Thuis werken, maar nu ook thuis meeten?Wie daartoe in staat was, werd dringend verzocht om tijdens de coronacrisis thuis te werken. Het zorgde voor relatief lege snelwegen, het fileprobleem was in een klap opgelost. Maar het zorgde natuurlijk vooral voor een forse afname van het aantal sociale contacten, zodat het virus zich minder verspreidde. Een neveneffect is het feit dat het thuiswerken veel mensen eigenlijk best goed bevallen is. Veel mensen hebben aangegeven dat ze ook na de crisis thuis willen blijven werken. Maar het lijkt erop dat ook veel mensen ervoor kiezen om kleinschalige ontmoetingen thuis te laten plaatsvinden.

Thuis is alles vertrouwd
Veel zakelijke ontmoetingen vinden van oudsher plaats in openbare gelegenheden. Horecabedrijven verdienden er tot nu toe een goede boterham aan. Maar veel horecabedrijven staan door de coronacrisis op omvallen en de bedrijven die weten te overleven, moeten het door alle regels met een veel lagere omzet doen. De angst voor het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat velen ervoor kiezen niet te dicht bij onbekenden te komen. In de horeca is het vaak lastig om anderhalve meter afstand tot elkaar te houden. Vormt het thuiswerken nu een serieuze bedreiging voor de horeca? Omdat thuis alles vertrouwd is, ligt het voor de hand dat meer mensen ervoor kiezen om bepaalde ontmoetingen daar te laten plaatsvinden.

Zoeken naar alternatieven
In het eerste halfjaar van 2020 is duidelijk geworden dat mensen zich niet gemakkelijk de wet laten voorschrijven. Regelmatig maakte de politie een einde aan illegale feesten omdat samenkomsten van meer dan drie personen verboden waren. Nu er geleidelijk weer meer is toegestaan, zie je dat mensen gaan nadenken over de vraag hoe ze zich kunnen voorbereiden op een eventuele nieuwe virusuitbraak. Wat kan er anders? Misschien wordt die geïmproviseerde werkplek aan huis verder geprofessionaliseerd.

In maart 2020 moest het allemaal op stel en sprong geregeld worden, maar nu is er tijd om het echt goed op poten te zetten. Een kleine verbouwing in huis zorgt ervoor dat er voldoende ruimte ontstaat voor een multifunctionele werkruimte. Zeker nu de rente historisch laag is, komt de mogelijkheid om te lenen voor verbouwen bij velen nadrukkelijk in beeld. Wie de ruimte ervoor heeft, kan op die manier zelfs de mogelijkheid creëren om zakelijke meetings thuis te organiseren. Een interessante ontwikkeling, die tegelijk ook zorgelijk is voor de honderden horecabedrijven in het land die het moeilijk hebben en alle steun kunnen gebruiken.

Afbeelding van StartupStockPhotos via Pixabay 
 

Tags: Corona-crisis Thuiswerken Thuis meeten
Algemene voorwaarden | privacy statement