Column Daniel Seesink: Zeg maar JA



 

 

Wat hoor je vaker: ja of ja, maar? Je zou er voor de grap eens op moeten letten. Dat ene woordje maar dat de ander toevoegt, geeft echter wel een lading mee die weinig vertrouwen in jouw richting uitspreekt. Let er maar eens op wanneer iemand het tegen je zegt. Die maar zet jou op scherp, want wat volgt kan er zomaar voor zorgen dat je in een discussie verwikkeld raakt die je niet had zien aankomen. Voordat je er erg in hebt, volgen er voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Een directe ja maakt het voeren van een gesprek dus een stuk eenvoudiger.

Net voordat de tropische nazomer aanbrak, heb ik volmondig - en zeker zonder maar - JA gezegd tegen mijn kort daarvoor nog aanstaande vrouw. In het bijzijn van ons gezinnetje, vrienden en familie keken wij elkaar diep in de ogen en spraken die voor dat moment oh zo belangrijke letters uit. Onze kinderen hamerden samen met de trouwambtenaar af. Onze burgerlijke status als man en vrouw was een feit. En daar kwam nog heel wat bij kijken. Wat er voor nodig is om in een leuke setting op een mooie locatie ja tegen elkaar te kunnen zeggen, bleek in de maanden ervoor. Je denkt bij jezelf, een jaar is wel genoeg om alles te organiseren, toch? En inderdaad, een jaar was lang genoeg, maar het had ook zeker niet veel korter moeten zijn. Van locatie tot ringen, van kleding tot tafelschikking en van bloemwerk tot live muziek. Wat komt er een hoop bij kijken. Na een jaar voorbereiden en na het maken van heel veel keuzes en inschakelen van tal van leveranciers was de grote dag dan eindelijk daar. Voordat wij ja tegen elkaar zeiden, hebben we goed kunnen oefenen. Vele keren hebben wij ja gezegd tegen alle mensen die onze dag mede tot een onvergetelijke hebben gemaakt.

Ben je er zelf wel bewust van of en hoe vaak je ja, maar zegt? En zeg je dat dan omdat je meent het beter te weten, omdat je alle opties open wilt laten of omdat je het per definitie niet meteen met iemand eens wilt zijn? Let dan eens goed op de lichaamstaal van je gesprekspartner. Die verraadt door kleine veranderingen in de gezichtsuitdrukking veel over wat de maar met diegene doet. De meest voor de hand liggende non-verbale reactie is de voorzichtige glimlach. Het optrekken van de mondhoeken en het tonen van de bovenste tanden maakt duidelijk dat de ander enige afstand neemt, maar wel de toenadering blijft zoeken. Het zet je op het spoor dat de ander op zijn hoede is. Een ander signaal komt van het fronsen of naar beneden trekken van het binnenste deel van de wenkbrauwen. Heb je ja, maar gezegd? En had je dat door? Let er maar eens op.

Hoe zou mijn vrouw gereageerd hebben wanneer ik geen JA, maar JA MAAR had gezegd? Haar brede glimlach betekende op deze dag alles behalve twijfel. En dat is geheel wederzijds.

Ik ben blij dat ik JA gezegd heb.
 

Daniel Seesink (Bewust Zoo)

Oud-docent biologie Daniel Seesink (Bewust Zoo) houdt met zijn lezing Professioneel Vlooien doe je Zoo mensen aan de hand van apengedrag een spiegel voor waarin zij hun eigen gedrag zullen herkennen. Boekingen via Speakers Academy.
 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Daniel Seesink

Tags: Column Bewust Zoo
Bewust Zoo | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
Stationsweg 29 (Meet and C)
4205 AA
Gorinchem
Nederland
Algemene voorwaarden | privacy statement