Grape Escape: zakelijk genieten tussen de wijnranken

Wijnproeverij in Chexbres

In 2022 werd er maar liefst 99 miljoen liter Zwitserse wijn door 1500 wijnboeren geproduceerd. Toch is de kans klein dat je in Nederland een fles Zwitserse wijn op de kaart vindt, want slechts 1% van de wijnproductie wordt ge?xporteerd. Wil je samen met je collega's of zakenrelaties van Zwitserse wijnen genieten, dan zul je dus naar het land van de Alpen moeten afreizen. En dat kan nu op een bijzondere manier: via Grape Escape!

 

Bij Grape Escape zijn zo'n zestig accommodaties aangesloten waar je kunt overnachten met uitzicht op de wijngaarden of zelfs er middenin. Uiteraard kun je op de locatie zelf diverse wijnproeverijen volgen en je laten rondleiden door de wijngaarden en wijnkelders. Ook bieden locaties diverse activiteiten zoals workshops en kun je de gebieden verkennen door middel van een wandel- of fietstocht. En natuurlijk mag een meergangen-diner met bijpassende wijnen niet ontbreken op het programma.

De locaties variëren van eenvoudige Räbhüsli en wijnvathotels tot chique boetiekhotels en kastelen. Deze accommodaties liggen verspreid over de zes verschillende wijnregio's die Zwitserland rijk is. Het boeken van deze accommodaties gaat heel een-voudig. Via de website van MySwitzerland.com krijg je een overzicht van alle accommodaties. Je verblijf boek je direct bij de accommodatie zelf.

In plaats van één locatie uit te kiezen, kun je een complete wijntour samenstellen bij verschillende accommodaties en zelfs wijnregio's met combineren tot één incentive. Je kunt de afstanden per fiets, auto, boot of trein afleggen, afhankelijk van de te bezoeken accommodaties. Kies je voor de trein, dan kun je een presentatie geven of een vergadering houden in de luxe charterwagon 'Salon suisse', de Red Arrow Churchill of de diverse soorten charterwagons van de Rätische Bahn.


Domaine de la Crausaz

Drie Meren Regio

De wijngaarden van de Drie Meren Regio liggen aan het Meer van Biel, het Meer van Murten en het Meer van Neuchâtel, verspreid over de kantons Neuchâtel, Bern, Fribourg, Vaud en Jura. De belangrijkste rodedruivensoort in de kantons Neuchâtel en Bern is de pinot noir. Deze druif levert uitstekende rode wijnen op en ook de beroemde rosé van Neuchâtel: de fruitige, fijne 'il-de-perdrix'. De bekendste witte wijnen zijn de levendige wijnen van de druivensoort chasselas. Deze regio brengt ook elegante specialiteiten voort, een paar mousserende wijnen en verschillende bekroonde chardonnays.

Midden in Val-de-Travers, in het dorpje Couvet, staat L'échoppe. Hier kun je op het gezellige terras optimaal genieten van de regionale wijnen. Elke laatste vrijdag van de maand wordt hier een uniek diner geserveerd, genaamd 'In Vino Veritas'.

Château Salavaux stamt uit de zestiende eeuw en ligt midden in de wijngaarden van Vully. Het kasteel zelf ligt op een terrein van 2,5 hectare groen en bloementuinen. Het hotel heeft zeventien kamers, een restaurant met een terras, een grote balzaal met gewelvenplafond en kandelaren en een elegante congreszaal. Vanuit Château Salavaux kunnen diverse activiteiten worden georganiseerd, waaronder een vaartocht over de drie meren.

Restaurant en kloosterhotel St. Petersinsel (gesloten tot het voorjaar van 2025) is gevestigd in een voormalig klooster aan het meer van Biel op het Sint-Pietersinsel. Het culinaire aanbod bestaat uit producten en recepten uit de omgeving en het kloosterverleden. De eigen eilandwijn en Natura-rundvlees, geleverd door de boeren van het eiland, zijn een integraal onderdeel van het menu. Het hotel beschikt over dertien kamers.



Restaurant en kloosterhotel St. Petersinsel

Vaud

Het kanton Vaud, dat verdeeld is in zes regio's en acht A.O.C.'s, kent een duizendjarige geschiedenis, eeuwenoude traditie en een prachtig landschap. De wijnterrassen van Lavaux hebben een oppervlakte van 800 hectare en daarmee is Lavaux het grootste samenhangende wijnbouwgebied van Zwitserland. De op de helling gebouwde terrassen staan sinds 2007 onder Unesco-bescherming. Hier kun je een prachtige wandeltocht maken van St-Saphorin naar Lutry. Het middeleeuwse St-Saphorin heeft nauwe steegjes en karakteristieke wijnboerhuizen uit de zestiende tot de negentiende eeuw. De originele kerktoren van het stadje siert tot op heden allerlei wijnetiketten. In Auberge de l'Onde worden al eeuwen gasten ontvangen.

