Zwolle: Hippe hotspot voor zakelijke bijeenkomsten


Theater de Spiegel. Fotografie Ferdy Damman


Experimenteel, creatief en ondernemend; zo omschrijven Kitty Onder de Linden en haar collega's van Congresregio Zwolle deze Hanzestad. Ondersteund door de aanwezige kennisthema's heeft Zwolle als hippe hotspot alles in huis voor de meest gastvrije en verrassende bijeenkomsten. Wat dacht je van een vergadering in de historische Sassenpoort of een congres met spreker op het veld van PEC Zwolle?


Zwolle is in de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een toon-aangevende stad. "Zwolle staat vooral bekend als Hanzestad en heeft een prachtig, historisch centrum", vertelt accountmanager Kitty Onder de Linden van Congresregio Zwolle. "Deze stad heeft echter ook een creatieve, trendy kant met hippe conceptstores en bijzondere restaurants, naast het gerenommeerde driesterrenrestaurant De Librije. Achter het station ligt Spoorzone Zwolle met onder andere Perron038. De komende jaren wordt dit gebied doorontwikkeld tot een groene, urban zone waar je kunt wonen, werken en samenkomen. Bovendien is Zwolle het tweede spoorwegknooppunt van Nederland, is de stad de verbindende schakel naar Oost- en Noord-Nederland en heeft Zwolle een centrale ligging. Vanuit Amsterdam rij je in een uur naar de stad. Ook als je per trein afreist, ben je zo in het centrum."


Hotel Mooirivier

Creatieve kennishub

Zwolle valt bij steeds meer organisatoren van kenniscongressen en corporate events in de smaak. Congresregio Zwolle richt zich met name op nationale kenniscongressen tot 1.000 deelnemers en grote en kleine corporate bijeenkomsten zoals vergaderingen en evenementen. "Dankzij de kennisthema's e-commerce en ICT, health en de creatieve maakindustrie zijn er volop aanknopingspunten te vinden. We hebben al flink wat grote congressen mogen verwelkomen, waaronder het Nationale Deltacongres, het VNG-congres, de Landelijke Logistiekdag, het Landelijke nachtcongres voor verzorgenden en verpleegkundigen, het Nationale Kunststofcongres (eind 2023) en de Nationale Conferentie Circulaire Economie 2023. We kijken altijd of de Provincie Overijssel, gemeenten en de regionale spelers binnen de kennissectoren een bijdrage kunnen leveren, bijvoorbeeld door middel van het verzorgen van een inhoudelijke sessie door iemand uit één van de topsectoren, een gedeputeerde of een burgemeester."

Ook qua beleving biedt Zwolle meerwaarde volgens Kitty. "Iedereen ervaart Zwolle - en dan met name het centrum - als klein en pittoresk. Het grote voordeel is dat de deelnemers aan een groot congres elkaar altijd weer tegenkomen. Daarnaast ervaren de zakelijke gasten de oprechte gastvrijheid die onze partners bieden als een groot pluspunt. Volgens booking.com is Zwolle dit jaar de vierde meest gastvrije stad van Nederland. En dat heeft natuurlijk ook zijn weerslag op zakelijk gebied. Mensen nemen hier de tijd voor hun gasten en hebben oprechte interesse."




Lumen Hotel & Events. Fotografie: Peter Baas

Met 28 multifunctionele zalen, een viersterren hotel en een toprestaurant onder één dak biedt Lumen Hotel & Events in Zwolle volop mogelijkheden voor overnachten, dineren en voor bijeenkomsten van 2 tot 2.000 personen. Het hotel heeft een prachtig modern design en kent één van de hoogste gastenwaarderingen in Regio Zwolle. Het is de ideale plek voor een zakelijke overnachting, weekendje weg, kop koffie in de lounge of voor een rustige, flexibele werkplek.

Het naastgelegen Event Center biedt een thuis aan elk denkbaar evenement. Van een korte workshop of training in één van de vergaderzalen tot een groots meerdaags event met overnachting in het hotel. Ongeacht de aanleiding of reden van het bezoek wil het hotel haar gasten het speciale gevoel van gastvrijheid dat zo kenmerkend is aan het hotel laten ervaren.


