Powervrouw Dineke Philipse: Doe het goed, anders kun je het beter laten



 

 

Dineke Philipse vindt zichzelf absoluut geen powervrouw, maar zelfs een korte kennismaking is voldoende om die ontkenning te weerleggen. We ontmoeten haar in Maarssen in het kantoor dat ze deelt met haar collega's, waar ze volop vertelt over haar verschillende rollen in de branche.

Tekst: Monica Rijpma


Dineke is verenigingsmanager van CLC-VECTA, een werkgeversorganisatie en branchevereniging waarbij bedrijven en professionals die actief zijn in de zakelijke evenementenbranche zijn aangesloten. Beurzen, congressen en vergaderingen, evenementen en incentives en entertainment - allemaal aspecten van B2B live communicatie - zijn de vier pijlers. Daarnaast is CLC-VECTA aangesloten bij Eventplatform, het overkoepelende platform van branche- en vakorganisaties in de gehele zakelijke evenementenbranche en voert de vereniging het secretariaat voor het Eventplatform.

Dit mag dan een breed scala aan divisies lijken, daar komt nog bij dat Dineke Philipse verantwoording draagt voor de coördinatie van YOIN excellent meeting places en Erkend Congresbureau. Dit is het vroegere vergaderhamers dat door CLC-VECTA is overgenomen en met het nieuwe merk YOIN is doorontwikkeld. Inmiddels zijn grote locaties zoals Rotterdam Ahoy, Martiniplaza en Koninklijke Jaarbeurs geaccrediteerd, maar ook kleinere congrescentra.

Ten slotte is Dineke secretaris namens de sociale partners in de tentoonstellingsbranche voor de CAO Tentoonstellingsbedrijven en OAK Pensioen, waar recent intens overleg werd gevoerd naar aanleiding van de nieuwe pensioenwetgeving.

Verschil maken

Dineke is iemand die graag het verschil wil maken en een duidelijke en relevante bijdrage wil leveren. "Daarom past een branchevereniging zo ontzettend goed bij mij. Ik ben betrokken bij diverse projecten, heb een brede verantwoordelijkheid en in mijn functie en werkzaamheden wisselen aansturing en uitvoering elkaar af. En na bijna dertien jaar CLC-VECTA kan ik zeggen dat er altijd nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen zijn waarmee we voor onze leden aan de slag kunnen. Dat geeft me een enorme drive om mezelf te blijven ontwikkelen, want als je iets doet moet je het goed doen, anders kun je het beter laten. Dat heb ik echt vanuit huis meegekregen."

Haar collega's Petra Blonk en Edwin van Dijk en anderen noemen een paar belangrijke krachten waarmee Dineke het verschil maakt in haar werk. De eigenschappen die worden genoemd, zijn haar bevlogenheid, energie en pragmatische aanpak. Ze spreekt haar waarheid rustig en duidelijk en heeft de gave om met haar communicatie verbinding tot stand te brengen. Zelf vindt ze het niet makkelijk om haar superpower te benoemen en ze onderschrijft dat daarin vrouwen vaak bescheidener zijn dan mannen. Toch herkent ze zich wel in het Pipi Langkous motto; 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan'. "Riemer (Rijpkema, mede-grondlegger en tot voor kort directeur CLC-VECTA) was en is voor mij een echte mentor. Hij heeft altijd in mij geloofd, me aangemoedigd om me te blijven ontwikkelen en heeft me het vertrouwen gegeven om, ook al heb ik het niet eerder gedaan, vaak te denken dat ik het wel kan. En zo niet, dan leer ik het wel."



Blijven bijleren

Al doende leert men, past ook wel bij Dineke als je kijkt naar haar carrière. "Ik heb na de middelbare school een eenjarige mbo-opleiding tot European Hostess afgerond en ben daarna gaan werken bij D-Reizen. Eerst als reisadviseur en na twee jaar als reisbureaumanager op verschillende vestigingen. Ik heb in die periode duaal gestudeerd aan de NHTV in Breda (tegenwoordig BUas) waarmee D-Reizen een opleiding had opgezet voor eigen werknemers en waar ik (zegt ze met trots) na 2,5 jaar cum laude afstudeerde. Het is ongelooflijk als ik nu terugkijk naar die tijd, begin jaren tweeduizend. Het is niet eens zo lang geleden. De mensen zaten geduldig te wachten tot ze aan de beurt waren om een stedentrip naar Parijs te boeken. Nu doet iedereen dat online. Ook de verandering in onze branche is enorm en constant. Daarom is het zo belangrijk te blijven bijscholen en leren."

