Coverstory: Speelse kennismaking met Zurich en Sankt Moritz

Elk jaar organiseert Switzerland Convention & Incentive Bureau de zogenoemde Meeting Trophy, waarbij diverse landenteams uit Europa en de VS strijden om deze felbegeerde prijs. Dit jaar werden opdrachten zoals het dekken van een tafel, chocolade proeven en vlaggen zwaaien afgewisseld met prachtige treinreizen en autoritten tussen de bestemmingen Zürich en Sankt Moritz.

Fotografie: Mattias Nutt, SCIB
 

De trotse delegatie van travelmanagers die dit jaar team Nederland vormt, treft elkaar op het vliegveld van Zürich. Hier worden zij verwelkomd door key accountmanager Kerstin van der Veur die sinds juni van dit jaar het Switzerland Convention & Incentive Bureau in Nederland vertegenwoordigt. De strijd barst deze dag nog niet los, in plaats daarvan volgt de eerste kennismaking met het prachtige Zwitserse landschap tijdens de vier uur durende treinreis naar Sankt Moritz. Slingerend langs de bergen, meren, rivieren en valleien in een speciaal treinstel in belle époque-stijl wordt de ene na de andere foto gemaakt, terwijl er diverse lokale lekkernijen worden uitgedeeld. Wil je het nuttige met het aangename combineren, dan kun je bij de Schweizerische Bundesbahnen zelfs een vergader- of partytrein huren. Ook zwoegen met koffers is niet aan de orde. Deze worden per Express deur tot deur groepsbagage autobus naar het hotel gebracht.


Sankt Moritz

Bergdal

Eenmaal aangekomen in Sankt Moritz wordt viersterrenhotel Nira Alpina in de naastgelegen gemeente Silvaplana de uitvalsbasis gedurende de eerste twee dagen in Zwitserland. Sankt Moritz ligt in het Engadin, een diep bergdal in het kanton Graubünden. Hotel Nira Alpina ligt aan het skigebied Corvatsch. De zeventig kamers bieden prachtig zicht op het bergdal. Daarnaast beschikt de locatie over een ruime congreszaal. Ook kun je de Pizzeria Stalla Veglia exclusief afhuren voor een event of diner. De deelnemers aan de Meeting Trophy krijgen in de Rooftop Bar een heerlijk walking diner geserveerd, terwijl de teams één voor één worden voorgesteld. Ook de bar kijkt uit over het dal en de besneeuwde bergtoppen.

 

De Rooftop Bar van Nira Alpina

De voordelen van de Swiss Travel Pass

De deelnemers aan de Meeting Trophy maakten ge-bruik van de Swiss Travel Pass van Swiss Travel System. Deze pas geeft voor 3, 4, 6, 8 of 15 dagen onbeperkt toegang tot de trein, bus en boot door heel Zwitserland ?n gratis toegang tot meer dan 500 musea. Ook kun je met de pas deelnemen aan bergexcursies naar Rigi, Stanserhorn en Stoos. De Swiss Travel Pass is beschik-baar voor eerste en tweede klasse. Daarnaast biedt Swiss Travel System andere interessante reisproducten, zoals de Swiss Travel Pass Flex, de Swiss Half Fare Card en de Swiss Coupon Pass. Meer informatie vind je op www.mystsnet.com/en.


Hotel Restaurant Bellavista

Koeienbellen

Na het klinken van de eerste koeienbellen begint de volgende ochtend met een verfrissende boswandeling naar Hotel Restaurant Bellavista. De warme inrichting van deze locatie is typisch Zwitsers met veel hout. Het hotel heeft verschillende kamertypen en diverse mogelijkheden voor zakelijke events. In het restaurant wordt onder andere zelf geschoten wild geserveerd, wat ook de imposante collectie hertenkoppen en -geweien aan de muur verklaart. Tijdens het ontbijt stellen Urs Eberhard van Zwitserland Toerisme en de Zwitserse partners zich officieel voor en krijgen de teams de rallyboeken overhandigd. Hierin staan diverse vragen en opdrachten die gedurende de drie resterende dagen moeten worden beantwoord en volbracht.Fotogenieke geiten