Ruim locatieaanbod

Om mooie congressen, evenementen en vergaderingen te kunnen organiseren, heb je als regio natuurlijk goede locaties nodig. Daar is volgens Kitty geen gebrek aan. "Zwolle heeft volop leuke locaties, zoals Theater Buitensoos tegenover het station, de Zwolse Theaters met de klassieke Schouwburg Odeon tegenover Museum de Fundatie en het moderne Theater de Spiegel. Ook is het mogelijk om op de middenstip van het stadion van PEC Zwolle je bijeenkomst af te trappen. Zoek je een verrassende vergaderlocatie, dan kun je onder andere terecht bij een oude schaapsboerderij, de Sassenpoort of de consistorie in de Grote Kerk. Verder beschikt Zwolle over ruim 800 hotelkamers in de regio, van Bilderberg Grand Hotel Wientjes tot het moderne hotel Lumen. Je kunt zelfs je spreker laten overnachten in de Bed & Breakfast in de oude Pelsertoren aan de Thorbeckegracht."



Theater de Spiegel

In hartje Zwolle vind je in Schouwburg Odeon en Theater de Spiegel, dé evenementenlocaties om van jouw bijeenkomst een onvergetelijke gebeurtenis te maken. Voor een klein gezelschap, een groot congres of bedrijfsevenement, je vindt hier zeker de perfecte uitstraling voor jouw evenement. De twee stijlvolle theaterlocaties met diverse foyers en zalen geven de mogelijkheid om een uniek evenement op maat te organiseren. Goede technische voorzieningen, verrukkelijke catering met culinaire invulling door onze chef-koks; het kan allemaal. Alle ruimtes hebben een unieke sfeer en zijn ideaal om met elkaar te combineren. Zoveel diversiteit vind je nergens anders! Wil je net wat anders, dan zorgen we uiteraard voor de juiste uitstraling en beleving. Laat dat maar aan onze creatieve meedenkers over!


Bijzondere programma's

Kitty en haar team werken samen met al deze locaties en partners van Congresregio Zwolle om de mooiste congres- en eventprogramma's samen te stellen voor de diverse opdrachtgevers. "Men wil beleving, een uniek programma dat de deelnemers nog een hele tijd bijblijft. Zo bood het landelijke nachtcongres voor verzorgenden en verpleegkundigen uiteindelijk een bijzonder programma dat begon op 22.00 en om 06.00 uur eindigde met een borrel. Het congres werd geopend door de nachtburgemeester. Deelnemers namen onder andere deel aan een nachtwandeling, een rondvaart en een schilderworkshop. Tijdens de internationale ECON-conferentie waar burgemeesters, gedeputeerden en diverse afgevaardigden uit heel Europa deelnamen, vond er een diner in het Academiehuis van de Grote Kerk plaats. Een a capella koor zong liedjes van Nirvana. Verder kunnen we leuke activiteiten verzorgen zoals een toertocht met lelijke eendjes, fietstochten, stadswandelingen, kookworkshops, een Herman Brood schilderworkshop door de voormalige nachtburgemeester, het beklimmen van de Peperbus of een bezoek aan de bijzondere collectie van Museum de Fundatie."


Evenement in het Stadion van PEC Zwolle
 

Hanzejaar

Wat Zwolle dit jaar nog eens extra aantrekkelijk maakt, zijn de extra evenementen en activiteiten rondom het Hanzejaar. "Dit jaar staat we uitgebreid stil bij het feit dat Zwolle zich 800 jaar geleden aansloot bij het Hanzeverbond. Vanaf april vinden er onder andere festivals en concerten plaats. Ook die kun je prima combineren met een kenniscongres of een vergadering. In combinatie met de kennisthema's, onze mooie locaties en de kosteloze ondersteuning en professionele advies van Congresregio Zwolle bieden wij meer dan genoeg mogelijkheden voor onvergetelijke bijeenkomsten. We zijn een broedplaats voor Aha-momenten!"


Kennisontwikkeling

Volgens Kitty Onder de Linden vindt er in de regio Zwolle veel kennisontwikkeling plaats. "Op het gebied van e-commerce en ICT zijn er gerenommeerde bedrijven zoals Wehkamp actief. Hogeschool Windesheim heeft een toonaangevende e-commerce-opleiding. Innovatieve en toonaangevende ontwikkelingen rondom het thema Health vinden plaats in het topklinisch ziekenhuis Isala waar diverse specialisaties zijn ondergebracht. Daarnaast jaagt Health Valley medische innovaties aan door projecten op te zetten en partijen bijeen te brengen." Ten slotte blinkt Zwolle uit met de aanwezigheid van een creatieve maakindustrie, waarbij de focus ligt op innovatie. "Er zijn diverse kenniscentra aanwezig. Op het Polymer Science Park staat kunststofinnovatie centraal. Er wordt onderzoek gedaan naar circulaire polym
eren en hoe kunststof volwaardig kan worden gerecycled. Op Perron038, gevestigd in een oude industriële hal die is omgebouwd tot hypermoderne omgeving, werken hightech bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en studenten samen aan innovatieprojecten op het gebied van robotica en IT-technologie."



