Horecabedrijf starten: hoe richt je de keuken in?Het gezegde "Een goed begin is het halve werk" is zeker van toepassing, of je nu persoonlijke doelen hebt of een nieuwe horecazaak wilt starten. De keuken is hierbij een vaak een lastig onderdeel. Het is niet alleen de plek waar eten wordt bereid, maar omvat ook ruimtes voor productie, personeel en opslag. Elke restaurantkeuken ziet er anders uit, en dat hangt af van verschillende factoren die de indeling bepalen. Waar moet je aan denken bij het inrichten van een restaurant keuken? 

Een restaurantkeuken is geen gewone keuken
Je moet ten eerste begrijpen dat een restaurantkeuken anders is dan het inrichten van een keuken in een huis. In een restaurantkeuken werken veel meer mensen, wat betekent dat er specifieke eisen zijn, vooral op het gebied van hygiëne. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft strikte hygiënevoorschriften voor dit soort keukens. Leef je deze niet na? Dan kun je flinke boetes krijgen. Daarnaast moet je in een horecabedrijf ook aandacht besteden aan brandveiligheid, niet alleen in het eetgedeelte maar ook in de keuken zelf. Je hebt bijvoorbeeld brandblussers en branddekens nodig voor de veiligheid.

Creëer voldoende werkruimte
Daarnaast heb je genoeg werkruimte nodig in een horecakeuken. Waarom? Omdat er vaak meerdere mensen tegelijkertijd in de keuken werken. Als je niet genoeg ruimte hebt, kan er niet efficiënt gewerkt worden. Dit zal hoogstwaarschijnlijk ten koste gaan van de kwaliteit van de gerechten en dat leidt weer tot ontevreden klanten. Je hebt niet alleen genoeg ruimte nodig om te bewegen, maar ook voldoende plek nodig om groenten en vlees te snijden. Tevens heb je een plek nodig waar je de gerechten mooi kunt opmaken om ze te presenteren. Maak daarom een plattegrond waarbij je al deze verschillende ruimtes goed uitwerkt.

Keukenapparaten
Verder heb je natuurlijk de juiste keukenapparaten nodig om je horecabedrijf te laten draaien. Deze zijn te krijgen bij een horeca apparatuur groothandel. Naast de koelkasten en vriezers zijn ovens, magnetrons, keukenmachines en gasfornuizen ook gewoon broodnodig. Het is echt belangrijk om goed na te denken over welke keukenapparatuur je nodig hebt. Ga ook in gesprek met je chef-kok om te achterhalen wat er allemaal nodig is. 

Opslagruimte voor droogwaren
Je hebt natuurlijk koelkasten en vriezers nodig voor alle vlees, vis en andere ingrediënten die je koud moet bewaren. Maar je moet niet vergeten dat er ook een heleboel droogwaren zijn die opgeslagen moeten worden. Denk aan pasta, meel en kruiden. Hier moet je speciale opslagruimte voor hebben. Een stellingkast kan eventueel handig zijn, want zo kun je snel bij alle ingrediënten als je ze nodig hebt. 

Professioneel advies
Het is een goed idee om professioneel advies in te winnen als je je horecakeuken gaat inrichten. Een ervaren kok kan van onschatbare waarde zijn wanneer je de juiste apparatuur moet kiezen. Maar ook bij het ontwerp van een efficiënte indeling is dat advies handig. Je samenwerken met een keukenbedrijf dat gespecialiseerd is in horecakeukens. Zo krijg je het optimale resultaat!

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement