Bestemmingen in de lift

De historische stad Petra

Bestemmingen in de lift Diverse landen en steden in opkomst als MICE-destinatie

Een van de regio’s die op dit moment in opkomst is als MICE-bestemming is het Midden-Oosten. Een belangrijke katalysator in dit proces is het feit dat Dubai in 2020 de Wereld Tentoonstelling zal organiseren. Mede daarom zal Dubai tot die tijd haar hotelkamercapaciteit gaan verdubbelen. Ook vliegtuigmaatschappijen zoals Emirates, Etihad en Qatar Airway gaan mede vanwege deze ontwikkelingen verder uitbreiden. Daarnaast is Oman druk aan de weg aan het timmeren om een zakelijke bestemming van formaat te worden. Omdat de ontwikkeling van het toerisme pas recentelijk is gestart, kan de natuur met uitgestrekte landschappen en de eeuwenoude cultuur nog volop in haar oorspronkelijk worden bewonderd. Ondertussen is de toeristische infrastructuur en het wegennet ingrijpend verbeterd en beschikt Oman inmiddels over een indrukwekkend aantal vijfsterren hotels en uitstekende conferentie- en vergaderfaciliteiten. Er zijn diverse bijzondere incentives mogelijk zoals woestijnsafari’s, dolfijncruises, ontmoetingen met zeeschildpadden in de wilde natuur of het afstruinen van sprookjesachtige soeks. Ook de bereikbaarheid via Gulf Air en British Airways is uitstekend.

Op tocht als Indiana Jones

Jordanië zet eveneens in op de MICE-branche. Er is flink geïnvesteerd in topfaciliteiten die Jordanië als MICE bestemming op de kaart moeten gaan zetten, zoals het Zara Expo Amman complex en het King Hussien Bin Talal Convention Center aan de Dode Zee waar onder andere het World Economic Forum is gehouden en waar dit jaar het grote voetbalevenement Soccerex Asian Forum wordt georganiseerd. De Jordan Tourism Board is verder verantwoordelijk voor het promoten van het indrukwekkend landschap vol roodbruine bergen, eindeloze woestijnen en blauwe wateren en de bruisende steden Agaba, Amman en Petra. Ook zijn er bijzondere activiteiten te boeken zoals treasure hunts door de Wadi Rum woestijn, een avontuurlijke tocht door Petra als Indiana Jones, een gespeelde treinkaping of een uitstapje naar de minerale bronnen. Jordanië ligt op maximaal vier uur vliegen vanaf de meeste Europese landen. Royal Jordanian vliegt op de meeste bestemmingen in Europa, Azie, Amerika en het Midden-Oosten.

Martelkamers en kerkers

Ook Azië doet het goed bij zakenreizigers. Uit onderzoek van BCD Travel bleek dat in 2013 maar liefst 6 van de 10 landen in de top 10 van meest populaire zakelijke reisbestemmingen buiten Europa, in Azië liggen. Daarbij staat Singapore al twee jaar op nummer 1 en zijn Manilla en Mumbai sterke stijgers. Shanghai, Hong Kong en Bangkok waren eveneens in de top 10 vertegenwoordigd. Volgens BCD Travel is de Aziatische opmars te danken aan het feit dat steeds meer Westerse bedrijven naar het Oosten afreizen om diensten te outsourcen, maar daarbij niet meer automatisch voor China kiezen. Wie besluit een incentive naar Manilla te boeken, zal daar in ieder geval geen spijt van krijgen. Het historische centrum van deze stad heeft als trekpleister de grote kathedraal, Fort Santiago met martelkamers en kerkers en de geliefde trouwlocatie San Agustin Church. Manilla wordt begrensd door 11 gemeenten en 5 steden die alle deel uitmaken van Metro Manila. Hier vind je mooie hotels, restaurants, disco’s en boetiekjes.

Drukbezocht monument

Mumbai is de technische en commerciële hoofdstad van India waar vele belangrijke financiële instellingen en hoofdkantoren van Indiase bedrijven zijn gevestigd. Daarnaast staat Mumbai, oftewel Bombay, bekend als het Indiase centrum van de entertainment-industrie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Mumbai is uitgegroeid tot van de beste MICE-bestemingen van India met grootschalige congreslocaties zoals Centre Point, Renaissance Hotel en Convention Center, InterContinental The Grand Mumbai, JW Marriott Hotel Mumbai en De Taj Mahal Palace and Tower. Mumbai vormt een levendige stad met veel bezienswaardigheden. Zeker het bekijken waard is het UNESCO monument Chhatrapati Shivaji Terminus, een van de drukste treinstations ter wereld. Het gebouw werd in 1888 ontworpen en bestaat uit een unieke combinatie van neogotische, Victoriaanse en Indische bouwstijlen. De Gateway of India is een monument bij de haven van Mumbai en bestaat uit een triomfboog van 26 meter hoog. Vanaf dit gebouw vertrekken diverse veerboten richting nabijgelegen eilanden.

