Willekeur bij coronaontheffingen leidt tot onbegrip



Drie dagen na de persconferentie van afgelopen maandag is er nog steeds veel onduidelijkheid over welke locaties in aanmerking komen voor een ontheffing. Willekeur dreigt nu de veiligheidsregio's zelf de regie voeren welke locaties wel en welke geen ontheffing krijgen. 

Zo mag je wel met meer dan dertig man naar een concert in Paradiso, waar in niet-coronatijden plek is voor 1500 bezoekers in de grote zaal, maar niet naar Afas Live, dat normaal 6000 bezoekers aankan. In Zwolle kun je niet naar de film met 100 mensen, maar wel naar een cabaretvoorstelling in schouwburg Odeon, zo meldt de NOS

Basisregels per 29 september
De baisregels zoals die sinds afgelopen dinsdag voor de duur van drie weken gelden zijn in principe helder, het zijn echter de uitzonderingen die voor verwarring zorgen. Voor bijeenkomsten binnen gelden maximum aantallen van 30 bezoekers per ruimte (exclusief personeel en mits de bezoekers geen 'gezelschap' vormen). Buiten zijn tot 40 bezoekers toegestaan (ook exclusief personeel en mits geen 'gezelschap')

‘Gezelschap’
Het is verboden in een ‘gezelschap’ van meer dan 4 personen samen te komen. Er is sprake van een gezelschap als de personen bij elkaar horen vanuit oogpunt van de relatie (bijvoorbeeld familie of vriendengroep) of de aard van de gelegenheid (bijvoorbeeld een bruiloft of verjaardagsfeest). Collega’s kunnen wel als gezelschap een congres bezoeken (vanwege de uitzondering van beoefening van werk), maar niet samen (meer dan 4) aansluitend gaan borrelen of dineren.

Ga voor meer informatie over de maatregelen en uitzonderingen naar de website van het Eventplatform 

Wel of geen ontheffing
En dan nu de praktijk. Inmiddels is duidelijk dat de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland tot nu tien ontheffingen heeft verleent aan culturele instellingen. Zij mogen tot 250 bezoekers ontvangen. De selectie is gemaakt op basis van twee criteria: of de zaal internationaal, nationaal of regionaal van vitaal belang is en of er minstens 100 mensen in kunnen als de coronamaatregelen in acht worden genomen. 

Maar in de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant worden alleen ontheffingen overwogen voor plekken waar normaal minstens 600 mensen in kunnen. En in de veiligheidsregio IJsselland wordt er alleen een ontheffing verleend aan theaters. Een van de criteria is daar of er permanente stoelen staan.

In de veiligheidsregio Brabant-Noord worden geen ontheffingen verleend, meldt Omroep Brabant, en Utrecht neemt volgens RTV Utrecht vandaag een beslissing. De veiligheidsregio Haaglanden gaat voorlopig niet handhaven op het maximumaantal gasten.

Toelichting Riemer Rijpkema, Eventplatfrom
Het lijkt er echter op dat veel evenementenlocaties buiten de boot dreigen te vallen. Vanochtend gaf Riemer Rijpkema, namens het Eventplatform een toelichting hierop bij BNR Nieuwsradio. 
Beluister hier het radiofragment. 


 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Corona-crisis persconferentie maatregelen ontheffing veiligheidsregio
Algemene voorwaarden | privacy statement