Terugblik winnaars Nationale Meeting Award VRIJ in Culemborg: "Je omzet raak je kwijt, niet je naam en reputatie"In april 2020 maakten Meeting Magazine, MeetingReview, CLC-VECTA en Vergaderhamers tijdens een online uitreiking de winnaars van de Nationale Meeting Award bekend. De euforie van de winst was toen merkbaar, net als de impact van de coronacrisis. Inmiddels zijn we een roerig jaar verder en blikken we samen met de vijf winnaars terug. Hoe gaat het met Moniek Spruit van VRIJ in Culemborg.

Eigenlijk wilde Moniek in 2020 tijdens de vele events op haar locatie wat meer naar de achtergrond treden en met name achter de schermen actief blijven. Het beloofde ook een mooi jaar te worden, maar corona had een ander verloop in petto. "De eerste 2,5 maanden draaiden we een topperiode. Toen VRIJ dicht moest, zijn we achter de schermen aan de slag gegaan. Verderop op het terrein hebben we 't Bakhuisje gecreëerd, een vergaderruimte voor tien personen met eigen terras en eigen parkeerplaatsen. Toen in juni de versoepelingen werden aangekondigd, hebben we tot en met medio september nog een aantal bijeenkomsten kunnen organiseren voor maximaal veertig personen. Dat waren vooral vaste opdrachtgevers die het erg fijn vonden om hun collega's weer live te zien en er even tussenuit te zijn. De bruiloften die we normaal in de zomer hebben, bleven vorig jaar helaas grotendeels uit. Maar wat ik misschien nog wel het meest jammer vind, is dat mijn trouwe medewerker en goede vriendin Linda uiteindelijk voor een andere uitdaging buiten de branche heeft gekozen. Linda is echt een aanpakker, dus die keuze was volkomen begrijpelijk." 


't Bakhuisje is een vergaderruimte voor tien personen met eigen terras en eigen parkeerplaatsen

Kostenposten
Sinds het aantrekken van de maatregelen in het najaar van 2020 is de agenda leger, maar zeker niet leeg. "Ik verhuurde de locatie eerder al regelmatig voor fotoshoots en video-opnames. Dat loopt gewoon door. 't Bakhuisje is elk weekend geboekt door particulieren. En Bar Brasserie STREEK, mijn tweede locatie, is sinds kort in het weekend weer open voor take-away-maaltijden." Om het gebrek aan inkomsten enigszins te compenseren, kijkt Moniek goed op welke posten ze kan besparen. "Het vertrek van Linda gaf wat extra lucht op de balans. Verder heb ik tijdens de bijeenkomsten die doorgingen zoveel mogelijk zelf op de vloer gestaan. Niet-noodzakelijke investeringen laat ik achterwege. Normaal koop ik bijvoorbeeld nieuwe borden als ik mooie exemplaren tegenkom of koop ik producten die mijn gasten tijdens het vergaderen kunnen gebruiken." 

Minder stress
Ondanks de tegenvallende inkomsten en dankzij die legere agenda ervaart Moniek wel minder stress. "De avonden hoef ik namelijk niet meer te werken. Die momenten gebruik ik om op te laden. Voor het wandelen met de hond maakten mijn partner en ik altijd al tijd vrij, nu lopen we een extra lange ronde. Ondertussen ben ik met mijn marketingbureau in de afrondende fase van een vernieuwde huisstijl en website voor ’t Bakhuisje en VRIJ. Ik vind het fijn dat ik me toch met meerdere dingen bezig kan houden. Ik merk namelijk dat ik met een drukke agenda meer gedaan krijg dan met een lege agenda."


Fotografie: Marina Kemp

Aanvragen
Moniek gaf vorig jaar jaar na het winnen van de Nationale Meeting Award aan dat mindere tijden ook bij het ondernemen horen. Denkt ze daar nog steeds zo over? "De kaarten liggen zoals ze liggen. Daar kun je weinig aan veranderen. Zodra je het vertrouwen helemaal kwijtraakt, dan is het pas echt voorbij. Het is nu inderdaad hard werken voor weinig omzet en wat betreft VRIJ en STREEK ben ik natuurlijk dubbel getroffen, maar je naam en je reputatie ben je niet kwijt." Moniek hoopt dat de vergadermarkt en de verhuur van werkplekken in het tweede kwartaal weer op stoom komt. "Het voordeel van VRIJ is dat we hier de groepen ontvangen die qua grootte straks weer als eerste mogen. Ondertussen druppelen de eerste aanvragen binnen en ben ik met enkele bruidsparen in gesprek. Het geeft goede moed!"

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sofie Fest

Tags: NationaleMeetingAward VRIJ in Culemborg Moniek Spruit Meeting Magazine MeetingReview CLC-VECTA Vergaderhamers Locatie Culemborg
Algemene voorwaarden | privacy statement