Column Daniel Seesink: Wederzijds afhankelijk?



 

In onze branche is het van levensbelang om goed samen te werken, want één ding weten we zeker: alleen lukt het niet. De haast desastreuze perio-de van corona heeft ons dat pijnlijk duidelijk gemaakt. Ik wil deze column dan ook wijden aan de theorie van Stephen Covey achter de gewoontes van bijzonder effectieve mensen.

Onlangs mocht ik een boeiende lezing bijwonen van Glenn Vergoossen van Franklin Covey Benelux. De lezing werd mogelijk gemaakt door een prettige samenwerking tussen Gorkummer Glenn, de ondernemers achter Gorkum Next en het Gorkumse theater 't Pand. Het werd een boeiende en leerzame avond. Waar het over ging? Het ging over ons, over jou en mij. Over het simpele feit dat we allemaal starten als een afhankelijk mensje wat opgevoed wordt om in zijn of haar latere leven de status van onafhankelijkheid te bereiken. Zo worden we gevoed met informatie, leren we goed van slecht te onderscheiden en nemen we een plek in binnen de sociale omgeving waarin we leven. In het begin is dat leven vooral gericht op onszelf. Pas later komt ook de ander om de hoek kijken. Niet zo gek dat veel mensen prima in staat zijn om hun eigen wereld en belangen voorop te zetten. Dat is immers hoe de natuur het ons leert. Gedrag dat ook bij mensapen duidelijk te observeren is. Ons brein vraagt om informatie die ons in staat stelt om snel een beslissing te nemen over gevaarlijk of veilig. Het leert ons te bevriezen, te vluchten of te vechten (freeze, flight, fight). En tegen het licht van de nog niet eens zo verre geschiedenis van de mens begrijp je dat het snel maken van de juiste keuze van vitaal belang kan zijn.

In de huidige tijd is de directe bedreiging een stuk kleiner te noemen. Toch wordt ons gedrag nog steeds geleid door dit aloude beschermingsmechanisme. Zou dat het moeilijk maken om samen te werken? Ongetwijfeld. Covey leert ons dat afhankelijkheid ons de ruimte geeft om te ontwikkelen, zonder daarbij al te veel rekening te hoeven houden met anderen. Sterker nog, we mogen ons zelfs verschuilen achter wat anderen doen, wel zo veilig. Via een drietal stappen brengt Covey ons vervolgens naar de fase van onafhankelijkheid. Hij voegt daar meteen aan toe dat dit niet het eindpunt van de route is. Want voor je het weet, sta je er alleen voor. Nee, zegt Covey, er is nog een drietal stappen te maken. De stappen naar wederzijdse afhankelijkheid. Want pas dan werk je samen. Pas dan tellen niet alleen de eigen belangen, maar ook die van anderen. Een van de stappen om succesvol tot wederzijdse afhankelijkheid te komen, is dan ook door vanuit 'win-win' - wederzijds voordeel - te denken. Zeg eens eerlijk: hoe goed ben jij in staat om te communiceren en te handelen vanuit de intentie dat alle partijen 'winst' halen uit de samenwerking die zij met jou aangaan?

Ik wens je, mede names Stephen Covey, veel wederzijdse afhankelijkheid.


Daniel Seesink (Bewust Zoo)

Oud-docent biologie Daniel Seesink (Bewust Zoo) houdt met zijn lezing Professioneel Vlooien doe je Zoo mensen aan de hand van apengedrag een spiegel voor waarin zij hun eigen gedrag zullen herkennen. Boekingen via Speakers Academy.
 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Daniel Seesink

Tags: Column Daniel Seesink Bewust Zoo
Algemene voorwaarden | privacy statement