Recensie: Kasteel Maurick, Vught

Op een eilandje bij de Dommel in Vught ligt Kasteel Maurick, dat een lange en roemrijke geschiedenis heeft met gasten als de prinsen Maurits en Frederik Hendrik en bewoners als de familie Van Lanschot. Meeting Magazine streek neer op deze bijzondere locatie, waar de geschiedenis herleeft met een eigentijdse knipoog.

 

Via de ophaalbrug wandel je over de slotgracht de binnenplaats van het kasteel op. Romantiek ten top. Niet zo gek dat deze locatie enorm geliefd is bij bruidsparen. Door de opnames van het RTL4 programma Married at First Sight in 2016 moest zelfs in een ras tempo de bruidssuite gerealiseerd worden en werden ook de Orangerie en de tuin sneller dan gepland in gebruik genomen. Het leverde de locatie landelijke bekendheid op en zorgde ervoor dat het kasteel tot en met 2027 ieder weekend volgeboekt zit voor bruiloften.

Dat er veel potentie zat in de locatie, is iets dat Klaas van Leengoed, general manager/mede-eigenaar van het kasteel, goed had ingeschat toen hij voor het eerst kennismaakte met de locatie. "De aantrek-kingskracht, de charme en de vele mogelijkheden die het kasteel te bieden heeft, zorgen ervoor dat je gasten kunt verrassen en een unieke beleving mee kunt geven. Toen ik in 2015 mijn huidige compagnon Niek van Lieverloo ontmoette en bleek dat we de bewondering voor deze locatie deelden, besloten we dan ook deze prachtkans met beide handen aan te grijpen."

Van Leengoed is verantwoordelijk voor de marke-ting, sales en communicatie, terwijl mede-eigenaar Van Lieverloo als culinair directeur verantwoordelijk is voor alle food & beverage activiteiten. "We zijn een uitstekende combinatie, ondanks het leeftijdsverschil", zegt Van Leengoed met een glimlach. "Niek is 38 en zelf ben ik 52, maar beiden begrijpen wij maar al te goed dat voor de positionering van onze horeca-onderneming het kasteel zelf het allerbelangrijkst is. Het kasteel speelt dan ook een grote rol in onze marketing. We hebben deze locatie geen uitstraling van een museum gegeven, maar gaan met de tijd mee. Wij kiezen nooit de makkelijkste weg en kwaliteit gaat voor alles, daar zijn we het beiden roerend over eens."



Duiventil

Inmiddels telt Kasteel Maurick negen verschillende zalen voor gezelschappen, een à la carte restaurant en brasserie. Maar voordat we hiermee gaan kennismaken, wandelen we eerst naar de bruidssuite die voor ons gereserveerd is. Deze ruime suite bevindt zich in de voormalige duiventil van het kasteel en biedt veel luxe met een grote badkamer met vrijstaand bad en stortdouche. De suite heeft nog veel authentieke details als houten balken in het plafond. Een echte eyecatcher is de glazen doorkijk in de vloer naar de onderliggende wijnkelder. Hier liggen uitsluitend wijnen van bruidsparen die trouwen op het kasteel.

Eigen bier

's Avonds staat voor ons een tafel gereserveerd in het restaurant van het kasteel 'Hendrik van Maurick', waar Van Lieverloo de scepter zwaait. Hij deed ervaring op bij toprestaurants zoals La Rive en het Amstelhotel in Amsterdam en de Karpendonkse Hoeve in Eindhoven. Ook hier zien we veel authentieke details, zoals een ketel waar vroeger bier gebrouwen werd. Vandaag de dag heeft het kasteel nog steeds eigen bier op de kaart 'Heerlijke Hendrik'. "Ook al brouwen we het bier niet meer op deze locatie, de ingrediënten houden de historie van het kasteel levend", vertelt Van Leengoed enthousiast. "Het bier is in tripelstijl gebrouwen en bevat onder meer amandel en sinaasappelschil als verwijzing naar de Spaanse keuken. Prins Frederik Hendrik van Oranje leidde immers tijdens de Tachtigjarige oorlog in 1629 vanuit Kasteel Maurick de strijd tegen de Spanjaarden en veroverde 's-Hertogenbosch."

