Hotelrecensie Terhills Hotel Maasmechelen: Luxueus overnachten op voormalige mijnsite 

Bij aankomst in Terhills Hotel in Maasmechelen kan het industriële verleden de bezoeker niet ontgaan. De neoclassicistische barokstijl van het imposante pand dat vroeger als hoofdmijngebouw diende is een echt pronkstuk, terwijl de immense schachtbokken naast het hotel herinneren aan het zware werk dat hier ondergronds verricht werd. Het harde werken heeft inmiddels plaatsgemaakt voor ontspanning en ook de zakelijke markt laat zich inspireren door deze locatie die grenst aan Nationaal Park Hoge Kempen.


Tot meer dan een kwart eeuw geleden draaide de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren. Na het uitdoven van de mijnactiviteit kreeg de natuur vrij spel. In de betoverende Franse tuin van het hotel vind je vier terrils (kunstmatige heuvels in de nabijheid van (voormalige) steenkoolmijnen, ontstaan door de ophoping van gruis en afval afkomstig van de steenkoolwinning, red.) waarvan er drie toegankelijk zijn. Vanaf de toppen heb je een onvergetelijk uitzicht op het omliggende landschap van de Maasvallei en dat van het Nationaal Park Hoge Kempen. De Franse tuin heeft zelfs een eigen toegangspoort naar het enige Nationale Park van België. Dat je soms niet ver hoeft te reizen om het buitenlandgevoel te krijgen, bewijst dit natuurgebied. Je vindt er gevarieerde landschappen als paarse heides, zandduinen en groene heuvels, maar ook blauwe meren, grindplassen en kabbelende beekjes. De zakelijke markt weet zijn weg goed te vinden naar het park voor onder andere teambuildingactiviteiten. Zo kan een groep op pad met een Nationaal Park Ranger, die de mooiste plekjes van het park kent of kunnen deelnemers allerlei nuttige bushcrafttechnieken en vaardigheden leren van een bushcrafter.Steenkoolwinning

Wanneer we de grote houten deuren van het hotel passeren, valt onze blik al snel op details in het interieur die de rijke geschiedenis tot leven brengen. De trap naar onze kamer is bijvoorbeeld nog altijd licht verzakt door de ondergrondse steenkoolwinning. In totaal telt het hotel 59 elegante en sfeervol ingerichte luxe kamers, waarvan zeven suites en twee familiekamers. Iedere kamer is zoveel mogelijk aangepast aan de architectonische troeven van het originele gebouw. Onze suite met uitzicht op de Franse tuin heeft zeer uiteenlopende beige- en grijstinten gecombineerd met donkere houten panelen. De kosmopolitische en chique hedendaagse meubelen, sierkussens, lampen, accessoires en decoratie-objecten van het Limburgse interior design bureau Dôme Deco zorgen voor een internationale en gezellige sfeer.

Lokale producten

's Avonds besluiten we te dineren bij Terhills Brasserie. De kaart laat zien dat de keuken aandacht heeft voor lokale producten en gezonde ingrediënten. Navraag leert dat het restaurant gedeeltelijk afgehuurd kan worden voor evenementen. De aangrenzende lounge biedt een grote ruimte voor uitgebreide buffetten voor ontbijt, lunch en diner. Tijdens de milde en warme maanden kunnen barbecues, picknicks of cocktailrecepties worden georganiseerd op het terras of in de Franse tuin. Aangrenzend is er een moderne bar. In het restaurant kunnen gasten kiezen uit een vast driegangenmenu, waarbij er de keuze is uit vlees, vis en vegetarisch. Wij kiezen voor het driegangenmenu waarbij parelhoender en asperges de boventoon voeren. De wijnen die geschonken worden, omlijsten de gerechten perfect.

Nationaal Park Hoge Kempen

's Ochtends staat er een uitgebreid ontbijtbuffet klaar. Versgebakken broodjes, smakelijke Engelse gerechten, het lekkerste fruit en natuurlijk een goede kop koffie; de perfecte basis voor een nieuwe dag. Na het uitchecken besluiten we nog even een kijkje te nemen bij Nationaal Park Hoge Kempen. Als je de hoofdtoegangspoort bezoekt, kun je niet naast de Ecotron Hasselt University kijken. De Ecotron bestaat uit dertien hoogtechnologische ecosysteemkamers waarin verschillende klimaatscenario's nagebootst kunnen worden. Deze onderzoeksinstallatie laat wetenschappers toe de impact van klimaatverandering op ecosystemen en biodiversiteit te bestuderen. Niet toevallig, want de hoofdtoegangspoort is ook de thuisbasis van de International Field Research Center van de Universiteit Hasselt.

Andere interessante hotspots zijn Maasmechelen Village waar meer dan honderd premium- en luxemerken te vinden zijn, Elaisa Wellness waar je kunt ontspannen door middel van sauna's en speciale baden, en het Terhills Cablepark waar je kunt wakeboarden of waterskiën. Een goede reden om nog eens terug te keren!

www.terhillshotel.com

Terhills Hotel & Terhills Conference

Met de charmante Boardroom (10 à 12 deelnemers), de Schachtzaal (18 à 30 deelnemers) en de grote Tuinzaal (26 à 90 deelnemers) is elk formaat gezelschap welkom bij Terhills Hotel & Terhills Conference. Ook wie graag buiten vertoeft, heeft voldoende opties ter beschikking. Terhills Hotel & Conference krijgen er deze zomer bovendien twee vergaderzalen bij. De nieuwe zalen hebben een oppervlakte van 130 m2 en 105 m2: de ideale setting als vipruimte voor evenementen of hybride meetings. De zalen kunnen worden gecombineerd, wat gebruikers extra flexibiliteit biedt voor hun congres, meeting of feest. De nieuwe zalen zijn te reserveren vanaf augustus 2023.

 

Terhills NVTerhills NV, een dochtervennootschap van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, kreeg als opdracht om de site om te vormen tot een unieke toeristische bestemming. Al in 2011 werd er 219 hectare industrieterrein omgevormd tot natuur (100 ha) en recreatie (119 ha). Het voormalige hoofdgebouw van de mijn werd omgevormd tot het Terhills Hotel. Het kloppend hart van de site is het vakantieresort dat Terhills samen met Center Parcs ontwikkeld heeft. De Vulex-plas kreeg met het succesvolle Terhills Cablepark een gepaste invulling: hier kun je op een veilige en leuke manier wakeboarden of waterskiën. In het wellnesscomplex 'Elaisa' komen bezoekers tot rust. Op wandelafstand ligt de outlet Maasmechelen Village.

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Terhills Hotels Maasmechelen Hotelrecensie Nationaal Park Hoge Kempen
Algemene voorwaarden | privacy statement