Vijf outdooravonturen in de wildernis van SmalandDe grootste schat van het Zuid-Zweedse Småland is de natuur. Als je weg van de massa op vakantie wil, dan kun je in Småland prima op eigen houtje op pad om de natuur te ontdekken, proeven en ervaren. De outdoor-mogelijkheden in dit deel van Zweden zijn eindeloos. Of het nu gaat om de indrukwekkende kustlijn met duizenden eilanden, de uitgestrekte wouden of de prachtige natuurreservaten, de diversiteit in Småland is groot. 

Småland bestaat voornamelijk uit natuur: zo’n 5.000 meren, 200 km kustlijn en meer dan 400 natuurreservaten en nationale parken. De natuur ligt hier altijd om de hoek en dus genieten de Zweden daar zelf ook optimaal van. De vijf grootste outdooravonturen in Småland:

1. Overleven in de wildernis: leer het zelf

Op expeditie in de Zweedse wildernis is een droom voor veel outdoorliefhebbers, maar een goede voorbereiding is belangrijk als je op pad gaat. Als je echt off-grid wil, dan kun je bij Little Rock Lake je survival skills trainen met de Expedition 1.5. Je gaat twee dagen de natuur in met een ervaren team dat je alles leert over overleven: bouw je eigen schuilplaats, leer vuur maken en veilig water drinken. Ontdek dierensporen in de natuur, zoals die van vossen, elanden en herten. Ook leer je de basistechnieken van het kanoën en dan vooral hoe je moet handelen als je onverhoopt omslaat. De expeditie heeft alle ingrediënten in zich om je goed staande te houden in de natuur, maar het belooft vooral een groot avontuur te worden. 

2. Zelf je eten plukken in de natuur

Zeg je Småland, dan zeg je lekker eten. De Zweden halen hun ingrediënten het liefst direct uit de natuur: vers en duurzaam. In de bossen van Zuid-Zweden vind je veel wilde paddenstoelen, waaronder cantharellen in de zomer- en herfstmaanden. De bekende aardse smaak van paddenstoelen wordt veel gebruik in de Zweedse keuken, maar om ze zelf te plukken moet je wel weten wat je doet. De meeste paddenstoelen blijven onaangeroerd in de natuur staan en rotten daar uiteindelijk weg. De paddenstoel wordt daarmee ook wel ‘de grootste voedselwaste’ van Zweden genoemd. De Britse paddenstoelendeskundige Stuart Hippach heeft daarom een missie om dit duurzame product meer op de kaart te zetten. Hij neemt je mee op een foerageertocht door de Zweedse bossen: op zoek naar de paddenstoel. Zijn organisatie Plockat organiseert niet alleen paddenstoeltochten, maar verkoopt ook diverse paddenstoelproducten om mee te koken.

3. Gravelbiken in de wereld van Astrid Lindgren

De sprookjesachtige verhalen van Astrid Lindgren – denk aan Pippi, Ronja de Roversdochter en Emil van de Hazelhoeve – lijken ver af te staan van het wat ruigere fietswerk, maar niets is minder waar. Het pittoreske landschap van Småland vol rode huisjes, eindeloze bossen en blauwe meren is de perfecte plek om te gravelbiken. In het gebied rondom Eksjö, Mariannelund en Vimmerby liggen elf verschillende routes die bestaan uit onverharde wegen. Småland Gravel helpt fietsers op weg in de omgeving. De routes variëren in lengte en moeilijkheidsgraad en zijn daarmee geschikt voor alle soorten fietsers. Gravelbikers kunnen hier eindeloze kilometers maken over de uitdagende trails door de bossen. Onderweg valt er gelukkig genoeg te pauzeren, want er is veel culinair aanbod voor een echte Zweedse fika.

4. Ontdek de onbewoonde eilanden in de archipel

Eilandhoppen is geen probleem voor de kust van Småland. De Tjust Archipel is het bekendste deel van de kustlijn die bestaat uit bijna 5000 eilanden en riffen. Sommige eilanden zijn niet veel groter dan een postzegel, andere eilanden zijn bebouwd met typisch Zweedse houten huizen. De grotere eilanden zijn goed bereikbaar per ferry, maar wil je de kleinere onbewoonde eilanden bezoeken, dan zul je in een boot of kajak moeten stappen. En wil je daar wat extra avontuur aan toevoegen, dan verblijf je op een van de onbewoonde eilanden in een tent of hangmat. Aloha Adventure Base biedt dergelijke tochten aan, waarbij een gids je mee op pad neemt de archipel in. Dat kan zowel per zeilboot als kano.  

5. De wildernisavonturen bij de Nederlandse Roos en Simon

Roos en Simon Hogervorst verruilden vijftien jaar geleden Nederland voor Zweden. Ze wonen met hun drie kinderen in de bossen van Småland en hebben er hun eigen wildernisplekje gecreëerd. Agundaborg is een plek waar je niet alleen heerlijk tot rust kunt komen, maar ook veel kunt leren en doen in de natuur. Je kunt er comfortabel verblijven in een van de huisjes, of je gaat voor de outdoor-optie: slapen in een boomtent met uitzicht op het meer Agunnaryd of op pad met de kajak naar je eigen eiland. Tent en eten mee en succes daar. Ook op culinair gebied kun je je hier uitleven. Roos en Simon sturen je graag op pad met een gids om een wild kookavontuur in de Smålandse natuur te beleven.

Foto: Agundaborg in Småland
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Smaland Zweden Bedrijfsuitje Outdoor Bestemming
Algemene voorwaarden | privacy statement