59% vakantiereizigers wil reisgedrag aanpassen vanwege bezorgdheid over het klimaatMeer dan de helft van mensen die met vakantie gaan, wil hun reisgedrag aanpassen vanwege bezorgdheid over het klimaat. Dat blijkt uit onderzoek van Riksja Travel, marktleider op het gebied van duurzame rondreizen. Ruim 58% van de respondenten geeft aan dat zij met vakantie meer gebruikmaken van duurzame transportmiddelen. Ruim 89% staat open voor reizen met de trein, mits het betaalbaar is. 

“We zijn verheugd om te zien dat reizigers zich steeds meer bewust zijn van hun impact van reizen op het klimaat. Waar in voorgaande jaren mensen het wel zeiden maar het uiteindelijk toch niet deden, is nu omgezet in daden,’’ aldus CEO Fenny Koppen van Riksja Travel.

Duurzaam oriënteren 
Ruim 68% let bij het oriënteren van een duurzame reis op duurzame lokale activiteiten die de lokale economie ondersteunen. Hierbij wordt ook gekeken welke reisorganisatie lokale projecten op bestemming ondersteunt (77,3%).

Wat is een duurzame reis 
35,1% Vindt een reis duurzaam als je minder CO2 uitstoot produceert met transport. Daarnaast spelen natuurbehoud en vergroting biodiversiteit (45%) en respect voor lokale cultuur en gemeenschap (22,8%) een rol. Ruim 26% vindt het het minst belangrijk of een hotel wel of niet gecertificeerd is op het gebied van duurzaamheid. 

Open voor treinreizen 
Een overgroot deel (89%) staat open om de trein te nemen voor afleggen van langere afstanden, mits het onder andere een betaalbare optie is. “We zien ook een groei op boekingen op ons treinaanbod van 46% ten opzichte van 2022 en verwachten in 2024 dat dit verder groeit. Het sterkt ons als reisorganisatie om nog meer te lobbyen voor treinreizen. Het faciliteren van treinreizen naar plaats van bestemming in Europa is iets wat wij hoog op de agenda hebben staan,” aldus Koppen.

Meer betalen voor het milieu 
Op de vraag of er bereid is om extra te betalen voor een reis waarbij bewust wordt gekozen voor activiteiten en hotels die positieve effecten hebben op de lokale bevolking en het milieu, zegt 50% ja en ruim 41% misschien. De bereidheid om extra te betalen (op basis van één persoon) ligt volgens 61% tussen de 100 en 250 euro. 
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: duurzaamheid duurzaam reizen Riksja Travel
Algemene voorwaarden | privacy statement