De beste steden voor vegans en vegetariërs



Onze planeet beschermen is nu belangrijker dan ooit, en we leven steeds meer en meer bewust van onze keuzes. Upcyclen, tweedehands shoppen, autodelen, … we hebben veel opties om duurzaam te leven, maar de meest populaire keuze is nog steeds minder (of helemaal geen) vlees te eten. Tegenwoordig is het makkelijker dan ooit, dankzij het uitgebreide aanbod vega(n) food! Holidu, één van Europa's bekendste boekingsportalen voor vakantiehuizen, heeft de gegevens van Happy Cow onder de loep genomen en toont je graag welke steden in Nederland het meest vegan-friendly zijn in verhouding tot het aantal inwoners per stad. Want, woensdag 1 november is namelijk World Vegan Day! Of je nu het klimaat wilt verbeteren, een enorme dierenvriend bent, of liever plant-based eet voor je gezondheid: deze steden bieden je de beste vegan opties in heel Nederland!

1.    Amsterdam - 9,3 restaurants per 15.000 inwoners    
Amsterdam springt van de derde plek in 2022 naar de eerste en behaalt goud met haar indrukwekkende vega(n) aanbod! Met 68 vegan en 57 vega restaurants heb je meer dan genoeg keus aan lekker, plant-based eten. Geniet van overheerlijke vegan burgers bij The Sunny Burger Co, en probeer zeker ook de loaded fries. Men Impossible is dan weer een top keuze voor de beste vegan Japanse keuken. Opgepast, reserveren is hier nodig!

2.    Groningen - 9,2 restaurants per 15.000 inwoners    
Ook Groningen heeft het vega(n) aanbod verbeterd, met bijna 150 vegan-vriendelijke restaurants. Voor een snelle hap zijn de kleurrijke salad bowls en lekkere verse sapjes van Rå Bowls een lekkere optie. Als je liever wat uitgebreider eet, proef dan zeker de vegan én organische lunches bij de herbivoor. Vegans en vegetariërs in Groningen kunnen hun hartjes ophalen aan de culinaire hoogstandjes die de stad te bieden heeft!

3.    Leiden - 7,9 restaurants per 15.000 inwoners
De Sleutelstad heeft altijd goed gescoord op vega(n) rankings, en dat is dit jaar ook niet anders! Hier vind je bijvoorbeeld Veggiesaurus, een Indisch restaurant met een 100% vegetarische kaart. Geen zorgen, de meeste gerechten kan je ook vegan bestellen! Beleef je graag een unieke ervaring? Bezoek dan Kattencafé Sophie, waar je kunt genieten van vega(n) sandwiches en lekkere red velvet cake in het gezelschap van 8 lieve katten.

4.    Maastricht - 7,7 restaurants per 15.000 inwoners    
Winkelstad Maastricht heeft je ook veel te bieden als je graag vegan en vegetarisch eet! Neem even een pauze bij Pleur, waar je kunt genieten van lekker vega(n) food in een gezellige eetruimte. Liever een kleine hap? Ga dan zeker langs bij Soup Bros, die sinds februari 2022 100% vegan zijn en je elke dag huisgemaakte soepen voorschotelen. Ze veranderen met de seizoenen, dus er valt altijd wel een nieuwe smaak te ontdekken.

5.    Nijmegen - 6,4 restaurants per 15.000 inwoners
De oudste stad van Nederland blijft niet in het verleden hangen en springt graag mee op de vegan trend. En dat is zeker te merken aan de restaurants in de stad! Voor een mega-lekker vegan onbijt of brunch moet je bij Bhalu zijn. Of beleef een onvergetelijke culinaire ervaring bij De Nieuwe Winkel, waar ze met plaatselijk gegroeide ingrediënten om een verrassend, overheerlijk en 100% vegan menu op tafel te zetten.

6.    Gouda - 5,5 restaurants per 15.000 inwoners (Nieuwkomer in de top 10)
Gouda is bereikt voor de eerste keer de top 10! De stad van Goudse kaas en geboorteplaats van stroopwafels behaalt een mooie zesde plaats. Lekker eten doe je bij Vegan Africa, een vegan restaurant dat heerlijke Oost-Afrikaanse gerechten serveert. Bestel hier zeker de gevulde injera met een zelfgebrouwen biertje! Voor vegan gebak, lekkere koffie en andere kleine gerechten is Lunchcafé Curcuma dan weer de place to be.

7.    Delft - 5,5 restaurants per 15.000 inwoners (Nieuwkomer)
8.    Den Haag- 5,3 restaurants per 15.000 inwoners    
9.    Roermond - 5,3  restaurants per 15.000 inwoners (Nieuwkomer)    
10.    Haarlem - 5,2  restaurants per 15.000 inwoners (Nieuwkomer)

Onderzoeksmethode
De gegevens zijn in oktober 2023 verzameld via Happy Cow, een community die reizigers helpt bij het vinden van plant-based, vegetarisch, maar vooral veganistische voeding. Om de top tien te bepalen, werden het aantal veganistische restaurants, het aantal vegetarische restaurants en ook de restaurants met vega-friendly opties afgewogen tegen het aantal inwoners van de 24 grootste steden in Nederland, met meer dan 100.000 inwoners. Bij een evenwaardige score werd er in de ranking voorrang gegeven aan de stad met de meeste vegan restaurants.
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Vegan Veganistisch Vegetarisch
Algemene voorwaarden | privacy statement