In Amsterdam opende vorig jaar een nieuwe locatie haar deuren. Dankzij een sterk staaltje circulair bouwen werd de koepel van het voormalig Nationaal Luchtvaartmuseum omgetoverd tot een duurzame evenementenlocatie met een bijzonder verhaal.
Sinds de opening heeft de Amsterdome een zeer succesvol jaar achter de rug. "De interesse en het aantal aanvragen is boven verwachting", vertelt accountmanager Marleen de Kruijff trots. "We merken dat de markt nog altijd op zoek is naar nieuwe locaties met een bijzonder verhaal. De Amsterdome is vanuit meerdere oogpunten interessant. Bedrijven uit de tech-nische- en IT-sector zijn bijvoorbeeld nieuwsgierig naar de constructie, ook hebben we al veel evenementen mogen organiseren voor bedrijven uit de financiële sector en detailhandel. Mensen van boven de veertig kennen de locatie nog als het voormalig Nationaal Luchtvaartmuseum dat op Schiphol was gevestigd (zie kader). En natuurlijk slaat ook het circulaire verhaal achter de locatie enorm aan." Volgens De Kruijff is de Amsterdome zelfs een schoolvoorbeeld van circulair bouwen. "Wij hebben 95 procent van het gebouw kunnen behouden doordat we voornamelijk met oorspronkelijke materialen hebben gewerkt. Dit was niet de makkelijkste weg, des te trotser zijn we dat de dome nu in gebruik is en van een tweede leven geniet."
Futuristische look
Met behulp van originele constructietekeningen kon de spectaculaire koepel van 1.100 aluminium panelen op slechts vijf pilaren worden herbouwd. De geodetische constructie is 24 meter hoog en heeft een spanwijdte van zestig meter. Dankzij de glazen panelen die tussen de pilaren zijn aangebracht, komt er veel natuurlijk daglicht de Amsterdome binnen. Dat merk je al bij binnenkomst in de ruime foyer. Het oogt futuristisch en industrieel dankzij de aluminium panelen, de witte wanden en de lichtgrijze betonvloer. Alle zalen en subruimtes, samen goed voor een vloeroppervlakte van 5.000 m2, zijn ondergebracht in een witte constructie van twee verdiepingen hoog. Voor de inrichting is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. De Kruijff: "Dit staat ook op diverse plekken op de muren vermeld. Zo zijn de wanden van de constructie gemaakt van gerecycled gips en bestaat de betonvloer voor 75% uit hergebruikte materialen. De plafonds in de subruimtes zijn gemaakt van hout. De vloerbedekking is afkomstig van het Belastingdienstkantoor in Hoofddorp en is gebruikt voor isolatie. Zelfs de toiletten zijn hergebruikt!"
Flexibel in gebruik
De Amsterdome beschikt over een plenaire congreszaal en 16 flexibele subruimtes en is daarmee als locatie zeer geschikt voor een congres, productpresentatie, evenement of kick-off. Op de begane grond bevinden zich de foyer, twee barren en de grote congreszaal van 850 m2 met garderobe voor 200 tot 1.000 personen. De zaal is qua opstelling flexibel. De zaal is voorzien van een 17 meter breed curved scherm (eventueel uit te breiden met zijschermen voor live registratie), high-end audio-apparatuur en bewegende LED-verlichting. De barren hebben een industri?le look and feel dankzij een keur aan hergebruikt materiaal. De voorkant is gemaakt van delen van de oude opslagcontainers. Twee sets containerdeuren zijn als ornament tegen de muur gezet. De lampen boven de bar zijn gemaakt van eerder gebruikte lampen, afkomstig van Station Brussel-Centraal. De statafels zijn gemaakt van geperst gerecycled plastic, net als de bureau- en buffettafels in het gebouw.
Om de grote zaal heen liggen diverse subzalen. De wanden van de subruimtes zijn behangen met wit gerecycled behang. De stoeltjes zijn van gerecycled hout. Via een grote trap kom je bij twee open ruimtes met een bar op de eerste verdieping. Ook hier is de lichtgrijze vloer gemaakt van gereclycled materiaal. Op de tweede ver-dieping bevindt zich een tweede plenaire zaal met ruimte voor 300 personen. Hier zit je vlak onder het koepeldak en heb je vrij zicht op de aluminium panelen van de prachtige constructie.
Energieneutraal
Naast de intensieve inzet van herge-bruikte materialen opereert de locatie ook duurzaam. De Amsterdome is optimaal geïsoleerd en beschikt over energielabel A++. Overal in het gebouw hangt led-verlichting. De Kruijff: "We werken met een warmte-koudeopslag voor de klimaatbeheersing en in de winter springt de stadsverwarming eventueel bij, waardoor we het gebouw gasloos kunnen houden. Op de berging ligt 300 vierkante meter aan zonnepanelen. Ook hebben we een hoogwaardige isolatie tussen de binnen- en buitenkoepel aangebracht, die overigens voor een fantastische akoestiek zorgt."
Lokaal en puur
"Ook bij de food & beverage gaan we voor een minimale impact op het milieu. Zo werken we zo veel mogelijk met biologische- en seizoensproducten. De basisingrediënten zoals groente, fruit, vlees en brood komen van leveranciers uit de regio. Er wordt dus enkel gewerkt met verse producten met een lage ecologische voetafdruk. Deze ingrediënten kunnen naar wens worden bereid tot een viergangendiner, maar ook shared dining en foodcorners met streetfood behoren tot de mogelijkheden. En uiteraard letten wij daarbij op onze waste: afval proberen wij zo goed als mogelijk tot het minimum te beperken."
Naast een bijzonder verhaal profiteert de Amsterdome ook van een praktische usp. "Dankzij de ligging in Amsterdam Sloterdijk is de Amsterdome uitstekend bereikbaar via de ringweg A10 en de A5. Je kunt er gratis parkeren en gebruik-maken van de elektrische oplaadpunten. Daarnaast ligt station Amsterdam Sloterdijk op vijftien minuten loopaf-stand, maar het is ook mogelijk om het laatste gedeelte van de reis per bus of ov-fiets af te leggen. Alles bij elkaar is de Amsterdome een hele interessante locatie voor diverse doelgroepen. En in de toe-komst hopen we ook buitenlandse partijen te mogen verwelkomen."
Van luchtvaartmuseum naar evenementenlocatie
De koepel van de Amsterdome was ooit het onderkomen van het Nationaal Luchtvaartmuseum. Dit museum opende in 1971 zijn deuren aan de rand van Schiphol. Het avantgardistische onderkomen is geba-seerd op een concept van de Amerikaanse architect Richard Buckminster Fuller, die vier jaar eerder met zijn geodetische koepel de sterkst mogelijke ruimtelijke constructievorm lanceerde. Zijn Nederlandse collega E.A. Riphagen vertaalde deze naar een aluminium uitvoering, die zijn toepassing vond op vijf locaties, waaronder bij het Nationaal Luchtvaartmuseum. In 2003 groeide het museum uit zijn jasje en verhuisde het naar Lelystad, waarna de koepel werd afgebroken en opgeslagen in 29 containers. De Levend Evangelie Gemeente in Aalsmeer kocht de delen van wat als een van de eerste prefab-bouwwerken van ons land gold, maar gaf er geen bestemming aan en zette ze zeven jaar later te koop. Getipt via een kennis zag ontwikkelaar Timo Kruft er een pracht van een evenementenlocatie in. Op 30 november 2018 werd de Amsterdome geopend.