1.400 deelnemers voor Europese JCI-conferentie in BruggeVan 8 t.e.m. 11 juni 2022 organiseerden JCI Brugge en JCI Houtland in samenwerking met JCI Belgium de Europese Conferentie van JCI wereldwijd in Brugge. JCI sloeg daarvoor de handen in elkaar met Stad Brugge, Concertgebouw Brugge en het gloednieuwe Beurs-, Meeting-, en Congrescentrum (BMCC). Met het thema ