Afval gebruiken om je duurzaamheidsverhaal te vertellen

Van productie-uitval en maalgoed maakte Waste-Craft voor Andrélon een stoel.

Het begon met het idee om van dopjes van weggegooide petflesjes skateboards te maken. Inmiddels is het bedrijf van Aernout Zappey, Rogier Heijning en Sven Noordhoek uitgegroeid tot producent van designobjecten van afval waarmee bedrijven aandacht kunnen vragen voor hun duurzaamheidsverhaal.


In navolging van de sloepjes die Plastic Whale van gerecyclde petflesjes maakte, besloten Aernout, Rogier en Sven de plastic doppen van deze flesjes om te smelten tot een skateboard, waarbij je de doppen nog steeds kon zien. "Met dit unieke WasteBoard wilden we jongeren inspireren én een competitief skateboardmerk worden", vertelt Sven. "Uiteindelijk lukte het ons om de boards in de winkels naast de andere skateboards te laten leggen. De winkels waren heel enthousiast. In de etalage trokken onze skateboarden de aandacht van klanten die vervolgens vijf t-shirtjes kochten, alleen niet ons WasteBoard. Vervolgens kregen we mede dankzij de promotie via de Nederlandse Ambassade in de VS een belletje van het Museum of Modern Art (MoMa) in York, dat ons skateboard in de museumshop wilde aanbieden. Het museum vond dat we iets bijzonders deden en het unieke design sprak aan. De kopers van de boards zagen het als een kunstzinnig statement waarmee ze op een ludieke en spontane manier konden laten zien dat ze duurzaamheid belangrijk vinden. Uiteindelijk verkocht het MoMa via de museumshop meer skateboards dan wijzelf en ook nog eens tegen een meer dan dubbele prijs. Toen beseften we dat onze skateboards designobjecten zijn die kunnen dienen als conversation starters. Daarop besloten we WasteCraft op te richten en een breder aanbod van producten te gaan maken."


Koningin Máxima bij de stand van WasteCraft tijdens de Salone del Mobile in Milaan

Dutch Design Week

Een tweede impuls voor de produc-ten volgde na de aanmelding voor de Dutch Design Week. "Nog voordat we deze producten daadwerkelijk waren gemaakt, was de aanmelding voor dit event al rond. Binnen een paar weken hebben we een complete collectie in el-kaar gezet." Andrélon was bereid om mee te werken en stelde productie-uitval en maalgoed ter beschikking waarvan een stoel werd gemaakt. "Andrélon wil graag vertellen dat hun flessen worden gemaakt van 100% gerecycled materiaal, maar hun doelgroep is daar eigenlijk niet in geïnteresseerd. Met de stoel met als thema 'sit and listen' is het makkelijker om aandacht te vragen voor hun duurzaamheidsverhaal. Andrélon zet de stoel al een jaar lang in voor al hun communicatie-activiteiten rondom duurzaamheid, waaronder campagnes, stakeholdermanagement, salesgesprekken met retailers en om de interne organisatie te mobiliseren." Na de Dutch Design Week volgde de Salone del Mobile in Milaan, waar de stand van WasteCraft werd vereerd met een bezoek van koningin Máxima en de nodige pers. "Toen beseften we dat dit onze manier moest zijn: van afval designobjecten maken waarmee bedrijven hun duurzaamheidsverhalen kunnen vertellen."


Oude kuubskratten worden appelboombakken

Unieke objecten

Nog altijd houdt WasteCraft zich bezig met het ontwikkelen van producten gemaakt van dopjes, die via de KNGF worden aangekocht. Dit zijn de eerder genoemde WasteBoards, maar ook lichtobjecten en bijzettafels. Daarnaast maken de heren speciale platen. "Binnenhuisarchitecten, interieurstylisten, etaleurs en projectbouwers zijn vaak op zoek naar bijzonder materiaal. Wij maken platen van afval van maximaal 2,5 bij 1,5 meter die daarvoor gebruikt kunnen worden. Zo heeft het Utrechtse bedrijf Karma Kebab een bar van geperste dopjes van 21 meter."

