Samenwerking met impact tussen iqagency_ en UNICEF Nederland

Credits: Roelton Thode Photography

Hoe realiseer je op de BES-eilanden meer bekendheid en zichtbaarheid voor positief opvoeden? iqagency_ ontwikkelde voor UNICEF Nederland de campagne Positive Parenting met als doel om een gedragsverandering in gang te zetten.


iqagency_ is inmiddels al acht jaar actief op de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba, samen het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk). Dankzij deze ervaring en de contacten met UNICEF Nederland mocht iqagency_ op een gegeven moment ook voor UNICEF Nederland aan de slag. "Micha en ik organiseerden toen al voor het ministerie van VWS en BZK congressen met als thema's huiselijk geweld en kindermishandeling", vertelt Mariëlle Snethlage. "Het doel van deze congressen was het creëren van bewustwording rondom en het verminderen van deze issues. UNICEF Nederland was een vaste partners van deze congressen en leverde sprekers of een inhoudelijke bijdrage. Drie jaar geleden mochten we voor UNICEF Nederland een campagne over positive parenting uitrollen op de BES-eilanden. In 2023 wonnen we met deze campagne een Gouden Giraffe in de categorie Next Generation."

Focus op positieve aspecten

De campagne 'Positive Parenting' legt de focus op de positieve aspecten van het ouderschap. "De campagnes geven eigenlijk een gezicht aan positief opvoeden", vertelt Annemiek Waters. "Met concrete voorbeelden laten we zien hoe je kinderen op een positieve manier kunt opvoeden. En dat het dus ook anders kan. Door alle positieve kanten te belichten en er met elkaar over in gesprek te gaan, inspireren ouders en verzorgers elkaar. In de eerste campagne namen we het meest laagdrempelige onderwerp uit het thema, namelijk quality time. Door te starten met het meest aansprekende thema, konden we later doorpakken op wat gevoeligere thema's zoals conversatievoering en disciplineren. Dat deden we onder de paraplu van 'Raising Our Future - Together we nurture the children of the next generation'. Hierin stimuleren we dat ouders en verzorgers openlijk de opvoeding met elkaar bespreken. Want als je zelf als kind geslagen bent, dan is het voor de hand liggend om in diezelfde patronen te verzanden. Door er in de community over te praten, doorbreek je samen met elkaar die cirkel."

Storytelling

Om deze thema's zichtbaar te maken en inwoners van de BES-eilanden te laten aanhaken, zette iqagency_ onder andere een social media campagne op waarin ouders delen wat zij onder positief opvoeden verstaan. Onderdeel daarvan is de serie minidocumentaires waarin ouders, verzorgers en kinderen hun kijk en ervaring op positief opvoeden delen. Mariëlle: "Storytelling is een belangrijk onderdeel. Samen met theatermaker en ervaringsdeskundige Archell Thompson hebben we bijeenkomsten georgani-seerd waarbij hij in gesprek ging met inwoners die zich hiervoor hadden ingeschreven. Archell hielp hen om hun eigen verhaal ontdekken en hoe ze dit op een aangrijpende manier kunnen overbrengen op publiek. Het mooie is dat inwoners van de BES-eilanden deze manier van communiceren hebben omarmd. Zij willen door middel van storytelling aan elkaar laten zien dat praten over bepaalde onderwerpen goed is. Het creëren van dit soort ambassadeurs was één van de doelen van de campagne."



Lokaal samenwerken

Voor het slagen van een campagne op de BES-eilanden is het essentieel om samen te werken met de lokale organisaties. Mariëlle: "Inwoners op de eilanden hebben vaak het beeld dat de medewerkers van de ministeries en UNICEF Nederland komen en gaan en bepalen wat zij moeten doen zonder hen erbij te betrekken. Voor elk project werken we nauw samen met betrokken mensen van het Openbaar Lichaam (gemeente-instantie), professionals en zorgorganisaties. Zij zitten in de klankbordgroep en denken en helpen mee met het breder uitzetten van de campagnes." Annemiek: "Samen met hen kijken we naar issues die spelen, hoe de eilandbewoners daarover denken en welke vorm en boodschap het beste aanslaat. Vervolgens toetsen we onze ideeën, kijken welke aanpak het beste werkt en helpen de leden van de klankbordgroep met het uitrollen en benaderen van de mensen en organisaties die mee kunnen werken."