Anne Reitsma Fotografie

Brief leidt tot kenniscongres

Op 6 februari vond in Zwolle de Nationale Conferentie Circulaire Economie 2023 plaats. "De afgelopen edities van dit congres hadden plaatsgevonden in Den Haag", vertelt directeur Annemarie Goedvolk van evenementenbureau Lustr, die het congres in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat organiseert. "De aanleiding om voor Zwolle te kiezen, was een brief van de Provincie Overijssel waarin uitgebreid werd beschreven wat er in Overijssel allemaal gebeurt op het gebied van circulair ondernemen." De brief werd ook breed ondersteund is door allerlei organisaties uit de provincie. "Aangezien circulair ondernemen een thema is waarbij zoveel mogelijk partijen moeten samenwerken, vond de staatssecretaris het een goed idee om met het congres het land in te gaan. Vervolgens ben ik samen met Susan Traag van de Provincie Overijssel en Kitty Onder de Linden van Congresregio Zwolle de mogelijkheden in Zwolle gaan verkennen. Theater de Spiegel was perfect qua sfeer, uitstraling en capaciteit. De locatie dacht uitstekend mee over de catering en manieren om voedselverspilling tegen te gaan en de hoeveelheid afval te beperken. Ook waren ze erg creatief met het inzetten van ruimtes voor de break-outsessies, zoals de kleedkamers, de artiestenfoyer en het restaurant. Daarnaast was het geen enkel probleem om een live stream verbinding voor de plenaire sessies te organiseren."

Susan Traag hielp mee met het leggen van de inhoudelijke verbindingen naar de diverse circulaire initiatieven in de regio. "Tijdens de plenaire sessies was gedeputeerde Eddy van Hijum (portefeuillehouder Circulaire Economie provincie Overijssel) een van de podiumgasten. Hij sprak onder andere over het belang van regionale ketensamenwerking en enkele best practises over Circulair Textiel en Circulair Kunststof. Emmelien Regeling, eigenaar van RPP Kunststoffen uit Nieuwleusen, deelde haar verhaal over circulair bouwen. Daarnaast konden de deelnemers kiezen uit een inspiratieroute in samenwerking met Stichting Zwolle Unlimited of deelnemen aan een tafelsessies van respectievelijk Dutch Circular Polymer Valley, Oost NL en wethouder Paul Guldemond van gemeente Zwolle, of een sessie met hogeschool Windesheim en projectleider Jos Mulder van de Regionale Transitieagenda Circulaire Maakindustrie van provincie Overijssel."

Annemarie kijkt met veel plezier terug op het congres. "De organisatie verliep erg soepel, mede dankzij de gezamenlijke voorbereiding met alle betrokken partijen in Zwolle en Overijssel. Dankzij de keuze voor Zwolle werden we bovendien geprikkeld om goed na te denken over de vorm en de inhoud van het congres. We waren even bang dat we niet genoeg deelnemers zouden trekken, maar die vrees was ongegrond. De keuze voor Zwolle zorgde juist voor een andere deelnemerssamenstelling en gaf het signaal dat circulariteit niet alleen vanuit een randstadperspectief moet worden bekeken. Volgend jaar kiezen we voor het congres opnieuw een bestemming buiten de Randstad. De keuze zal niet zo snel opnieuw op Zwolle vallen, maar voor de andere evenementen die ik organiseer zou ik zo weer voor deze Hanzestad kiezen."