Hôtellerie de Châtonneyre ligt in het centrum van het wijndorp Corseaux, in de wijngaarden van Lavaux. Het driesterrenhotel beschikt over zeventien moderne, comfortabele kamers met een prachtig uitzicht op de wijngaarden, het meer, de bergen en de stad Vevey. Er is een speciale eventzaal met een terras. Het dorpshuis, dat deel uitmaakt van het complex, biedt plaats aan maximaal 300 personen. Het restaurant serveert bistronomische gerechten op basis van lokale en seizoensgebonden producten, vergezeld van de beste wijnen uit de regio.



In Lavaux wordt de druivensoort chasselas verbouwd


Meer van Genève

De Meer van Genève Regio is het op één na grootste wijnbouwgebied van Zwitserland. De streek is vooral bekend om zijn frisse en fruitige witte wijnen van de druivensoort chasselas. Die kun je onder andere proeven bij kasteel Crest. Op de wijngaarden van dit kasteel wordt een verscheidenheid aan wijnen verbouwd, van chasselas tot cabernet en merlot. Het oude keldergewelf werd in 1994 gerenoveerd om de eeuwenoude traditie van het persen van de druiven in het kasteel voort te zetten. De wijnkelder is het hele jaar geopend.

Overnachten kan onder andere in een van de gastenkamers van Domaine Château du Crest in Jussy, op slechts vijftien minuten van het centrum van Genève. De grondig gerenoveerde oude schuur herbergt drie ruime slaapkamers en gemeenschappelijke ruimtes. De overige drie slaapkamers liggen aan de Salève-kant, met een adembenemend uitzicht op het platteland van Genève.

Wallis

Een derde van de Zwitserse wijnen wordt in de wijngaarden van Wallis geproduceerd. Deze strekken zich uit over honderd kilometer langs de Rhône op een hoogte tussen 270 en 1100 meter boven zeeniveau. Saillon, de kleinste wijngaard ter wereld, is 1,6 vierkante meter groot en bestaat uit slechts drie wijnstokken. De wijngaard is sinds 1999 eigendom van de Dalai Lama.

Chalet Diognysos, met uitzicht op het prachtige Rhônedal, staat bekend om zijn authentieke 'Le Coup de Foudre'-vat. In de wintermaanden zijn de fondue- en raclette-avonden zeer populair. In de zomer kun je overnachten in het eikenhouten vat. Ook is er een vergaderruimte voor maximaal 24 personen.

Kartause Ittingen

Duitstalig Zwitserland

Het wijngebied Duitstalig Zwitserland bestaat uit zeventien kantons, die zijn verdeeld in drie gebieden: Basel en Aargau; Zürich, Thurgau en Schaffhausen; Graubünden en St. Gallen. Deze regio heeft vele lokale klimaatzones, die sterk worden beïnvloed door de meren en rivieren, maar ook door de warme föhn of een gunstige ligging op berghellingen. Dat heeft invloed op de wijnproductie, die vooral bestaat uit blauburgunder.

Overnachten kan onder andere in Kartause Ittingen, een voormalig klooster in het Thur-stroomgebied op slechts enkele minuten afstand van Frauenfeld en het Bodenmeer. Het restaurant en de winkel werken met producten uit eigen bedrijf: brood en banket, bloemen, vlees, kaas, wijn en zelfgekweekte forellen. Het hotel beschikt over 68 hotelkamers. Extra vermaak vind je in de voormalige koeienstal in de vorm van musea, een bowlingbaan en een bar.

Het Schwandegg-kasteel in Waltatlingen (vlakbij Zürich) wordt omgeven door wijngaarden en heeft een luxe, smaakvolle en ongecompliceerde keuken. Voor het gildebedrijf is het van groot belang om gezond, duurzaam en puur eten te serveren en zelfgemaakte ingrediënten te gebruiken. Het hotel beschikt over negen sfeervol ingerichte kamers. Vanuit het kasteel kun je het Stammertal culinair ontdekken via het Wine, Dine & Hike aanbod of kennis maken met de wijnen van de wijnmakers in het gebied tijdens een proeverij of rondleiding.


Kasteel Schwandegg

Ticino

De wijngaarden in Ticino profiteren van het nabije mediterrane klimaat met zijn vele uren zonneschijn en hoge gemiddelde temperaturen, en onderscheiden zich hierdoor van de andere Zwitserse wijnbouwgebieden. Ongeveer 80% van de wijngaarden zijn beplant met merlot. Ook de merlot bianco, een elegante witte wijn die steeds populairder wordt, wordt van de druivensoort merlot gemaakt. Andere rode wijnen zijn de pinot noir de bondola uit de regio Sopraceneri, bekend als de typische Ticinowijn Nostrano. Sommige druivensoorten worden gebruikt als tafeldruif of voor de productie van de beroemde grappa.

Een aanrader is het Huis van de Wijnen, direct bij de ingang van het park van de Breggia-kloven in Morbio Inferiore. Hier kun je in het bijbehorende restaurant Morbio Inferiore genieten van alle wijnen en lokale producten zoals gerijpte kazen en vleeswaren.

Het vijfsterrenhotel Collina d'Oro ligt in een 25 hectare park inclusief wijngaard, op slechts een paar minuten van Lugano en biedt met prachtig uitzicht op het meer en de bergen. Het hotel beschikt over zestien tweepersoonskamers en dertig suites. Ook zijn er twee eventzalen voor maximaal zestig personen. In het Roccolo del Resort Collina d'Oro kun je een exclusieve wijnproeverij volgen.


