Flexibele cateringoplossingen in trek dankzij corona



Corona zet het verdienmodel van bedrijfsrestaurants flink onder druk. Door het thuiswerken is het stil in bedrijfsrestaurants. Een ontwikkeling die naar verwachting blijvend is. Want ook als het coronavirus straks onder controle is, gaan we naar verwachting vaker thuiswerken dan voor de pandemie. Dat brengt de toekomst van bedrijfsrestaurants in gevaar en zorgt ervoor dat nieuwe concepten worden geboren.

Het bedrijfsrestaurant verandert
Lange rijen voor het buffet, werknemers die zelf hun drankjes of zuivel uit glasdeur koelkasten pakken en een plakje kaas prikken: vóór corona de normaalste zaak van de wereld. Maar tegenwoordig vrijwel ondenkbaar. Vijf dagen op kantoor lunchen in het bedrijfsrestaurant is er niet meer bij. Gedeeltelijk thuiswerken is een blijvertje. Mensen bepalen zelf wanneer zij naar kantoor komen en werken vooral zelfstandig vanuit huis. De functie van het kantoor is hierdoor definitief veranderd. Het kantoor wordt meer een ontmoetingsplek waar collega's samen komen om te overleggen, brainstormen en bijpraten. Dat heeft gevolgen voor het bedrijfsrestaurant. Door het thuiswerken zijn werknemers flexibeler dan ooit. Ze bepalen zelf wat, waar en wanneer ze gaan lunchen. Het klassieke bedrijfsrestaurant staat hierdoor zwaar onder druk terwijl goede lunchfaciliteiten een must blijven op kantoor.

Nieuwe concepten
Nu kantoren dankzij het thuiswerken een andere functie krijgen, zijn cateraars en facilitair managers op zoek naar nieuwe oplossingen voor het bedrijfsrestaurant. Nieuwe concepten doen hun intrede. Zoals grab & go en onbemande cateringoplossingen. Zelfs Albert Heijn speelt in op de groeiende behoefte bij bedrijven aan flexibele cateringoplossingen. De supermarktketen rolt het succesvolle AH-to-go concept in aangepaste vorm uit naar de kantorenmarkt. Het gaat om onbemande micro-supermarkten die 24/7 geopend zijn. Het personeel op locatie kan op ieder moment van de dag eten en drinken kopen. Handig nu kantoormedewerkers minder vaak en op wisselende tijden naar kantoor komen.

Grab & go
In sommige kantoorpanden heeft het bedrijfsrestaurant al plaats gemaakt voor grab & go concepten. Dit soort flexibele zelfservice concepten bestonden al in kleine schaal maar zijn door corona versneld verder ontwikkeld. Er is behoefte aan flexibele, kleinschalige en 'corona proof' oplossingen nu het bedrijfsrestaurant gesloten of beperkt open is. Onbemande cateringoplossingen zijn in trek vanwege het hoge gemak en de kostenbesparing. Zonder tussenkomst van bedienend personeel is het assortiment 24/7 beschikbaar. Voor organisaties die in ploegendiensten werken biedt het nog meer voordelen. Het zorgt ervoor dat er op elk moment van de dag een gezonde lunch aangeboden kan worden en niet alleen tijdens de gebruikelijke lunch tijdstippen.
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: coronaproof
Algemene voorwaarden | privacy statement