Investeren in contacten

Ook regelmatig zelf aanwezig zijn op de eilanden is belangrijk. Mariëlle: "Al vanaf het eerste jaar beseften we dat we zichtbaar moeten zijn, anders word je gezien als een Nederlander die komt en gaat. In het begin betekende dit veel op en neer vliegen om te investeren in het aangaan van relaties en je netwerken uitbreiden. Daarbij kregen en krijgen we veel hulp van Dirkje de Jong van UNICEF Nederland die zelf op Sint Maarten woont. Het wordt ook gewaardeerd wanneer je live aanwezig bent bij vergaderingen en iedereen die je kent even persoonlijk gedag komt zeggen. Kom je een jaar niet, dan ben je alles kwijt. Inmiddels hebben we veel kennis over de eilanden opgedaan en hebben we een stevig netwerk met diverse contactpersonen bij diverse instanties en bedrijven. Dat helpt enorm bij het van de grond krijgen van projecten en activiteiten. Ook met de inwoners die we hebben gesproken en die hun verhaal hebben gedeeld, houden we goed contact en we blijven hen informeren over wat we op de eilanden doen. Inmiddels hoeven we niet altijd op en neer te vliegen en kunnen ook veel via de mail communiceren, maar met name via WhatsApp."

Micha: "Het gaat niet om naam van het bedrijf maar om de mensen erachter. Je kunt deze campagnes op de eilanden niet voeren zonder passie of begeestering. Als je niet oprecht en niet persoonlijk betrokken bent bij het maatschappelijke doel van dit soort campagnes, dan prikken mensen dwars door je heen. Kennismaken, maar ook het vertrouwen van de mensen winnen, lukt alleen als de thema's je raken en je zelf op de eilanden bent en het beleeft. Dan laat je zien dat je intentie en interesse oprecht zijn en dat raakt mensen."

Impact

Inmiddels zit de huidige campagne in de afrondende fase. Annemiek: "We brengen onder andere in kaart in hoeverre de campagnethema's leven en wat we aan sentiment zien veranderen. Van de leden van de klankbordgroep krijgen we terug hoe de inwoners op de campagne reageren en of ze erover praten. In een van de eerste minidocumentaires deelde een alleenstaande moeder met twee zoons die zelf in de maatschappelijke zorg werkt haar verhaal. Later gaf ze aan dat deze video's haar cliënten motiveren om zich open te stellen bij haar. Deze resultaten kun je niet meten in exacte cijfers, maar de impact is des te belangrijker. Het aantal views en de betrokkenheid op social media kunnen we wel bijhouden. Ook bij de fysieke events weten we wie er meedoen en of zij van plan zijn om zelf activiteiten te ondernemen. Wanneer je een Storytelling Academy opzet, is het zonde als er daarna niks mee gebeurt. We zijn dit gestart met als doel dat de deelnemers het zelf verder oppakken en storytelling inzetten om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken. Het is ons doel om de beweging die we gestart zijn over te dragen aan de bewoners. Zodat het uiteindelijk vanuit de eilanden zelf verder groeit en er vanuit ons en UNICEF Nederland steeds minder ondersteuning nodig is."