Interieurontwerper en stylist Jeanne van de Meulengraaf tekende voor de interieurstyling van het restaurant. Dat zij dit met een sprankje humor deed, komt duidelijk terug in het grote portret van Hendrik van Maurick, afgebeeld met een smartphone in zijn hand.



Windstreken

Wanneer we de menukaart bestuderen, zien we veel Franse invloeden terug, terwijl de liefde voor Zuid-Afrika van Van Lieveloo niet te missen is. Er is tevens ruimte voor verse streekproducten van Brabantse bodem en de kaart wisselt met de seizoenen mee. De wijnkaart laat de gast kennismaken met wijnen uit alle windstreken. We ontdekken een voorkeur voor producenten die duurzaam zijn en biodynamisch werken.

Tijdens ons viergangen menu worden we meegenomen in een smaakvolle reis door verschillende smaaksensaties. Zo trappen we af met frisse oesters met limoen, sjalot en rode wijnazijn. De gerookte zalmforel wordt vergezeld met umeboshi, de vrucht van de Japanse pruimenboom, kers en karnemelk. Het gerecht is mooi in balans met zure en zoete tonen. We continueren ons diner met een spannende combinatie van snoekbaars met zuurkool, boleet en gerookte amandel. De begeleidende wijnen zijn zorgvuldig uitgekozen en houden de spanning hoog tussen de wijn- spijscombinaties. De fazant met knol, truffel en cantharel kan ons bekoren vanwege de subtiele ietwat kruidige wildsmaak. Het dessert van sinaasappel, kaneel, kardemom en karamel doet ons verzuchten dat we aan het einde van onze culinaire reis zijn gekomen.

Zalen

's Ochtends krijgen we een rondleiding langs alle zalen die het kasteel rijk is. Van vergaderingen, productpresentaties tot en met bedrijfsfeesten, voor ieder evenement is er wel een geschikte ruimte te vinden. Afhankelijk van de ruimte zijn de zalen geschikt voor groepen van 2 tot 750 personen. "Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het hier organiseren", licht Van Leengoed toe. "Ons kasteel wordt steeds vaker compleet afgehuurd." Op de vraag wat het meest bijzonder is wat hij tot nu toe heeft meegemaakt qua evenementen, antwoordt hij resoluut: "Een tijd terug had een bedrijf hier buiten een drijvend eiland laten maken, waarop een piano getakeld moest worden. Op die manier konden gasten genieten van een concert van de pianist op het water, terwijl zij aan de waterkant zaten te borrelen."

Indrukwekkend is de orangerie met prachtige serre. "Hier is een capaciteit tot 450 personen", vertelt Van Leengoed. "Iets wat best uniek is voor een locatie als deze."

 

Rembrandts op zolder

Als hem gevraagd wordt wat het kasteel nog meer zo speciaal maakt, hoeft hij niet lang na te denken. "Een formule kun je makkelijk uitrollen, maar een monumentaal gebouw kun je gewoonweg niet kopiëren. Kasteel Maurick maakt onderdeel uit van de Lievergoed collectie, waartoe ook Kasteel Dussen en Kasteel Bijstervelt behoren. Iedere locatie heeft zijn eigen unieke verhaal en beleving. Amerikaanse gasten zijn dol op Kasteel Maurick, aangezien dit kasteel nog ouder is dan Amerika zelf. Sowieso hangen gasten aan onze lippen tijdens alle verhalen die we kunnen vertellen over onze locaties. Zo zijn er in Kasteel Maurick ooit twee Rembrandts gevonden op zolder. Het verhaal gaat dat deze schilderijen werden gebruikt om op de achterkant roet op te vangen als de schoorstenen werden geveegd. Vandaag de dag zijn ze te bewonderen in het Metropolitan Museum of Art in New York. En wat te denken van de krant uit 1912 die we vonden tijdens de verbouwing? Deze krant die uitkwam in het jaar dat de Titanic zonk, is nog helemaal intact en te bewonderen in ons kasteel."

