daling was te zien bij de publieksbeurzen waar in 2022 36% minder bezoekers werden verwelkomd in vergelijking met 2019. Bij de vakbeurzen lag dat percentage op -26%. Ondanks de gestegen prijzen bleven ook de omzetten fors achter ten opzichte van de jaren voor corona. De bezoekersbestedingen bleven steken op € 346 miljoen waar dat in 2019 nog € 383 miljoen was (-10%). Voor de mediumbestedingen bedroeg de daling zelfs 25%: van € 398 naar € 297 miljoen. Overigens is dat fors meer dan de omzet van de coronajaren 2021 en 2022 gezamenlijk.

De best bezochte beurzen in 2022 waren voor de publieksbeurzen de VT Wonen & Design Beurs in RAI Amsterdam met 98.000, de Libelle Zomerweek in Expo Greater Amsterdam met 85.000 en de 50+ Beurs in de Utrechtse Jaarbeurs met 75.000 bezoekers. Bij de vakbeurzen trok AgroTechniek Holland in Biddinghuizen met 55.000 de meeste bezoeken gevolgd door de International Broadcasting Convention en Interclean, beiden in RAI Amsterdam met respectievelijk 37.000 en 35.000 bezoeken.

Verwachtingen 2023
Bart van der Heiden, voorzitter CLC-VECTA ziet de toekomst positief in: “Iedereen ziet weer de meerwaarde van beurzen. Na twee coronajaren is duidelijk geworden dat er behoefte is aan live ontmoetingen.” De verwachting voor vakbeurzen is zelfs dat het aantal 8% uitkomt boven dat van 2019 maar het herstel van publieksbeurzen duurt waarschijnlijk langer en zit 2023 nog 15% onder het niveau van 2019. Toch zijn er ook zorgen zoals het stijgen van de inkoop- en personele kosten en de beschikbaarheid van personeel.

Monitor Beurzen
Alle uitkomsten van het beurzenjaar 2023 zijn binnenkort, voor leden van CLC-VECTA kosteloos, beschikbaar in de Monitor Beurzen. Dit onafhankelijke online platform bevat cijfers, analyses en trends en ranglijsten van vak- en publieksbeurzen.

Over Respons
Respons is een kennis-, onderzoek- en adviesbureau gespecialiseerd in evenementen, toerisme en citymarketing. Respons verzamelt evenementendata, publiceert de uitkomsten in onafhankelijke rapportages (monitoren) en stelt de data beschikbaar via Respons Events Insights. Verder voert Respons (maatwerk) opdrachten uit als benchmarks, quick scans, beleidsevaluatie en -ontwikkeling, evenementontwikkeling en -positionering, management & organisatie en interim management voor o.a. overheden, bedrijven, eventorganisatoren en -venues, branche organisaties en (semi) overheden.

Over CLC-VECTA
CLC-VECTA is het kennis- en inspiratieplatform voor en over de Live communicatie branche. CLC-VECTA helpt ondernemers en professionals in de branche in hun bedrijfsmatige en individuele ontwikkeling en professionalisering, en ondersteunen organisaties die live communicatie inzetten als onderdeel van hun marketing- en communicatiestrategie. Dat doen we met kennis en inspiratie via bijeenkomsten, whitepapers, onderzoeksrapporten en met beleidsmatige ondersteuning en advies.
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Monitor Beurzen CLC-VECTA Vakbeurs
Algemene voorwaarden | privacy statement