 


 

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes uit de branche


Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes uit de branche

Meeting Magazine nr1 2023

» Zwolle: Hippe hotspot voor zakelijke bijeenkomsten
» Sociale impact maken met zwerfafval
» Interview Désirée Baltussen: Ik ga voor uitdagingen die me motiveren
» Echo23: Wat we kunnen leren van onze zuiderburen
» Alle records gebroken: Integrated Systems Europe 2023
» Column Marianne Kuiper: Hospitaal
» Today is Amazing: Hoe verbeter je de relatie tussen medewerkers en een bedrijf?
» Toegankelijkheid en inclusie: Hoe weet je of een evenementenlocatie toegankelijk is?
» Column Daniel Seesink: Lentekriebels
» MPI Nederland: Human Capital & Event Talent 2.0
» Hotelrecensie Botanic Sanctuary Antwerp: Toevluchtsoord op het allerhoogste niveau
» Column Wouter Olland: 'Kon Minder' Team Groningen!
» Van der Valk Hotel Venlo: Organiseer je meerdaagse evenementen in Noord-Limburg
» Strategische congres- en eventontwikkeling: Events als middel naar resultaat en impact
» de HALL & Mr Black and the White Ox: Sfeervolle locaties met smaakvolle gerechten
» Next Venue: Een unieke locatie voor jouw relatiebijeenkomst, heisessie, vergadering of bedrijfspresentatie
» Het Nut geeft gasten een vleugje magie: "Kom los en maak het verschil"
» Interview Voorfinancierings- & Garantiefonds
» Zakelijke bijeenkomsten in het groen: Kies voor de Veluwe!
» Van der Valk Hotel Eindhoven: In Hotel Eindhoven zijn de mogelijkheden oneindig
Lees volledige uitgave online
Abonneren op Meeting Magazine
Meeting Magazine nr1 2024
 
Meeting Magazine nr6 2023
 
Meeting Magazine nr5 2023
 
Meeting Magazine nr4 2023
Meeting Magazine nr3 2023
 
Meeting Magazine nr2 2023
 
Meeting Magazine nr1 2023
 
Meeting Magazine nr6 2022
Meeting Magazine nr5 2022
 
Meeting Magazine nr4 2022
 
Meeting Magazine nr3 2022
 
Meeting Magazine nr2 2022
Meeting Magazine nr1 2022
 
Meeting Magazine nr4 2021
 
Meeting Magazine nr3 2021
 
Meeting Magazine nr2 2021
Meeting Magazine nr1 2021
 
Meeting Magazine nr4 2020
 
Meeting Magazine nr3 2020
 
Meeting Magazine nr2 2020
Meeting Magazine nr1 2020
 
Meeting Magazine nr6 2019
 
Meeting Magazine nr5 2019
 
Meeting Magazine nr4 2019
Meeting Magazine nr3 2019
 
MeetingReview Provincie Special
 
Meeting Magazine nr2 2019
 
Meeting Magazine nr1 2019
Meeting Magazine nr6 2018
 
Meeting Magazine nr5 2018
 
Meeting International nr2 2018
 
Meeting Magazine nr4 2018
Meeting Magazine nr3 2018
 
Meeting Magazine nr2 2018
 
Meeting Magazine nr1 2018
 
Meeting International nr1 2018
Meeting Magazine nr6 2017
 
Meeting International nr2 2017
 
Meeting Magazine nr5 2017
 
Meeting Magazine nr4 2017
Meeting Magazine nr3 2017
 
Meeting Magazine nr2 2017
 
Meeting International nr1 2017
 
Meeting Magazine nr1 2017
Meeting Magazine nr6 2016
 
Meeting Magazine nr5 2016
 
Meeting International nr2 2016
 
Meeting Magazine nr4 2016
Meeting Magazine nr3 2016
 
Meeting Magazine nr2 2016
 
Meeting Magazine nr1 2016
 
Meeting International nr1 2016
Meeting Magazine nr6 2015
 
Meeting Magazine nr5 2015
 
Meeting International nr2 2015
 
Meeting Magazine nr4 2015
Meeting Magazine nr3 2015
 
Meeting Magazine nr2 2015
 
Meeting International nr1 2015
 
Meeting Magazine nr1 2015
Meeting Magazine nr6 2014
 
Meeting Magazine nr5 2014
 
Meeting Magazine nr4 2014
 
Meeting Magazine nr3 2014
Meeting Magazine nr2 2014
 
Meeting Magazine nr1 2014
 
Meeting Magazine nr6 2013
 
Meeting Magazine nr5 2013
Meeting Magazine nr4 2013
 
Meeting Magazine nr3 2013
 
Meeting Magazine nr2 2013
 
Meeting Magazine nr1 2013
Algemene voorwaarden | privacy statement