Dat het ook in de zomermaanden prima toeven is in deze regio, merken we tijdens de fietstocht op e-bikes van Silvaplana naar Sankt Moritz. De fietspaden van route 65 zijn uitstekend begaanbaar en voeren langs diverse meren met in de verte besneeuwde bergtoppen. In het gebied wordt flink geïnvesteerd. Op diverse plekken wordt nieuwbouw gerealiseerd en worden de wegen verbeterd. Tijdens een tussenstop bij het zwemmeer Lej Marsch worden de eerste vragen in het rallyboek ingevuld. Eenmaal aangekomen in Sankt Moritz stappen de teams in de kabelbaan, waar zij worden verwelkomd door een groep fotogenieke, maar eigenwijze geiten en bokken. Onder begeleiding van dit vrolijke gezelschap en hun eigenaren volgt een korte wandeling naar het fraai gelegen Hotel Restaurant Salastrains. Het hotel biedt traditioneel ingerichte kamers en een deel van het restaurant kan exclusief worden afgehuurd. Hier nemen de teams deel aan een kaasproeverij, moeten er met een verrekijker objecten in de bergen worden gezocht en de bijbehorende Zwitserse bestemming worden gevonden. Ook wordt de behendigheid getest met werp- en schietspelletjes. Tijdens de lunch bij Salastrains met risotto, barbecue en apfelstrudel met vanillesaus toe, wordt het rallyboek er weer bijgepakt.

Express deur tot deur groepsbagage

Wil je je gezelschap liever niet met reisbagage laten sjouwen, dan kun je gebruikmaken van de Express deur tot deur groepsbagage. Deze service is beschikbaar voor groepen van tien tot vijftig personen die per trein, bus en boot in Zwitserland reizen. Express deur tot deur groeps-bagage wordt aangeboden tussen 400 servicepunten in Zwitserland, waaronder de luchthaven van Zürich.Bakermat

Na de lunch bereiken de teams via de kabelbaan het centrum van Sankt Moritz. Deze gemeente ligt op 1.800 meter hoogte in het zogenoemde Oberengadin. De stad staat ook wel bekend als de bakermat van de wintersport en had in 1864 al een verkeersbureau. Nog altijd komen er jaarlijks duizenden wintersporttoeristen naar het dorp toe. Het hoogstgelegen vliegveld van Europa (1.707 meter) ligt op slechts vijf kilometer afstand. Het centrum biedt een combinatie van historische gebouwen en nieuwbouw, diverse luxe winkels en sfeervolle pleinen. Ondertussen gaat de rally door en moeten de teams bij Conditorei Hanselmann de ingrediënten van de befaamde lokale notencake raden. Dan volgt het leggen van een puzzel met het Swisstainable logo en moet er in het Kulm Hotel (in 1856 het eerste officiële hotel van Sankt Moritz) een tafel met vier couverts volgens de etiquetteregels worden ingedekt. De rally wordt deze dag afgesloten met een Golf Challenge op een van de vijf golfbanen die de gemeente telt.

Uitzicht

Voor het diner reizen de teams per bus naar bergrestaurant Diavolezza in Pontresina. De gondel stijgt in ongeveer 15 minuten zo'n 1.000 meter over diverse bergtoppen. Eenmaal gearriveerd is het uitzicht vanuit het restaurant en op het terras adembenemend, met Piz Palü en Piz Bernina op de achtergrond. Omdat kaasfondue niet mag ontbreken, krijgen de teams dit als voorgerecht geserveerd, waarna er typische gerechten zoals polenta en in snijbiet gewikkelde vleesrolletjes worden geserveerd. Ook aan de vegetariërs is gedacht. Tijdens het eten wordt de tussenstand van de Meeting Trophy bekendgemaakt, waaruit blijkt dat team Nederland een tandje bij moet zetten om de tussentijdse winnaar team België te verslaan. Ook wordt de Meeting Trophy zelf onthuld: een grote koebel met ijzeren plaatjes waarop alle eerdere winnaars staan vermeld.De autorit van ongeveer 200 kilometer voert over de Albula bergpass en langs Chur, Sargans, het Walenmeer en het meer van Zürich.

