Hotelrecensie: Relais & Chateaux Weeshuis Gouda



In de afgelopen eeuwen hebben diverse vrouwen een prominente rol gespeeld in het pand waarin Relais & Châteaux Weeshuis Gouda is gevestigd. Niet alleen de namen van restaurant LIZZ en cocktailbar COCO refereren aan beroemde sterke vrouwen (Koningin Elizabeth, Lizz Taylor en Coco Chanel), maar ook de inrichting is bijzonder vrouwelijk.

Vijfhonderd jaar geleden startten zeven nonnen in het centrum van Gouda een klooster. Het pand ging verloren nadat de stad werd getroffen door een grote brand. Vervolgens begonnen twee moeders er een weeshuis, waarnaar het hotel midden in de Randstad is vernoemd. Dat het interieur van het hotel een ode aan de vrouw moest worden, was al snel duidelijk voor eigenaresse Sharon van Gastel die samen met interieurstyliste Judith van Mourik haar creativiteit tot uiting bracht. De inspiratie voor de totale look and feel van Weeshuis Gouda komt uit Gouds plateel, zowel mat als glanzend aardewerk dat werd gemaakt in Gouda. De ronde, vrouwelijke vormen van het Gouds Plateel zie je overal terug: van de maatwerkspiegels en meubels, tot aan de op maat ontworpen ornamenten in de vorm van tulpen op de bar.



LA DOLCE VITA
Bij de afternoon-tea die voor ons klaarstaat, speelt Audrey Hepburn een hoofdrol. Eetbare parels, tiramisu voorzien van een foto van de wereldberoemde actrice, de mooiste Italiaanse taartjes en focaccia’s met vitello tonnato, prosecco’s en gelati; alles is er aan gedaan om de high-tea in het thema van ‘La Dolce Vita’ te brengen. Hierna lopen we via de binnentuin naar onze juniorsuite. De binnentuin is bereikbaar via een monumentale poort die bezaaid is met bloemen. Grappig detail is dat de prachtige gevel van het pand terug te vinden is bij de bekende KLM-huisjes met de nummers 17 en 25. De binnentuin heeft een ZuidEuropese uitstraling met de openslaande deuren, grote bomen, veldboeketten op tafel en de fijne banken met gekleurde kussens en gestreepte parasols.



ALICE IN WONDERLAND

Wanneer we de deur naar onze kamer openen, vallen we van de ene in de andere (positieve) verbazing. De benedenverdieping van de suite heeft een hoog ‘Alice in wonderland’-gehalte met kleine raampjes voorzien van gordijntjes, gestreept behang dat bijna een psychedelisch effect geeft, een enorme roze poef in het midden van de kamer en een grote parfumfles als lamp. De badkamer, tevens beneden, is voorzien van een regendouche en heeft roze tegeltjes aan de muur. De verzorgingsproducten zijn van het luxueuze huidverzorgingsmerk Zenology. Voor wie wattenschijfjes, lippenbalsem, hand- en bodylotion of oordopjes vergeten is, staan deze producten klaar. Via een trappetje bereiken we ons roze, zachte fluwelen bed, dat een zacht matras van COCO-MAT heeft en fijne kussens, waar je lekker in weg kunt zakken. Bij het bed staat een pillowspray waarmee je je kussen van een heerlijk kalmerend geurtje kunt voorzien. Ook liggen er aromatherapiezakjes voor onder je kussen. TINY ROOM Voor wie liever een kamer heeft met een andere uitstraling, zijn er nog 24 andere luxueus ingerichte kamers en suites. Dankzij het historisch karakter van het pand zijn op iedere kamer de vorm, oppervlakte, design en kleur anders. Er zijn gezinskamers, waar de kinderen een eigen ruimte hebben in de kamers van hun ouders. Er is een Powder Room, waar je als vrouw alles vindt om nieuwe energie te krijgen. Er zijn bruidssuites, met een groot bad voor twee personen, vrijstaand in de kamer. En er is een Tiny Room, de allerkleinste maar gezelligste kamer met eigen dakterras.



