Historische locaties: Zwitsal, ApeldoornOns land kent talloze kloosters, kerken, kastelen, landhuizen en forten die tegenwoordig het decor vormen voor zakelijke overnachtingen en -evenementen. In deze serie lichten we ze een voor een uit. Ditmaal kijken we naar het Zwitsal-terrein in Apeldoorn. Hier werden decennia lang de bekende Zwitsal verzorgingsproducten met het blije babygezichtje gemaakt.

Wat was het?

De man achter Zwitsal
Cor Jansen bracht zijn jeugd grotendeels door als leerling apotheker in Zwitserland. Eenmaal terug in Nederland besloot hij zelf een zalf te ontwikkelen die specifiek gericht is op baby’s. Het recept hiervoor bedacht hij in Zwitserland. De naam Zwitsal bestaat uit twee woorden. ‘Zwit’ dat voor het land Zwitserland staat. En ‘sal’ komt van het Zwitserse woord van zalf.

Het terrein
Zwitsal werd een enorm succes en zocht een nieuwe locatie aan het kanaal. Dit was namelijk gunstig voor de handel van het product. In 1952 opende Cor Jansen op de Vlijtseweg de fabrieken van Zwitsal. Chris ten Tuynte was de huisarchitect van het bedrijf. Tot aan 1964 heeft hij op deze locatie alle gebouwen ontworpen. In 2011 werd de productie op dit terrein stopgezet. De gemeente Apeldoorn had het terrein en de gebouwen over gekocht en heringericht in het kader van vernieuwing van de Kanaalzone.

Wat kun je er nu
Het is vandaag de dag een levendig terrein bestaande uit: bedrijfsruimtes, kantoorruimtes, werkplekken, vergaderruimtes en eventlocaties. Het terrein heeft verschillende ruimtes voor zowel klein- als grootschalige evenementen
De locaties voor kleinschalige evenementen zitten allemaal binnen in de oude panden van de fabriek zelf. Voor grootschalige evenementen (binnen) is de Drieslag te huur. Dit was vroeger een loods en wordt nu gebruikt als een grote hal. Ook is het mogelijk je (grote) evenement buiten te organiseren op het Zwitsal Park. Een voorbeeld van zo’n groot evenement is het Drakenbootfestival dat jaarlijks terugkeert en (verdeeld over drie dagen) ruim 80.000 bezoekers ontvangt. 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sven Algra

Tags: Zwitsal Apeldoorn Zwitserland Cor jansen Chris ten Tuynte Historische locatie Vlijtseweg Kanaalzone de Drieslag Zwitsal plein Drakenboot festival
Algemene voorwaarden | privacy statement