Dagtocht met een 4x4

In Afrika is Marokko als bestemming in opkomst en volop in ontwikkeling. Na een grondige aanpak van de infrastructuur zijn de grotere steden tegenwoordig zowel per auto als per trein goed bereikbaar. Ook worden er in deze steden diverse hotels en luxe resorts gebouwd. In Essaouira is bijvoorbeeld een modern Sofitel-hotel met golfbaan aan de zee gebouwd. Ook vind je buiten de grote steden luxe villa’s met eigen zwembad. Kleinschalige boutique hotels en riads in de medina liggen onder andere in Marrakech. Deze stad is ook beroemd om haar uitgaansmogelijkheden met hippe clubs die als podium dienen voor beginnende bands en DJ’s. De vele paleizen zijn omgetoverd tot prachtige restaurants omlijst door Marokkaanse dans en muziek in een authentieke sfeer. Een prachtig land als Marokko heeft ook diverse mogelijkheden op incentivegebied, zoals een dagtocht met een 4x4 door het Atlas Gebergte of een bezoek aan La Cooperative Feminine, waar de zeldzame Arganolie wordt verwerkt.

Verdubbeling van conferenties

Naast Mexico, Brazilië en Argentinië wil ook Panama een belangrijke MICE-bestemming worden in Latijns-Amerika. Met de bouw van het imposante congrescentrum Amador Causeway in Panama-stad wil het land in gaan spelen op het groeiende aantal internationale congressen en conferenties, dat in de afgelopen drie jaar in Latijns-Amerika volgens ICCA is verdrievoudigd. Dat komt neer op een aandeel van 10% van de wereldwijde congresmarkt. Panama zag het aantal internationale conferenties bijna verdubbelen van 66 bijeenkomsten in 2011 naar 126 bijeenkomsten in 2012. Ook 2013 is met een forse stijging afgesloten. Om het MICE-toerisme verder te stimuleren, is het ‘Panama Convention Bureau’ opgericht. Deze onafhankelijke organisatie zal ongetwijfeld ook het Amador Causeway in haar promotie meenemen. Dit Convention Center ligt vlakbij de Miraflores locks van het Panamakanaal en het nieuwe Biomuseum en heeft een oppervlakte van 57.000 m2. Naar verwachting is het megaproject afgerond in het voorjaar van 2014. KLM vliegt zeven keer per week binnen 11 uur rechtstreeks naar Panama City. Ook zijn er diverse luchtvaartmaatschappijen (bijvoorbeeld Delta, United en Continental Airlines) die met één overstap op dit Latijns-Amerikaanse land vliegen.

Architectonische hoogtepunten

In Europa maakt de Spaanse regio Costa Barcelona een voorzichtige opmars. Dit gebied tussen de Costa Brava en Costa Dourada heeft een kustlijn van maar liefst 100 km. Binnen de Costa Barcelona vormt Barcelona met de bekende badplaatsen Malgrat de Mar, Pineda de Mar en Callela het toeristische middelpunt. Maar er liggen ook diverse minder bekende maar net zo interessante plaatsen zoals het plaatsje Sitges waar elk jaar het internationale filmfestival plaatsvindt. Ook de ongerepte natuurparken en de verschillende architectonische hoogtepunten van onder andere Gaudí zijn beslist het ontdekken waard. Een bijzondere spirituele ervaring maak je mee in Montserrat. Ook kan je er tijdens een traditionele ‘festa major’ (jaarlijks dorps- of stadsfeest) de indrukwekkende ‘castells’, oftewel menselijke torens aanschouwen.

In de ICCA ranglijsten over congressteden vinden we steevast dezelfde steden terug die het goed doen als zakelijke bestemming. Maar naast deze ‘golden oldies’ zijn er ook nieuwkomers aan de horizon. Wat dacht u bijvoorbeeld van een congres in Oman of een incentive naar Manilla?

