Om te beginnen voor alle lezers en makers van Meeting Magazine een evenementvol 2025 gewenst.
Terugkijken en vooruitkijken past goed bij deze tijd van het jaar, dus daar gaan we.
Wat leerde je als eerste toen je in groep 3 of - voor de wat ouderen onder ons - in de eerste klas zat? Leerde je - toen het leesplankje nog werd gebruikt - eerst het woordje AAP, gevolgd door het onvermijdelijke NOOT en MIES? Of - zoals in mijn tijd - BOOM, ROOS en VIS. Onze jongste dochter is bijna zeven en zit in groep 3. Zij leerde dit woord als eerste: IK. Wel even wat anders hé? Op een kaart met een spiegeltje erop stonden de letters I en K. "Kijk er maar in, dan zie je jezelf", werd ze geleerd. Onder de daarop volgende woorden kwam ook AAP voorbij. Een mooie combinatie: IK en AAP. Voor mij de basis van mijn bedrijf. Waar de kinderen eerst wordt geleerd om naar zichzelf te kijken, leren ze later ook om naar anderen te kijken. Onze jongste kwam laatst thuis en vertelde: "We zijn bezig met Vreedzaam*. Daar leer je hoe je kan zorgen dat het veilig is in de klas". Ik vind het goed dat de kinderen eerst wordt geleerd om naar zichzelf te kijken. Wanneer je jezelf een beetje kent, kun je namelijk ook een ander begrijpen. Wat die ander doet, hangt immers deels van jou af. Jouw (non-verbale) gedrag heeft effect op die ander. En het is goed om je daar bewust van te zijn, zelfs - of misschien wel juist - op die jonge leeftijd al.
Toch bekruipt mij het gevoel dat we in de loop van de tijd een beetje vergeten zijn hoe het is om naar onszelf te kijken. We vinden het maar vreemd, soms zelfs spannend. Nee, het is veel makkelijker en veiliger om naar anderen te kijken, toch? En daar iets van te vinden. De socials staan er bol van. Ik vind het daarom zo leuk om kinderen in de bovenbouw van de basisschool en in de brugklas van de middelbare school gastlessen te geven over gedrag. Er zijn maar weinig mensen die aapjes kijken niet leuk vinden. En zeker de jeugd moet er hartelijk om lachen. "Wat zouden zij doen als ze een telefoon hadden?", vragen ze zich dan af. Tot het moment dat ze doorhebben dat ze in een spiegel aan het kijken zijn. Maar met de pubertijd op komst - en voor sommigen al in volle gang - valt juist dat niet mee. Dan willen ze liever een paar jaar helemaal geen aandacht op zichzelf gevestigd zien. En naar vaak blijkt in mijn praktijk: daarna ook liever niet.
Ik heb een missie: ervoor zorgen dat wanneer de kinderen van nu in bedrijven en organisaties aan het werk gaan, zij naar zichzelf durven kijken. Dat zij zich realiseren dat zij daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan het plezier dat zij zelf en anderen in hun werk beleven. En dat zij zich regelmatig de volgende vraag zullen stellen:
Mag ik even mijn aandacht?
*Vreedzaam is een methode om kinderen wenselijke sociale omgang te leren.
Daniel Seesink (Bewust Zoo)
Oud-docent biologie Daniel Seesink houdt met zijn lezing Professioneel Vlooien doe je Zoo mensen aan de hand van apengedrag een spiegel voor waarin zij hun eigen gedrag zullen herkennen. Boekingen via Speakers Academy.
website | facebook | linkedin