Chocolate Experience Center

Na het ontbijt in Hotel Nira Alpina vertrekken de koffers van de teams per trein naar Zürich, terwijl de teamleden zelf bij Grand Hotel des Bains Kempinski in de elektrische auto's stappen. De autorit van ongeveer 200 kilometer voert over de Albula bergpass en langs Chur, Sargans, het Walenmeer en het meer van Z?rich. Onderweg maken de teams een tussenstop bij het Heidihuis in Maienfeld - het maken van de foto is één van de opdrachten voor die dag. Eindbestemming van de autorit is het inmiddels befaamde Lindt Home of Chocolate in Kilchberg, net buiten Zürich. Dit zogenoemde Chocolate Experience Center opende in september 2020 de deuren voor publiek. Inmiddels is dit het tweede meest bezochte museum van Zwitserland. Ruim 7.000 bezoekers per dag komen er een selfie maken bij de grootste vrijstaande chocoladefontein ter wereld (gemaakt van 1,4 ton chocolade). De teamleden nemen eerst plaats in de lounge op de eerste verdieping voor een chocoladeproeverij. Deze lounge kan worden afgehuurd voor events, net als de nabijgelegen workshopruimte. Op de begane grond bevindt zich een auditorium voor presentaties. Na de proeverij doen de teamleden een versnelde tour door de Chocolate World. Deze tour leert je in anderhalf uur alles over de geschiedenis en het productieproces van chocolade en je krijgt op verschillende plekken de kans om de Lindtchocolade te proeven (tegen beter weten in blijft ondergetekende ook nu weer net iets te lang bij deze plekken hangen).


Lindt Home of Chocolate

Meer van Zürich

De teams wandelen door naar het schip waar de lunch wordt geserveerd. Tijdens de tocht over het meer van Zürich genieten de teamleden van spätzli met kalfsvlees in champignonsaus. Nadat het schip is aangemeerd, liggen er weer diverse opdrachten verspreid over het centrum van Zürich klaar. Ook team Nederland waagt zich aan een potje jeu de boules, vlaggen zwaaien en het vullen van een glazen vaas met de juiste hoeveelheid water. Het centrum is sfeervol met mooie, historische gebouwen, gezellige straatjes en diverse winkels, restaurants en bars. De dag wordt afgesloten met een borrel-rondrit in een privétram door het centrum en een feestelijk diner bij de 8008 See Lounge aan de Tiefenbrunnen haven. Bij deze lounge kun je tussen de boten in de loods en aan het water een vergadering, presentatie of een bedrijfsfeest organiseren. Uiteindelijk blijkt team België de grote winnaar van de Meeting Trophy. Na het diner slaapt team Nederland in Sorell Hotel Rütli, midden in het oude stadsgedeelte.


Het centrum van Zürich

Gildehuis

Het verblijf in Zwitserland wordt de volgende ochtend afgesloten met een uitgebreide brunch in het Zunfthaus zur Zimmerleuten. Het gildehuis van de timmermannen is tegenwoordig een restaurant. Deze locatie biedt met de grote Gildekamer, de kleine Gildekamer, het restaurant, de Binderstube en de Salmenstube diverse mogelijkheden voor besloten evenementen. Overal in het pand zijn middeleeuwse details bewaard gebleven. Na deze uitgebreide brunch is het tijd om terug naar het vliegveld te keren en naar huis te vliegen. Conclusie van deze reis: de Meeting Trophy was een leuke en speelse manier om de zakelijke mogelijkheden in Zürich en Sankt Moritz te verkennen!

8008 See Lounge aan de Tiefenbrunnen haven

Benieuwd of Zürich en Sankt Moritz ook de ideale bestemmingen voor jouw bijeenkomst of incentive zijn? Kerstin van der Veur van Switzerland Convention & Incentive Bureau helpt je kosteloos op weg. Kijk voor meer informatie op MySwitzerland.com/meetings.


Duurzaam organiseren

In navolging van de zeventien Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties heeft de Zwitserse overheid zich verplicht tot het creëren van een klimaatneutraal Zwitserland vóór 2050. De nieuwe toerismestrategie moet hieraan bijdragen. Om zakelijke- en leisure toeristen inzicht te geven in de mate waarin locaties, restaurants en vervoersbedrijven duurzaam opereren, heeft Zwitserland het Swisstainable-programma opgesteld. Een belangrijk onderdeel van dit programma is de mogelijkheid voor alle toerismebedrijven in Zwitserland om zich te laten toetsen volgens een aantal duurzaamheidscriteria. De mate waarin zij aan de criteria voldoen, bepaalt op welk van de drie niveaus (leading, engaged, committed) zij worden gecertifieerd. Kies je voor een par-tij met een Swisstainable certificering, dan verklein je de CO2-voetafdruk van je bijeenkomst.

Zunfthaus zur Zimmerleuten


 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sofie Fest

Tags: Switzerland Convention & Incentive Bureau Bestemming Zwitserland Meeting Trophy 2023 Zurich Sankt Moritz
Switzerland Convention & Incentive Bureau | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
Postbus 17400
1001 JK
Amsterdam
Nederland
Algemene voorwaarden | privacy statement