Marrakech

Manilla

Zakenreizen Abroad

MeetingMagazine.nl

Abroad Zakenreizen

Gateway of India

Panama-stad

Sultan Qaboes moskee, Mascat (Oman)

Montserrat

Holiday Valet Parking bij Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol heeft een nieuw parkeerproduct geïntroduceerd speciaal voor vakantiegangers: Schiphol Holiday Valet Parking. Hiermee wil Schiphol parkeren makkelijker maken voor reizigers die vijf dagen of langer op reis gaan. Reizigers kunnen hun auto direct tegenover de terminal achterlaten in Schiphol Short Stop Parking (P6). Daar zijn speciale parkeerplaatsen en kan de sleutel van de auto worden afgegeven aan de balie van Schiphol Holiday Valet Parking op dezelfde locatie. Reizigers lopen van de Short Stop Parking direct naar de vertrekhal. Bij terugkomst staat de auto automatisch weer klaar op dezelfde locatie in P6. Reizigers hoeven dus niet te bellen of te wachten om de auto op te halen. Medewerkers van Schiphol Parking zetten de auto op één van de vertrouwde Schiphol Parking parkeerterreinen, die alle voorzien zijn van camerabewaking. Alle gegevens, zoals o.a. gereden route om de auto naar het parkeerterrein te rijden, datum en tijdstip worden geregistreerd in een speciaal systeem op basis van GPRS. Hier mag een klant van Schiphol Holiday Valet Parking altijd naar vragen. Schiphol Parking biedt de dienst aan tegen een aantrekkelijk tarief, waarbij men bij vroeg boeken kan genieten van nog meer voordeel. Boeken kan vanaf 5 dagen parkeren. Het vroegboektarief is 69,50 EU voor 8 dagen. Reserveren kan, indien er plaats beschikbaar is, tot 1 dag voor vertrek via www.schiphol.nl/holidayvaletparking.

Duurzame groei voor Mövenpick Hotels & Resorts

Mövenpick Hotels & Resorts kondigt nieuwe hotels in Turkije, Mongolië en Marokko, de overname van een bekend hotelpand in Pakistan en de opening van een nieuw ‘hotel in een hotel’ in Egypte aan, waarmee duurzame groei een kenmerk van de onderneming blijft. Mövenpick Hotels & Resorts heeft zeer recentelijk een bekend vijf-sterren hotel in Karachi overgenomen van Sheraton, waarmee het eerste hotel in Pakistan dat wordt beheerd door het luxe internationale hospitality bedrijf met een Zwitserse achtergrond een feit is. Het 407-kamers tellende hotel, nu bekend als het Mövenpick Hotel Karachi, is gevestigd in de voorname Club Road wijk. Mövenpick Hotels & Resorts gaat naast het bestaande hotel in Tanger nog twee hotels in Marokko openen in Casablanca en Marrakech. Ondertussen opent Mövenpick Hotels & Resorts komende zomer haar vierde hotel in Turkije, het Mövenpick Hotel Istanbul Golden Horn. Mövenpick Hotels & Resorts heeft ook aangekondigd vanaf 2018 een nieuw hotel te gaan beheren in de hoofdstad van Mongolië. Het Mövenpick Hotel & Residences Ulaanbaatar met 250 kamers en 124 woningen komt in de chique wijk Banyanzurh District op slechts 3,5 km van het historische centrum van Sukhbaatar Square.

Ten slotte heeft Mövenpick Hotels & Resorts net een modern nieuw ‘hotel in een hotel’ geopend bij Mövenpick Hotel Cairo Pyramids, op slechts enkele minuten van de beroemde Piramides van Gizeh.

Nieuws Abroad

Costa Cruises breidt neoCollection verder uit

Costa Cruises breidt het succesvolle slow cruising concept ‘Costa neoCollection’ verder uit met de neoClassica. Het schip dat voorheen de naam Costa Classica droeg, zal in december 2014 na een grondige renovatie aansluiten. De schepen uit de neoCollection bieden een geheel nieuwe cruisebeleving: het zogenaamde ‘slow cruising’ is ontworpen om beter tegemoet te komen aan de wensen van de meer individueel ingestelde reiziger. Dit betekent exclusievere routes met nieuwe bestemmingen aan boord van kleinere schepen. De vaarschema’s bevatten langere stops in de aanleghavens waardoor de reiziger meer mogelijkheid krijgt om de bestemming grondiger te verkennen. De komst van de neoClassica valt samen met de introductie van de nieuwe vaarroutes. Het gerenoveerde schip zal voor het eerst afvaren op 18 december 2014 vanuit Savona met de cruise genaamd ‘From Egypt to the Spice Islands’ en duurt 26 dagen. Een prachtige vaarroute naar de landen Israël, Jordanië en Egypte. Costa biedt ook een geweldige manier om het nieuwe jaar te starten met de 16-daagse ‘Indian Ocean, paradise on earth’ cruise. Deze vaart naar de betoverende bestemmingen Oman, de Seychellen, Madagascar, Réunion en Mauritius en vertrekt vanaf 11 januari 2015. Gedurende het zomerseizoen van 2015 vertrekt de neoClassica iedere zaterdag vanuit Istanbul naar de Griekse eilanden als Rhodos, Kos en Samos. In de lente en de herfst (tot en met 7 juni en 13 september tot 7 november) vaart de neoClassica in het Middellandse Zeegebied met vertrek vanuit Venetië en Ancona.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes uit de branche


Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes uit de branche

Meeting Magazine nr2 2014

» Coverstory: NH Hotel Group vaart nieuwe koers
» Utrecht behoudt koppositie
» Een kijkje achter de schermen van de NSS
» PCO in beeld: “Je kunt blind vertrouwen op elkaars expertise”
» Lausanne maakt slogan waar
» WK-special: Brazilië lonkt
» Stadion-special: Vergaderen rond de middenstip
» Meeting Magazine Award: Welke locatie is het leukste bedrijfsuitje?
» Hotel Restaurant Oud Londen
» Carlton President Utrecht
» Woudschoten hotel & conferentiecentrum
» Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten
» Amersfoort klimt naar de top
» Van der Valk Hotel Venlo
» Bestemmingen in de lift
» IMEX Frankfurt: the next level
» ADO Hospitality & Events
» EvenementContact: geslaagde editie op nieuwe locatie
» Bedrijfsuitjes: trends voor 2014
» Event 14: veel innovatie en nieuwe gezichten
» IDEA: een kickstart voor je carrière
» IDEA-bureaus actief in B2C-evenementen
» Nieuwjaarsbijeenkomst CLC-VECTA
» Column RREM
» De Hotelrecensie: Hotel Modez
» De Hotelrecensie: nhow
» Gelderland Convention Bureau
» Column MPI
» PCO in beeld
Lees volledige uitgave online
Abonneren op Meeting Magazine
Meeting Magazine nr2 2024
 
Meeting Magazine nr1 2024
 
Meeting Magazine nr6 2023
 
Meeting Magazine nr5 2023
Meeting Magazine nr4 2023
 
Meeting Magazine nr3 2023
 
Meeting Magazine nr2 2023
 
Meeting Magazine nr1 2023
Meeting Magazine nr6 2022
 
Meeting Magazine nr5 2022
 
Meeting Magazine nr4 2022
 
Meeting Magazine nr3 2022
Meeting Magazine nr2 2022
 
Meeting Magazine nr1 2022
 
Meeting Magazine nr4 2021
 
Meeting Magazine nr3 2021
Meeting Magazine nr2 2021
 
Meeting Magazine nr1 2021
 
Meeting Magazine nr4 2020
 
Meeting Magazine nr3 2020
Meeting Magazine nr2 2020
 
Meeting Magazine nr1 2020
 
Meeting Magazine nr6 2019
 
Meeting Magazine nr5 2019
Meeting Magazine nr4 2019
 
Meeting Magazine nr3 2019
 
MeetingReview Provincie Special
 
Meeting Magazine nr2 2019
Meeting Magazine nr1 2019
 
Meeting Magazine nr6 2018
 
Meeting Magazine nr5 2018
 
Meeting International nr2 2018
Meeting Magazine nr4 2018
 
Meeting Magazine nr3 2018
 
Meeting Magazine nr2 2018
 
Meeting Magazine nr1 2018
Meeting International nr1 2018
 
Meeting Magazine nr6 2017
 
Meeting International nr2 2017
 
Meeting Magazine nr5 2017
Meeting Magazine nr4 2017
 
Meeting Magazine nr3 2017
 
Meeting Magazine nr2 2017
 
Meeting International nr1 2017
Meeting Magazine nr1 2017
 
Meeting Magazine nr6 2016
 
Meeting Magazine nr5 2016
 
Meeting International nr2 2016
Meeting Magazine nr4 2016
 
Meeting Magazine nr3 2016
 
Meeting Magazine nr2 2016
 
Meeting Magazine nr1 2016
Meeting International nr1 2016
 
Meeting Magazine nr6 2015
 
Meeting Magazine nr5 2015
 
Meeting International nr2 2015
Meeting Magazine nr4 2015
 
Meeting Magazine nr3 2015
 
Meeting Magazine nr2 2015
 
Meeting International nr1 2015
Meeting Magazine nr1 2015
 
Meeting Magazine nr6 2014
 
Meeting Magazine nr5 2014
 
Meeting Magazine nr4 2014
Meeting Magazine nr3 2014
 
Meeting Magazine nr2 2014
 
Meeting Magazine nr1 2014
 
Meeting Magazine nr6 2013
Meeting Magazine nr5 2013
 
Meeting Magazine nr4 2013
 
Meeting Magazine nr3 2013
 
Meeting Magazine nr2 2013
Meeting Magazine nr1 2013
 
Algemene voorwaarden | privacy statement