Hotels for Trees: Waar hotelgasten bomen plantenAls General Manager van een hotel dat vol inzet op duurzaamheid speelde Floris Licht al een tijdje met het idee om een onafhankelijk initiatief op te zetten, waarmee hotels een bewuste besparing op de kamerschoonmaak kunnen omzetten in een effectieve bijdrage aan het milieu. Onlangs lanceerde hij op persoonlijke titel de stichting Hotels for Trees.

Eind 2020 nam Floris deel aan een workshop van Matthijs Bobeldijk, de auteur van het boek Impact. “Matthijs Bobeldijk stimuleert ondernemers om van hun duurzame idee een purpose case met een echt maatschappelijke impact te maken. Tijdens deze workshop moest je als deelnemer onder andere je verbazing delen. Zelf verbaas ik me al geruime tijd over het feit dat we in onze eigen huishoudens één keer in de zoveel tijd de stofzuiger oppakken, terwijl we het heel normaal vinden dat in een hotelkamer - dagelijks wordt schoongemaakt. Natuurlijk is deze schoonmaak onderdeel van de luxe en de ervaring en betaal je hiervoor, maar de grote vraag is of iedereen hier ook echt iedere dag behoefte aan heeft ? Een dagje overslaan heeft een flinke impact op het milieu en levert op verschillende vlakken een besparing en dus mooie kansen op.”

Licht vervolgt: “Sommige hotels vragen gasten al langer om de tussentijdse kamerschoonmaak ten behoeve van het milieu over te slaan. Als hier vervolgens niets tegenover wordt gesteld is dit in mijn optiek een vorm van 'greenwashing'. De grootste deel van de besparing belandt dan namelijk in de portemonnee van het hotel zelf, waarbij de besparingen qua water en chemicaliën voor bezette kamers echt minimaal zijn. Als deze keuze wordt beloond met bijvoorbeeld een tegoedbon voor de bar of het restaurant dan is het voordeel richting de gast al duidelijker, maar wordt de planeet er helaas weinig beter van. Verder wint een zakelijke gast die vaak alle kosten mag declareren, hier weinig mee.”

Een boom per kamer
Met de stichting Hotels for Trees wil Floris hotels en gasten een makkelijke en zichtbare kans bieden om echt een concrete bijdrage te leveren aan een groenere planeet. Voor elke bespaarde schoonmaakbeurt wordt er uit naam van het desbetreffende hotel een boom geplant. “Uit onderzoek blijkt dat elke gast die 100 euro in een hotel besteedt indirect tussen de 30 tot 50 kg CO2 produceert. Een volwassen boom haalt op jaarbasis 20 kg CO2 uit de lucht. Het idee is dat hotelgasten die langer dan een nacht verblijven en het prima vinden om de tussentijdse schoonmaak van hun kamer een dagje over te slaan, een deurhanger in de vorm van een boom aan hun deurklink hangen. Housekeeping slaat de schoonmaak van deze kamers vervolgens over en geeft dit door aan de receptie. Aan het einde van de dag wordt het aantal kamers zonder extra schoonmaakbeurt opgeteld en ingevoerd op de website van Hotels for Trees. Voor iedere niet schoongemaakte kamer per dag draagt  het  hotel vijf euro af. Van deze vijf euro gaat vier euro naar Trees for All, de bebossingspartner voor dit initiatief en de grootste gecertificeerde aanbieder van CO2-compensatie projecten in Nederland. Deze stichting plant vervolgens een boom, waarna de overige één euro wordt gebruikt om de kosten van Hotels for Trees te dekken en de verdere groei van dit initiatief in Europa mogelijk te maken." 

Hotels krijgen per kwartaal een rekening en betalen dus alleen als ze ook daadwerkelijk besparen. "Er zijn geen verdere voorwaarden aan verbonden en er is geen inschrijfgeld of contract. Gasten blijven op de hoogte van de prestaties van het hotel door de QR-code op de boomhanger te scannen, waarna ze direct op de resultaten pagina van Hotels for Trees belanden. Omdat elke boom wordt voorzien van een certificaat met de naam van het desbetreffende hotel, zien ze via het dashboard precies waar en hoeveel bomen er namens dat hotel zijn geplant.”

Inzichtelijk
Na een eerste bekendmaking op LinkedIn en een webinar voor geïnteresseerden zijn er inmiddels zes hotels aangehaakt. Verder lopen er diverse gesprekken met meerdere geïnteresseerde General Managers en een aantal verschillende hotelketens. Ook zijn er hotels die een eigen initiatief hebben, maar overwegen over te stappen naar een samenwerking met Hotels for Trees. “De timing voor het uitrollen van dit iniatief is erg goed. General Managers hebben nu de tijd om met me in gesprek te gaan en zien veelal in dat het terugkerende toerisme best wat duurzamer mag en kan." 

Ook de hotelgasten zelf laten dit duidelijk merken. "Uit een recente enquête onder 180 deelnemers werd duidelijk dat 86% bereid is om bij een tweedaags leisureverblijf in een hotel een dag kamerschoonmaak over te slaan als hiervoor een boom geplant wordt. Voor zakelijke reizen ligt dit percentage zelfs op 91%. Of dit in praktijk straks echt zo is, moeten we gaan ervaren maar zelfs als hier de helft van overblijft zal de positieve impact van dit programma ontzettend groot zijn. Het grote voordeel van de werkwijze van dit initiatief is dat het zeer concreet en inzichtelijk is. Floris: "Ik verwacht dat dit gasten meer aanspreekt dan de initiatieven die tot nu toe op de markt zijn gebracht. Natuurlijk is helemaal geen uitstoot beter dan het compenseren hiervan, maar als je dan in een hotel verblijft, is dit een simpele manier om een positieve bijdrage te leveren aan een groenere planeet. Hoe meer hotels meewerken en gasten de kans bieden om hun uitstoot te compenseren, des te groter de impact.” 

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sofie Fest

Tags: Floris Licht Hotels for Trees CO2 compensatie duurzaamheid Hotels
Algemene voorwaarden | privacy statement