Column Daniel Seesink: Het was TOP 

Dé ontmoetingsplek van het jaar is voor mij toch wel het Top2000-café. In Beeld en Geluid in Hilversum is het al sinds de introductie van het café in 2010 ieder jaar een komen en gaan van mensen die de sfeer van radiomaken en goede muziek komen proeven. Zo ook afgelopen december weer. Voor de 25e keer klinkt de onmiskenbare TOP2000-tune 'Ouverture' van The Who. Ik weet het zeker: we zijn begonnen.

Het idee kwam in 1999 van onder andere Kees Toering om bij de overgang naar het nieuwe millennium een overzicht van de 2.000 meest populaire songs van de afgelopen eeuw samen te stellen. Radiomaker Frits Spits vertelde dat het nog een hele klus was om alle omroepen en DJ's ervan te overtuigen om mee te doen. Maar het lukte en met de (toen nog) vinylen plaatjes uit eigen collectie begaven de DJ's zich met de gevulde platenkoffer naar de studio om met elkaar de allereerste TOP2000 te draaien. In de jaren die volgden, groeide het draaien van de 2000 meest populaire songs uit tot een waar radio-evenement.

Er is door de jaren een complete cultuur omheen ontstaan. De TOP2000 is de 'lijst der lijsten' geworden. Sinds de introductie van het TOP2000-café is er wat mij betreft geen leukere plek om muziek te luisteren en radiomakers aan het werk te zien dan daar. Dat vinden trouwens meer mensen, dus het was ook de afgelopen editie hopen dat het zou lukken om kaartjes te bemachtigen. Nou, het bestellen van tickets voor Coldplay ging eenvoudiger, kan ik je zeggen. Maar het lukte en dus reisden we met het hele gezin op Eerste Kerstdag af om het uur tussen acht en negen 's ochtends live mee te maken. Gezelligheid kent geen tijd, zeker niet met Jeroen Kijk in de Vegte en Jan-Willem Roodbeen als DJ's van dienst.

Het was in 2014 dat ik te gast was in het gezelligste Radio 2-programma op de zaterdagochtend: Cappuccino. Ik schoof toen aan bij Jeroen om het te hebben over apengedrag tijdens de vrijmarkt op Koningsdag. Onder het genot van een lekker bakje koffie spraken we over de apendriften die mensen gaan vertonen wanneer zij op de vrijmarkt een plekje proberen te claimen. Waar mensen normaal sociaal naar elkaar zijn, kan dat op zo'n dag ineens drastisch veranderen. Het deed mij ook even denken aan de afgelopen intocht van Sinterklaas bij ons in Gorinchem, nog steeds de mooiste vestingstad van Nederland. Ik heb mij verbaasd over mensen die op het laatste nippertje aankomen en dan nog een plekje vooraan menen te kunnen claimen. Dan ben ik na drie uur wachten in kou en regen ook even niet meer zo sociaal, moet ik bekennen.

Sociaal gedrag is aangeleerd. Het helpt ons om 'gezellig' met elkaar om te gaan. Dat vergroot onze overlevingskansen in de groep. Het mooiste voorbeeld van dit gedrag vind ik al 25 jaar aan het eind van het jaar in het TOP2000-café, want muziek verbindt.

Radio 2, het was weer TOP.

Ik wens iedereen een muzikaal 2024.


Daniel Seesink (Bewust Zoo)

Oud-docent biologie Daniel Seesink houdt met zijn lezing Professioneel Vlooien doe je Zoo mensen aan de hand van apengedrag een spiegel voor waarin zij hun eigen gedrag zullen herkennen. Boekingen via Speakers Academy.

 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Column Daniel Seesink Bewust Zoo
Bewust Zoo | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
Stationsweg 29 (Meet and C)
4205 AA
Gorinchem
Nederland
Algemene voorwaarden | privacy statement