Naast het verwerken van dopjes gaat WasteCraft ook met ander afvalmateriaal aan de slag. "We maken bijzondere objecten voor en met klanten waarmee zij hun duurzaamheidsverhaal kunnen vertellen. Dit werkt net als bij Andrélon volgens het ijsbergprincipe. Het duurzaamheidsverhaal dat de klant zit onder water en de details zijn inhoudelijk minder interessant. Door er een iconisch topje in de vorm van een designobject uit afval bovenop te zetten, krijgt het toch de aandacht die het verdient. Het liefst kijken we of we iets van het afval dat een bedrijf of organisatie produceert, iets bijzonders kunnen maken dat past bij het imago van een bedrijf en bijvoorbeeld als een bijzonder relatiegeschenk kan worden ingezet. Daarbij kun je vertellen waarom het is gemaakt en wat jij als bedrijf belangrijk vindt. Meestal gebruiken we hiervoor verpakkingsmateriaal, productie-uitval en materiaal dat wordt gebruikt in productieprocessen. De ene keer maken we een enkel object dat als campagne-item wordt ingezet. Bij grotere oplages worden het al snel kleinere objecten die grappig in gebruik zijn zoals telefoonhouders, boekenstandaardjes of designvaasjes. Zo hebben we van oude kuubskratten appelboombakken gemaakt en een bistroset van incourante screenprotectors. Net als bij het gebruik van de doppen is het de truc om te laten zien van welk materiaal het is gemaakt. Het mooie is dat de objecten ook de bedrijven zelf aan het denken zet. Het bedrijf waarvoor we de bistroset maakte, is uiteindelijk opnieuw in gesprek gegaan met een aantal leveranciers over hun voorraden en het materiaalgebruik. Op basis van die gesprekken hebben zij zelfs afscheid genomen van een aantal leveranciers." Dat het concept achter WasteCraft ook bij meer organisaties aanslaat, bleek toen de heren in juni van dit jaar de NIMA Company of the Year Award wonnen.


De WasteBoards van WasteCraft

Evenementenafval

Ook voor de evenementenbranche ziet Sven kans voor bedrijven om hun duurzaamheidsboodschap onder de aandacht te brengen. "We zouden graag het afval van een event of beurs ontvangen en daar een iconisch product van maken. Bij een volgend event kun je met dat object laten zien wat je met dat afval hebt gedaan, met als achterliggend doel om de hoeveelheid afval bij het volgende event te reduceren. Ik ben verheugd om te zien dat de branche stappen in die richting zet, maar merk ook dat zij dit proces nog niet sluitend hebben. Ik heb het idee dat met name locaties een beetje in de 'squeeze' zitten. Aan de ene kant wil je dat een event een zo laag mogelijke impact op het milieu heeft, maar je wil de opdrachtgever niet met dat doel belasten. Toch valt er veel te winnen, wanneer je een aanpak kunt bedenken waarin je alle stakeholders meeneemt in het doel om met je event zo min mogelijk afval te creëren."


Huis ter Duin gaat de uitdaging aan

WasteCraft noemt zichzelf expert op het gebied van plastic, maar afvalstromen bevatten natuurlijk ook andere materialen. "In de designwereld loopt veel jong talent rond dat producten ontwikkelt uit allerlei afvalstoffen zoals textiel en koffiedrab", vertelt Sven Noordhoek. "Samen met hen gaan we de komende maanden bij Huis ter Duin de afvalstromen analyseren en kijken hoe we het materiaal kunnen omzetten tot iets iconisch. Ik vind het geweldig dat de general manager van deze locatie de uitdaging aangaat, zeker in de huidige tijd waarin de cancelcultuur domineert en bedrijven bang zijn om beschuldigd te worden van greenwashing."