 

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes uit de branche


Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes uit de branche

Meeting Magazine nr1 2025

» Het niveau van eventcatering in Nederland: focus op kwaliteit, vlees en vis horen erbij
» Deze trends hebben een gezamenlijke impact op de branche
» Stichting Greenbookings maakt snelle groei door: Samen met de eventsector impact maken
» Samenwerking met impact tussen iqagency_ en UNICEF Nederland
» Zijn online en hybride events uit?
» Column Marianne Kuiper - Efficient Hotel Partner: GHOSTING
» Hotelrecensie Merlet: Gastronomische parel aan de kust
» Column Daniel Seesink - Bewust Zoo: Alleen ga je sneller
» Column Wouter Olland: EventSummit, oude wijn in nieuwe zakken (maar wel met een glimmend label)
» MPI AI Lab: creeren, experimenteren, realiseren
» Zelfstandigheid tegen het licht: Zachte landing neemt urgentie niet weg
» Zeventiende editie EventSummit
» Til jouw bijeenkomsten naar een hoger niveau bij Carlton President
» Nationale Sociale Media Onderzoek
Lees volledige uitgave online
Abonneren op Meeting Magazine
Meeting Magazine nr1 2025
 
Meeting Magazine nr6 2024
 
Meeting Magazine nr5 2024
 
Meeting Magazine nr4 2024
Meeting Magazine nr3 2024
 
Meeting Magazine nr2 2024
 
Meeting Magazine nr1 2024
 
Meeting Magazine nr6 2023
Meeting Magazine nr5 2023
 
Meeting Magazine nr4 2023
 
Meeting Magazine nr3 2023
 
Meeting Magazine nr2 2023
Meeting Magazine nr1 2023
 
Meeting Magazine nr6 2022
 
Meeting Magazine nr5 2022
 
Meeting Magazine nr4 2022
Meeting Magazine nr3 2022
 
Meeting Magazine nr2 2022
 
Meeting Magazine nr1 2022
 
Meeting Magazine nr4 2021
Meeting Magazine nr3 2021
 
Meeting Magazine nr2 2021
 
Meeting Magazine nr1 2021
 
Meeting Magazine nr4 2020
Meeting Magazine nr3 2020
 
Meeting Magazine nr2 2020
 
Meeting Magazine nr1 2020
 
Meeting Magazine nr6 2019
Meeting Magazine nr5 2019
 
Meeting Magazine nr4 2019
 
Meeting Magazine nr3 2019
 
MeetingReview Provincie Special
Meeting Magazine nr2 2019
 
Meeting Magazine nr1 2019
 
Meeting Magazine nr6 2018
 
Meeting Magazine nr5 2018
Meeting International nr2 2018
 
Meeting Magazine nr4 2018
 
Meeting Magazine nr3 2018
 
Meeting Magazine nr2 2018
Meeting Magazine nr1 2018
 
Meeting International nr1 2018
 
Meeting Magazine nr6 2017
 
Meeting International nr2 2017
Meeting Magazine nr5 2017
 
Meeting Magazine nr4 2017
 
Meeting Magazine nr3 2017
 
Meeting Magazine nr2 2017
Meeting International nr1 2017
 
Meeting Magazine nr1 2017
 
Meeting Magazine nr6 2016
 
Meeting Magazine nr5 2016
Meeting International nr2 2016
 
Meeting Magazine nr4 2016
 
Meeting Magazine nr3 2016
 
Meeting Magazine nr2 2016
Meeting Magazine nr1 2016
 
Meeting International nr1 2016
 
Meeting Magazine nr6 2015
 
Meeting Magazine nr5 2015
Meeting International nr2 2015
 
Meeting Magazine nr4 2015
 
Meeting Magazine nr3 2015
 
Meeting Magazine nr2 2015
Meeting International nr1 2015
 
Meeting Magazine nr1 2015
 
Meeting Magazine nr6 2014
 
Meeting Magazine nr5 2014
Meeting Magazine nr4 2014
 
Meeting Magazine nr3 2014
 
Meeting Magazine nr2 2014
 
Meeting Magazine nr1 2014
Meeting Magazine nr6 2013
 
Meeting Magazine nr5 2013
 
Meeting Magazine nr4 2013
 
Meeting Magazine nr3 2013
Meeting Magazine nr2 2013
 
Meeting Magazine nr1 2013
 
Algemene voorwaarden | privacy statement