Snelcursus

Dineke werkte daarna steeds in de B2B communicatie, als accountmanager zakelijk, op de marketing- en communicatieafdeling van Fletcher Hotels en bij een advocaten- en notariskantoor. "Daar deed ik ervaring op met juridische thema's en het organiseren van kennissessies. Bijna dertien jaar geleden ben ik bij CLC-VECTA aan de slag gegaan, in eerste instantie als communicatiemedewerker en sindsdien heb ik alle onderdelen van het verenigingswerk leren ken-nen. Mede door Covid heb ik op sommige gebieden wel een snelcursus gehad."

Riemer was tijdens de pandemie de voorzitter van de stuurgroep Field Lab Evenementen, de lobbyist in Den Haag en branchevertegenwoordiger voor de zakelijke evenementenbranche. Dineke: "Covid was voor onze branche verschrikkelijk. Er waren zoveel aspecten. De eerste beurzen werden in februari 2020 geannuleerd en daarna volgde alle andere takken van live communicatie heel snel. Er was het aspect van veiligheid en de maatregelen, wat mocht nou wel en wat niet, de noodverordeningen, protocollen en niet te vergeten steunmaatregelen en de (on)toereikendheid daarvan voor ondernemers. De pandemie heeft gezorgd voor verdeeldheid. Maar er is ook een zilveren randje, want de branche is nu meer zichtbaar en beter vertegenwoordigd bij de overheid. En het belang van live communicatie is meer dan ooit duidelijk geworden, niet alleen de economische waarde ervan maar vooral de menselijke waarde van elkaar ontmoeten."



Veerkrachtig

Persoonlijk was de pandemie tijd ook wel een uitdaging. "De tijd vinden voor thuisonderwijs van mijn twee kinderen, (Sara van tien en Mattias van zeven) in combinatie met het werk waar de nodige vuurtjes moesten worden geblust, het er willen zijn voor de leden en zelfs nog een grote verbouwing thuis. Maar gelukkig zijn kinderen veerkrachtig en heb ik inmiddels iets beter geleerd om zelf balans te houden. Zo doe ik met mijn kinderen af en toe een obstakelparcours, liefst mud masters. Het is voor mij prachtig om te zien hoe stoer ze zich dan voelen. Ze komen helemaal in hun kracht."

Klassieke muziek

Iets dat Dineke ook van huis uit heeft meegekregen, is de liefde voor klassieke muziek en zingen. "Zingen is een rustpunt. Als ik zing, raakt alles naar de achtergrond. Ik ben ook dit jaar weer mantelzanger bij het participatiekoor, net als vorig jaar. Het participatiekoor is een gemengd koor waarbij ook mensen met 'een haperend brein' meezingen. Met dementie mag het brein soms haperen, ze kunnen wel de koralen uit de Matthäus Passion van Bach mee-zingen. Zoek maar eens op YouTube. Het is geweldig." Als Dineke een kort filmpje laat zien waarin ze een prachtig lied van Bach zingt, blijkt ze een loepzuivere sopraan te hebben. Die muzikale passie zit in de familie.

"Ik ben ontzettend trots op mijn ouders. Mijn vader is nu 73 maar hij is nog steeds enorm actief, onder meer als koordirigent, ook bij het participatiekoor. Dat doet hij met evenveel passie en inzicht, zoals hij dat zijn leven lang naast een meer dan fulltime baan heeft gedaan. En mijn moeder doet vrijwilligerswerk als schuldhulpmaatje in een hospice. Mijn ouders zijn nooit opgehouden met zich te ontwikkelen en ook zij willen nog steeds het verschil maken en een bijdrage leveren. Dat heb ik dus ook wel meegekregen."

Vrouwenpower

In een artikel over powervrouwen en de positie van vrouwen in de branche, voelen we Dineke ook daarover natuurlijk nog aan de tand. "Mijn mening over vrouwenpower is gebalanceerd. Bij D-reizen hadden we op een moment een team met veertien vrouwen. Dat heeft me laten ervaren dat ik de voorkeur geef aan een gemengde werkplek. Alleen vrouwen onder elkaar brengt ook negatieve aspecten naar boven. Daarnaast denk ik dat, zeker vrouwen onderling, elkaar nogal eens de maat kunnen meten. Toen ik zwanger was van Sara, kreeg ik vaak de opmerking; 'nu ga je zeker minder werken'. Die vraag kreeg bij mijn tweede zwangerschap nog een iets dwingendere klank. Vooral de vraag of ik niet bang was dat ik niet heel veel van mijn kinderen zou missen als Sara en Mattias vier dagen naar de opvang zouden gaan. Mijn antwoord was; 'waarom stel je die vraag niet aan mijn man?' Ik kan oprecht zeggen dat ik een leukere moeder ben als ik naast mama, oké daar komt 'ie, een powervrouw kan zijn in mijn werk."

 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Powervrouwen interview CLC-VECTA YOIN excellent meeting places Dineke Philipse
CLC-VECTA | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
De Corridor 5C
3621 ZA
Breukelen
Nederland
Algemene voorwaarden | privacy statement