LANGSTE KERKGEBOUW

’s Middags besluiten we een kijkje te nemen in de binnenstad van Gouda. Hoewel deze stad bekend staat om de kaas en de kaasmarkt, heeft Gouda veel meer te bieden. Zo bezoeken we de Sint-Janskerk. Met haar 123 meter is deze kerk het langste kerkgebouw van Nederland. Opvallend zijn de glas-inloodramen die afbeeldingen laten zien van Bijbelse en vaderlandse geschiedenis. Deze zijn voornamelijk afkomstig uit de middeleeuwen en de renaissance. In totaal zijn er 72 ramen met een totaal oppervlak van 1755 m². Wanneer we richting de Goudse Markt lopen, zien we het Oude Stadhuys. Het stadhuis stamt uit de vijftiende eeuw en wordt beschouwd als een van de oudste gotische stadhuizen van Nederland. Opvallend zijn de zes verschillende beelden op de voorgevel van het stadhuis, zoals Karel de Stoute en Filips de Goede. Even verderop passeren we de Goudse Waag, in 1668 ontworpen door architect Pieter Post. Eeuwenlang was de Goudse Waag het centrum van de handel. Hier werden handelswaren gewogen zodat bepaald kon worden hoeveel belasting er betaald moest worden. Sinds 1920 werd de Goudse Waag alleen nog gebruikt om kaas te wegen. Dit zijn niet de enige historische gebouwen die het bezoeken waard zijn. Gouda heeft bijna 1250 beschermde monumenten: bijna 900 gemeentelijke monumenten en ongeveer 350 rijksmonumenten. Wie van historie houdt, raakt niet snel uitgekeken in deze stad. Wanneer we een hapje willen gaan eten, ontdekken we dat Gouda een echte terrasstad is. Gouwenaars vertoeven graag op een terrasje aan de Markt, op een plein of aan het water.

REGENTENKAMER
De volgende ochtend staat het ontbijt klaar in de indrukwekkende Regentenkamer. De kamer heeft nog steeds een zeventiende eeuwse uitstraling door de  houten balken aan het plafond en ornamenten. Maar wat het meest in het oog springt, is het enorme schilderij ‘De regenten van het Weeshuis te Gouda’ van Jan Franse Verzijl. Tot op de dag van vandaag hangt het schilderij op zijn oorspronkelijke plaats. Het ontbijt is voornamelijk à la carte. Er kunnen koude gerechten als yoghurt en suikerbrood worden besteld, maar ook wraps, tosti’s en een gepocheerd ei of een roerei. Verder zijn er diverse verse vruchtensappen en overheerlijke verse koffie. Na het ontbijt lopen we via de poort terug naar onze auto. Hoewel de vrouwelijke touch en de ode aan de vrouw in dit hotel overduidelijk zijn, voelt iedereen zich welkom in Relais & Chateaux Weeshuis Gouda.

www.wshs.nl

LIZZ
LIZZ is het met 1-Michelinster bekroonde restaurant van het Weeshuis. Chef Remco Kuijpers laat zich door de klassieke Franse keuken inspireren en geeft zijn repertoire met oosterse invloeden en originele associaties een eigentijdse en persoonlijke swing.



MEETINGS BIJ WSHS
Het nieuwe Goudse hotel WSHS heeft allerlei faciliteiten en de juiste ambiance voor vergaderingen en events. Zo is er de ruime Refter zaal met een authentiek houten plafond en stoelen in Louis XIII-stijl. Hier kun je terecht voor grotere events zoals een productpresentatie, receptie of congres. Verder is er de monumentale Jeruzalemkapel met origineel glas in lood uit de zestiende eeuw. Een mooie intieme ruimte voor private diners, wat grotere meetings of workshops. De Regentenkamer is een van de mooiste zalen van het hotel met bijzondere schilderijen, marmer, engelenornamenten en origineel houtwerk. Hier wordt ‘s ochtends het ontbijt geserveerd voor hotelgasten. Gedurende de rest van de dag kan de zaal gebruikt worden voor vergaderingen en andere intieme events. Tot slot is er de Library waar je kunt vergaderen of bijvoorbeeld met je gezelschap kunt dineren. Alle catering tijdens meetings en events komt vanuit het restaurant van WSHS en kan volledig op maat. Verder kan cocktailbar COCO aan de overkant van de binnenplaats ingezet worden als stijlvolle ontvangstruimte op je event. De 25 hotelkamers hebben allemaal hun eigen sfeer

