De industriële evenementenlocaties van Spoorzone TilburgBen je bezig met het organiseren van een evenement in Tilburg en zoek je een link met data, digitalisering en AI? Bij Spoorzone Tilburg vind je volop inspiratie en diverse industriële evenementenlocaties op één terrein. 

Fotografie: @makeitintilburg.com

Data, digitalisering en AI
Spoorzone Tilburg is het nieuwe en baanbrekende talent- en innovatiedistrict van Nederland. De voormalige werkplaats van de NS grenst aan het station van Tilburg centrum en biedt het een uitvalsbasis voor start-ups, scale-ups en corporates die bezig zijn met data en digitalisering. De aanwezigheid van Tilburg University, ROC en Fontys Hogescholen zorgt voor kennis, talent en visie. Ondernemers werken samen met studenten aan projecten of nieuwe business modellen. In het samenwerkingsverband MindLabs versterken bijvoorbeeld vier kennisinstellingen, overheden en een groeiend gezelschap van bedrijfspartners, maatschappelijke instellingen en startups samen de ontwikkeling van technologieën die interacteren met menselijk gedrag; oftewel human centered AI. Met de unieke mogelijkheden van deze technologieën willen partners maatschappelijke uitdagingen helpen oplossen.Industriële locaties voor evenementen
Zoals de naam al doet vermoeden, stond de Spoorzone voorheen in het teken van herstel van spoorwegmaterieel, waaronder locomotieven, rijtuigen en wagons. In 1868 werden de eerste gebouwen van de toenmalige ‘Hoofdwerkplaats Tilburg’ (later de NS) in gebruik genomen en rond 1900 werkten er maar liefst 1.000 personeelsleden. In 2011 kocht de Gemeente Tilburg het terrein en ging de herontwikkeling van het gebied onder de naam Spoorzone van start. Een aantal kenmerkende gebouwen uit de negentiende en twintigste eeuw is nog altijd in gebruik maar heeft een nieuwe functie en kan ook als industriële evenementenlocatie worden ingezet (zie lijst onderaan dit artikel). Activiteiten en workshops in de Spoorzone Tilburg
Tussen het vergaderen door is het meer dan genoeg te doen in de Spoorzone. Breng een bezoek aan bierbrouwerij LOC Brewery of volg een workshop in Ontdekstation013. In de Hall of Fame kun je onder andere leren graffiti spuiten, beatboxen, djembé spelen of zelf een stop-motion filmpje maken. Skateboarden kan er in het overdekte Ladybird Skatepark. Aan de overkant van het spoor aan de stadszijde zit Doloris, waar een trendy rooftop bar wordt gecombineerd met een kunstexpositie. In de Meta Maze loop je door een surrealistische wereld die bestaat uit veertig kamers met mysterieuze objecten en verstopte doorgangen. 

Wanneer het lekker weer is, kun je ook met collega’s relaxen in het Spoorpark op het voormalige van Gend en Loos terrein. Er is volop ruimte om te sporten (waaronder hardlopen,BMX’en en beachvolleyballen) of te picknicken.


T-Huis

Lunchen en dineren
Goed eten en drinken kan op verschillende locaties in de Spoorzone, zoals bij de Houtloods, Eetbar de Wagon, het T-Huis, RAW en broodjeszaak Smeer‘m. Bij de Gourmet Market in de Polygonale loods uit 1937 vind je dertien verschillende foodconcept (street food, high cuisine en comfort food van over de hele wereld) onder één dak. 


Gourmet Market

Meer weten? Check de website voor inspiratie en mogelijkheden.


Deze evenementenlocaties vind je in de Spoorzone Tilburg:


Koepelhal

Koepelhal en Wagenmakerij
De koepelhal uit 1902 deed tot 2011 dienst als hoofdopslagplaats. De hal biedt met een breedte van 24 meter, een lengte van 87 meter en een dak van 10 meter hoog (hoogste punt) ruimte aan maximaal 3100 gasten. Via de koepelkal bereik je door drie directe toegangen de naastgelegen Wagenmakerij, waar vroeger de treinen werden gemaakt. Deze ruimte is ca. 4.500m2 groot en vrij in te delen.


Hall of Fame

Hall of Fame
In de Hall of Fame staat creativiteit centraal. Het interieur wordt gekenmerkt door graffiti, muurschilderingen, bankjes uit intercity’s en een bar in de vorm van een boot. Hall of Fame heeft een concertzaal, een foyer, een vergaderruimte (30 m2) en een eigen binnentuin. Je kunt er workshops volgen en zelfs skateboarden in het overdekte Ladybird Skatepark.


Club Smederij
Voor een bedrijfsfeest kun je terecht bij Club Smederij. De clubzaal heeft ruimte voor 425 personen. In de Kleine Zaal kunnen 75 gasten.


Theater de Boemel

Theater de Boemel
Deze locatie beschikt over een Theaterzaal (250) met foyer (50), een pianobar (35) en openluchttheater De Bleyemakerij (250) die kunnen worden ingezet voor congressen, symposia, trainingen en evenementen. Op dit moment wordt er druk verbouwd. De locatie is weer beschikbaar vanaf februari 2022.


Ontdekstation013  
In deze fabriekshal worden diverse workshops en activiteiten georganiseerd die je technische skills, het samenwerken en je creativiteit prikkelen. De locatie kan buiten schoolbezoeken en bezoekersdagen om exclusief worden afgehuurd voor een bedrijfsevent. Ook is het mogelijk om de Green Screen te huren en filmbeelden op te nemen.  


LocHal

LocHal
Deze voormalige werkplaats uit 1932 werd tussen 2017 en 2019 verbouwd. Nu biedt de glazen hal met een oppervlakte van 6.500 m2 onderdak aan Bibliotheek Midden-Brabant, kunstinstellingen Kunstloc Brabant, Brabant C en de meer dan 300 flexwerkplekken van Seats2Meet. Seats2Meet biedt hier ook achttien grote en kleine zalen voor vergaderingen aan. De eyecatcher van het gebouw is De Glazen Zaal, een transparant bouwwerk voor muziekuitvoeringen dat voorheen in de Beurs van Berlage stond. Deze zaal heeft een oppervlakte van 220 m2.

  
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sofie Fest

Tags: Spoorzone Tilburg Evenementenlocatie Tilburg evenementenlocatie Tilburg AI Industriele locatie
Algemene voorwaarden | privacy statement