Vrouwelijke touch

's Ochtends ontbijten we in de brasserie met verse broodjes, een kop koffie en diverse soorten beleg. Ook hier is het handschrift van stylist Jeanne van de Meulengraaf te herkennen. De ruimte heeft een warme vrouwelijke touch door onder andere grote bloemenprints die we in het tapijt en de stoelen terug zien. Een multifunctionele ruimte, waar onder andere gasten van buiten het kasteel plaats kunnen nemen om van een high-tea te genieten. Iets waar veel gebruik van gemaakt wordt, zo zien we later op de dag.



Nieuwe uitdaging

Het kasteel wordt in de toeristische informatie van de streek inmiddels omschreven als 'Schat van Vught' en over animo is er niet te klagen. "Toch is er geen tijd om tevreden achterover te leunen", zegt Van Leengoed. "Niek en ik zijn overeengekomen dat we om de drie à vier jaar weer een nieuwe uitdaging aangaan. Groeien is hierbij geen doel op zich, het moet echt passen binnen onze Lievegoed Collectie en iets speciaals hebben of op een bijzondere plek staan."

Als we hem er op wijzen dat er nu alweer een paar jaar voorbij is sinds de toevoeging van Landgoed Groot Bijstervelt aan het portfolio van de Lievergoed Collectie, zegt hij geheimzinnig: "Je bedoelt dat het weer tijd wordt voor een nieuwe loot aan de stam? Daar kan ik nu nog niet teveel over zeggen, maar het zou zomaar kunnen dat we binnenkort groot nieuws te melden hebben"

www.kasteel-maurick.nl


De site van Kasteel Maurick. Fotocredits: Koen de Haas Fotografie.

Geschiedenis Kasteel Maurick

Toen in 1421 Catharina en Hendrick van Maurick eigenaar werden van het kasteel en het bijbehorende landgoed, kreeg het kasteel in de volksmond de naam Kasteel Maurick. Gedurende de Tachtigjarige Oorlog werd het kasteel meerdere malen als hoofdkwartier gebruikt door Staatse legeraanvoerders. Zo maakte prins Maurits van Oranje-Nassau (1567-1625) kasteel Maurick tot hoofdkwartier tijdens het beleg van 's-Hertogenbosch van 1601 en werd het tijdens het beleg van 's-Hertogenbosch in 1629 door Frederik Hendrik (1584-1647) als uitvalsbasis gebruikt. Na de val van 's-Hertogenbosch werd het kasteel, vanwege de katholieke sympathieën van de toenmalige eigenaars, de familie Heym, gebruikt voor het praktiseren van het katholieke geloof. Het kasteel kwam in 1681 in bezit van de familie Van Beresteyn. Na de dood van de laatste Van Beresteyn in 1884 werden het kasteel en de inboedel geveild. Het kasteel werd verkocht aan Augustinus van Lanschot, telg uit de bekende bankiersfamilie. Van Lanschot gebruikte het kasteel als zomerverblijf. Van 1891 tot 1892 liet hij het restaureren en verbouwen tot ongeveer de huidige vorm. Zijn zoon August, burgemeester van Vught, gebruikte het kasteel deels ook als gemeentehuis. Na zijn dood bleef Augustus' weduwe, mevrouw Van Lanschot-Lagasse de Locht, wonen in het kasteel. Uiteindelijk werd het kasteel door de familie verkocht en werd het Monumenten Fonds Brabant de eigenaar van kasteel Maurick. Sinds 2015 bestaat het kasteel in zijn huidige vorm.
 