Kerstin van der Veur (tweede van rechts)

Benieuwd of Grape Escape iets voor jouw bedrijf of opdrachtgever is? Kerstin van der Veur van Switzerland Convention & Incentive Bureau helpt je kosteloos op weg. Kijk voor meer informatie op MySwitzerland.com/meetings.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes uit de branche


Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes uit de branche

Meeting Magazine nr5 2024

» Grape Escape: zakelijk genieten tussen de wijnranken
» ICP organiseert jubileumevent voor Dutch Flower Group: Bloemen, persoonlijke accenten en een feestelijke sfeer
» Waarom loopt mijn evenement niet op tijd?
» Brainport Eindhoven: Waar onconventioneel denken tot grootse resultaten leidt
» Jeroen van Ark nieuwe voorzitter MPI Netherlands Chapter: Stevige basis, internationale koers
» Trends bij AI Production Workflows en hyperpersonalisatie
» Column: Klantbeheer(s)
» Column: Zoo-meeting
» Column: De resultaten van AI
» Hotelrecensie The Church, Arnhem: Hemels genieten
» Hoe te plannen voor de Next Generation
» Venlo Convention Bureau: Venlo op de kaart als verrassende bestemming
» people@places opent inspirerende locatie in Amsterdam
» Belgian Coast Hotels breidt uit met Belgian City Hotels: Zakelijk genieten aan de kust en in het centrum
» The Hall van ECC Leiden
» Hotel-Congrescentrum de Zeeuwse Stromen: Drie stappen vooruitdenken
» Zo overtuig je je klanten op LinkedIn
» Leiden Convention Bureau lanceert Leiden Booking Service
Lees volledige uitgave online
Abonneren op Meeting Magazine
Meeting Magazine nr1 2025
 
Meeting Magazine nr6 2024
 
Meeting Magazine nr5 2024
 
Meeting Magazine nr4 2024
Meeting Magazine nr3 2024
 
Meeting Magazine nr2 2024
 
Meeting Magazine nr1 2024
 
Meeting Magazine nr6 2023
Meeting Magazine nr5 2023
 
Meeting Magazine nr4 2023
 
Meeting Magazine nr3 2023
 
Meeting Magazine nr2 2023
Meeting Magazine nr1 2023
 
Meeting Magazine nr6 2022
 
Meeting Magazine nr5 2022
 
Meeting Magazine nr4 2022
Meeting Magazine nr3 2022
 
Meeting Magazine nr2 2022
 
Meeting Magazine nr1 2022
 
Meeting Magazine nr4 2021
Meeting Magazine nr3 2021
 
Meeting Magazine nr2 2021
 
Meeting Magazine nr1 2021
 
Meeting Magazine nr4 2020
Meeting Magazine nr3 2020
 
Meeting Magazine nr2 2020
 
Meeting Magazine nr1 2020
 
Meeting Magazine nr6 2019
Meeting Magazine nr5 2019
 
Meeting Magazine nr4 2019
 
Meeting Magazine nr3 2019
 
MeetingReview Provincie Special
Meeting Magazine nr2 2019
 
Meeting Magazine nr1 2019
 
Meeting Magazine nr6 2018
 
Meeting Magazine nr5 2018
Meeting International nr2 2018
 
Meeting Magazine nr4 2018
 
Meeting Magazine nr3 2018
 
Meeting Magazine nr2 2018
Meeting Magazine nr1 2018
 
Meeting International nr1 2018
 
Meeting Magazine nr6 2017
 
Meeting International nr2 2017
Meeting Magazine nr5 2017
 
Meeting Magazine nr4 2017
 
Meeting Magazine nr3 2017
 
Meeting Magazine nr2 2017
Meeting International nr1 2017
 
Meeting Magazine nr1 2017
 
Meeting Magazine nr6 2016
 
Meeting Magazine nr5 2016
Meeting International nr2 2016
 
Meeting Magazine nr4 2016
 
Meeting Magazine nr3 2016
 
Meeting Magazine nr2 2016
Meeting Magazine nr1 2016
 
Meeting International nr1 2016
 
Meeting Magazine nr6 2015
 
Meeting Magazine nr5 2015
Meeting International nr2 2015
 
Meeting Magazine nr4 2015
 
Meeting Magazine nr3 2015
 
Meeting Magazine nr2 2015
Meeting International nr1 2015
 
Meeting Magazine nr1 2015
 
Meeting Magazine nr6 2014
 
Meeting Magazine nr5 2014
Meeting Magazine nr4 2014
 
Meeting Magazine nr3 2014
 
Meeting Magazine nr2 2014
 
Meeting Magazine nr1 2014
Meeting Magazine nr6 2013
 
Meeting Magazine nr5 2013
 
Meeting Magazine nr4 2013
 
Meeting Magazine nr3 2013
Meeting Magazine nr2 2013
 
Meeting Magazine nr1 2013
 
Algemene voorwaarden | privacy statement