 

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes uit de branche


Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes uit de branche

Meeting Magazine nr3 2023

» ECC Leiden: Locatie met WOW-factor
» Afval gebruiken om je duurzaamheidsverhaal te vertellen
» Powervrouw Zulayka Martis: Beleving is de rode draad in het leven
» The Groundbreakers: Blij met de aandacht voor duurzame events
» Chefs at the Parc: De kleinste details zijn cruciaal
» Column Marianne Kuiper: De kater komt later
» Toegankelijkheid en inclusie: Communicatie is het begin van toegankelijkheid
» Column Daniel Seesink: Wederzijds afhankelijk?
» MPI Nederland: De eventagenda van MPI
» Hotelrecensie: Relais & Chateaux Weeshuis Gouda
» Column Wouter Olland: Team Meltdown
» Wat doe je waarom met welke gedragsverandering tot gevolg: Het design van een event
» Sneak preview Meeting Trophy: Speelse kennismaking met Zurich en St. Moritz
» Postillion Hotel & Convention Centre Utrecht Bunnik: Re-Designed for Live!
» Beleving: De ontwikkeling van een (historisch) personage
» Hospitality Pact zet in op duurzame instroom en werkgelegenheid
» Zo pas je artificial intelligence toe
» Graaf ter Horst: Geniet als een graaf
» De impact van IMEX
Lees volledige uitgave online
Abonneren op Meeting Magazine
Meeting Magazine nr1 2024
 
Meeting Magazine nr6 2023
 
Meeting Magazine nr5 2023
 
Meeting Magazine nr4 2023
Meeting Magazine nr3 2023
 
Meeting Magazine nr2 2023
 
Meeting Magazine nr1 2023
 
Meeting Magazine nr6 2022
Meeting Magazine nr5 2022
 
Meeting Magazine nr4 2022
 
Meeting Magazine nr3 2022
 
Meeting Magazine nr2 2022
Meeting Magazine nr1 2022
 
Meeting Magazine nr4 2021
 
Meeting Magazine nr3 2021
 
Meeting Magazine nr2 2021
Meeting Magazine nr1 2021
 
Meeting Magazine nr4 2020
 
Meeting Magazine nr3 2020
 
Meeting Magazine nr2 2020
Meeting Magazine nr1 2020
 
Meeting Magazine nr6 2019
 
Meeting Magazine nr5 2019
 
Meeting Magazine nr4 2019
Meeting Magazine nr3 2019
 
MeetingReview Provincie Special
 
Meeting Magazine nr2 2019
 
Meeting Magazine nr1 2019
Meeting Magazine nr6 2018
 
Meeting Magazine nr5 2018
 
Meeting International nr2 2018
 
Meeting Magazine nr4 2018
Meeting Magazine nr3 2018
 
Meeting Magazine nr2 2018
 
Meeting Magazine nr1 2018
 
Meeting International nr1 2018
Meeting Magazine nr6 2017
 
Meeting International nr2 2017
 
Meeting Magazine nr5 2017
 
Meeting Magazine nr4 2017
Meeting Magazine nr3 2017
 
Meeting Magazine nr2 2017
 
Meeting International nr1 2017
 
Meeting Magazine nr1 2017
Meeting Magazine nr6 2016
 
Meeting Magazine nr5 2016
 
Meeting International nr2 2016
 
Meeting Magazine nr4 2016
Meeting Magazine nr3 2016
 
Meeting Magazine nr2 2016
 
Meeting Magazine nr1 2016
 
Meeting International nr1 2016
Meeting Magazine nr6 2015
 
Meeting Magazine nr5 2015
 
Meeting International nr2 2015
 
Meeting Magazine nr4 2015
Meeting Magazine nr3 2015
 
Meeting Magazine nr2 2015
 
Meeting International nr1 2015
 
Meeting Magazine nr1 2015
Meeting Magazine nr6 2014
 
Meeting Magazine nr5 2014
 
Meeting Magazine nr4 2014
 
Meeting Magazine nr3 2014
Meeting Magazine nr2 2014
 
Meeting Magazine nr1 2014
 
Meeting Magazine nr6 2013
 
Meeting Magazine nr5 2013
Meeting Magazine nr4 2013
 
Meeting Magazine nr3 2013
 
Meeting Magazine nr2 2013
 
Meeting Magazine nr1 2013
Algemene voorwaarden | privacy statement