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes uit de branche


Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes uit de branche

Meeting Magazine nr3 2023

» ECC Leiden: Locatie met WOW-factor
» Afval gebruiken om je duurzaamheidsverhaal te vertellen
» Powervrouw Zulayka Martis: Beleving is de rode draad in het leven
» The Groundbreakers: Blij met de aandacht voor duurzame events
» Chefs at the Parc: De kleinste details zijn cruciaal
» Column Marianne Kuiper: De kater komt later
» Toegankelijkheid en inclusie: Communicatie is het begin van toegankelijkheid
» Column Daniel Seesink: Wederzijds afhankelijk?
» MPI Nederland: De eventagenda van MPI
» Hotelrecensie: Relais & Chateaux Weeshuis Gouda
» Column Wouter Olland: Team Meltdown
» Wat doe je waarom met welke gedragsverandering tot gevolg: Het design van een event
» Sneak preview Meeting Trophy: Speelse kennismaking met Zurich en St. Moritz
» Postillion Hotel & Convention Centre Utrecht Bunnik: Re-Designed for Live!
» Beleving: De ontwikkeling van een (historisch) personage
» Hospitality Pact zet in op duurzame instroom en werkgelegenheid
» Zo pas je artificial intelligence toe
» Graaf ter Horst: Geniet als een graaf
» De impact van IMEX
Lees volledige uitgave online
Abonneren op Meeting Magazine
Meeting Magazine nr1 2024
 
Meeting Magazine nr6 2023
 
Meeting Magazine nr5 2023
 
Meeting Magazine nr4 2023
Meeting Magazine nr3 2023
 
Meeting Magazine nr2 2023
 
Meeting Magazine nr1 2023
 
Meeting Magazine nr6 2022
Meeting Magazine nr5 2022
 
Meeting Magazine nr4 2022
 
Meeting Magazine nr3 2022
 
Meeting Magazine nr2 2022
Meeting Magazine nr1 2022
 
Meeting Magazine nr4 2021
 
Meeting Magazine nr3 2021
 
Meeting Magazine nr2 2021
Meeting Magazine nr1 2021
 
Meeting Magazine nr4 2020
 
Meeting Magazine nr3 2020
 
Meeting Magazine nr2 2020
Meeting Magazine nr1 2020
 
Meeting Magazine nr6 2019
 
Meeting Magazine nr5 2019
 
Meeting Magazine nr4 2019
Meeting Magazine nr3 2019
 
MeetingReview Provincie Special
 
Meeting Magazine nr2 2019
 
Meeting Magazine nr1 2019
Meeting Magazine nr6 2018
 
Meeting Magazine nr5 2018
 
Meeting International nr2 2018
 
Meeting Magazine nr4 2018
Meeting Magazine nr3 2018
 
Meeting Magazine nr2 2018
 
Meeting Magazine nr1 2018
 
Meeting International nr1 2018
Meeting Magazine nr6 2017
 
Meeting International nr2 2017
 
Meeting Magazine nr5 2017
 
Meeting Magazine nr4 2017
Meeting Magazine nr3 2017
 
Meeting Magazine nr2 2017
 
Meeting International nr1 2017
 
Meeting Magazine nr1 2017
Meeting Magazine nr6 2016
 
Meeting Magazine nr5 2016
 
Meeting International nr2 2016
 
Meeting Magazine nr4 2016
Meeting Magazine nr3 2016
 
Meeting Magazine nr2 2016
 
Meeting Magazine nr1 2016
 
Meeting International nr1 2016
Meeting Magazine nr6 2015
 
Meeting Magazine nr5 2015
 
Meeting International nr2 2015
 
Meeting Magazine nr4 2015
Meeting Magazine nr3 2015
 
Meeting Magazine nr2 2015
 
Meeting International nr1 2015
 
Meeting Magazine nr1 2015
Meeting Magazine nr6 2014
 
Meeting Magazine nr5 2014
 
Meeting Magazine nr4 2014
 
Meeting Magazine nr3 2014
Meeting Magazine nr2 2014
 
Meeting Magazine nr1 2014
 
Meeting Magazine nr6 2013
 
Meeting Magazine nr5 2013
Meeting Magazine nr4 2013
 
Meeting Magazine nr3 2013
 
Meeting Magazine nr2 2013
 
Meeting Magazine nr1 2013
Algemene voorwaarden | privacy statement