Rapport Hotelschool The Hague: 13% minder zakenreizigers naar Amsterdam, maar ze blijven 16% langer



Hotelschool The Hague presenteert de bevindingen uit haar eerste Yearly Outlook-rapport, waarin blijkt dat internationale zakenreizen in 2024 volledig zijn hersteld, met een stijging van 2% ten opzichte van de cijfers van voor de pandemie. Dit herstel markeert een belangrijke mijlpaal voor de wereldwijde gastvrijheidssector en gaat gepaard met belangrijke trends zoals een langere verblijfsduur, veranderende voorkeuren voor accommodaties, en de opkomst van duurzame innovaties en technologieën. Het rapport, geschreven door Jeroen Oskam, directeur van het Research Centre van de school, biedt strategische inzichten voor leidinggevenden in de sector die navigeren door deze nieuwe fase, aangedreven door de laatste ontwikkelingen in internationale zakenreizen.

De school lanceert hiermee een nieuwe reeks van Yearly Outlook-studies. Dit langverwachte rapport biedt de internationale gastvrijheidssector en hospitality-professionals essentiële inzichten in opkomende trends en ontwikkelingen, met speciale aandacht voor de toekomst van het internationale zakenreizen. Zakenreizigers spelen een cruciale rol binnen de toerisme-sector en dragen aanzienlijk bij aan internationale reizen, het wereldwijde BBP en de bedrijfsinkomsten.

In het licht van recente verstoringen en uitdagingen richt dit onderzoek zich niet alleen op het verleden, maar kijkt vooral naar toekomstige ontwikkelingen en onzekerheden binnen de zakenreisbranche. Hiermee biedt het rapport strategische inzichten die leidinggevenden en beleidsmakers kunnen ondersteunen bij het navigeren door het steeds veranderende landschap.

Belangrijke bevindingen uit het Yearly Outlook-rapport zijn onder meer:

-Herstel van internationale reizen: Tegen 2024 zijn internationale aankomsten van de zakenreiziger met 2% gestegen ten opzichte van 2019, wat wijst op een volledig herstel van de sector. In Amsterdam was er een daling van 13% in het aantal zakenreizigers, maar deze werd gecompenseerd door een toename van de gemiddelde verblijfsduur van 2,34 naar 2,71 dagen. Daarnaast kozen meer zakenreizigers kozen voor 3-sterren accommodaties, wat duidt op een verandering in voorkeuren.

-Toekomst van zakenreizen: Het rapport schetst een scenario waarin tegen 2035 duurzame en persoonlijke zakenreiservaring de norm zal zijn. Deze toekomst wordt gedreven door de integratie van AI, veranderingen in reispatronen - zoals een toename van korte afstandsreizen en langere verblijven die werk en vrije tijd combineren - en een groeiende focus op duurzaamheid. 

-Potentiële verstoringen: De studie analyseert ook mogelijke potentiële verstoringen van deze trends, waaronder sociaal-politieke verschuivingen die duurzaamheidsinspanningen kunnen ondermijnen, risico’s van door AI-ondersteunde reizen, de afname van minder aantrekkelijke zakelijke bestemmingen en de invloed van wereldwijde geopolitieke spanningen.

De Yearly Outlook-studie biedt concrete aanbevelingen voor hospitality-professionals en beleidsmakers in de toerismesector. Deze richten zich op het opbouwen van veerkracht, het anticiperen op veranderende voorkeuren van zakenreizigers, het benutten van AI en technologische innovaties, en het bevorderen van duurzame innovaties in de sector.

"Met dit rapport willen we onze partners in de sector voorzien van actuele, relevante en strategische inzichten in de toekomst van zakenreizen," aldus Jeroen Oskam, directeur van het Research Centre van Hotelschool The Hague. "Wij zijn ervan overtuigd dat deze kennis leiders in de sector in staat stelt zich voor te bereiden op de uitdagingen en de kansen die de toekomst biedt", aldus Jeroen Oskam, Directeur Research Centre Hotelschool The Hague.
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Hotelschool The Hague Yearly Outlook-rapport internationale zakenreizen
Algemene voorwaarden | privacy statement