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes uit de branche


Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes uit de branche

Meeting Magazine nr6 2024

» Coverstory Smart2B: De evolutie van de eventbadge, van simpel papier tot onmisbaar visitekaartje
» Luister naar je belangrijkste stakeholders
» Wat brengt 2025?
» Een zeventiendaags Olympisch merkhuis voor PUMA
» Geef je event wat extra glans met visuele content
» EventSummit maakt zich op voor zeventiende editie
» Column Marianne Kuiper: Kunstmatig smoelwerk
» Column Daniel Seesink: Mag ik even jouw aandacht?
» MPI Nederland bestaat dertig jaar in 2025: Een jaar vol verbinding, inspiratie en innovatie!
» Recensie: Kasteel Maurick, Vught
» Vernieuwde Domtoren straalt als nooit tevoren, Symbool van Utrechts trots
» Interview Joyce Wittelaar, directeur VGF: "Nederland heeft een zeer volwassen congresmarkt"
» Pullman Eindhoven Cocagne: Uw perfecte vergaderlocatie in het hart van Eindhoven
» Het is onze natuur - Ontdek Woudschoten
» Postillion Hotel Deventer: De perfecte locatie voor zakelijke evenementen en ontspanning
» Eurostar viert dertigste verjaardag in Brussel
» KNVB Campus: de plek waar topsport en zakelijke bijeenkomsten samenkomen
» Vernieuwd en duurzaam Van der Valk Hotel Schiphol: de perfecte keuze
» Het Spaansche Hof - Den Haag opent als evenementenlocatie met hotelkamers
Lees volledige uitgave online
Abonneren op Meeting Magazine
Meeting Magazine nr6 2024
 
Meeting Magazine nr5 2024
 
Meeting Magazine nr4 2024
 
Meeting Magazine nr3 2024
Meeting Magazine nr2 2024
 
Meeting Magazine nr1 2024
 
Meeting Magazine nr6 2023
 
Meeting Magazine nr5 2023
Meeting Magazine nr4 2023
 
Meeting Magazine nr3 2023
 
Meeting Magazine nr2 2023
 
Meeting Magazine nr1 2023
Meeting Magazine nr6 2022
 
Meeting Magazine nr5 2022
 
Meeting Magazine nr4 2022
 
Meeting Magazine nr3 2022
Meeting Magazine nr2 2022
 
Meeting Magazine nr1 2022
 
Meeting Magazine nr4 2021
 
Meeting Magazine nr3 2021
Meeting Magazine nr2 2021
 
Meeting Magazine nr1 2021
 
Meeting Magazine nr4 2020
 
Meeting Magazine nr3 2020
Meeting Magazine nr2 2020
 
Meeting Magazine nr1 2020
 
Meeting Magazine nr6 2019
 
Meeting Magazine nr5 2019
Meeting Magazine nr4 2019
 
Meeting Magazine nr3 2019
 
MeetingReview Provincie Special
 
Meeting Magazine nr2 2019
Meeting Magazine nr1 2019
 
Meeting Magazine nr6 2018
 
Meeting Magazine nr5 2018
 
Meeting International nr2 2018
Meeting Magazine nr4 2018
 
Meeting Magazine nr3 2018
 
Meeting Magazine nr2 2018
 
Meeting Magazine nr1 2018
Meeting International nr1 2018
 
Meeting Magazine nr6 2017
 
Meeting International nr2 2017
 
Meeting Magazine nr5 2017
Meeting Magazine nr4 2017
 
Meeting Magazine nr3 2017
 
Meeting Magazine nr2 2017
 
Meeting International nr1 2017
Meeting Magazine nr1 2017
 
Meeting Magazine nr6 2016
 
Meeting Magazine nr5 2016
 
Meeting International nr2 2016
Meeting Magazine nr4 2016
 
Meeting Magazine nr3 2016
 
Meeting Magazine nr2 2016
 
Meeting Magazine nr1 2016
Meeting International nr1 2016
 
Meeting Magazine nr6 2015
 
Meeting Magazine nr5 2015
 
Meeting International nr2 2015
Meeting Magazine nr4 2015
 
Meeting Magazine nr3 2015
 
Meeting Magazine nr2 2015
 
Meeting International nr1 2015
Meeting Magazine nr1 2015
 
Meeting Magazine nr6 2014
 
Meeting Magazine nr5 2014
 
Meeting Magazine nr4 2014
Meeting Magazine nr3 2014
 
Meeting Magazine nr2 2014
 
Meeting Magazine nr1 2014
 
Meeting Magazine nr6 2013
Meeting Magazine nr5 2013
 
Meeting Magazine nr4 2013
 
Meeting Magazine nr3 2013
 
Meeting Magazine nr2 2013
Meeting Magazine nr1 2013
 
Algemene voorwaarden | privacy statement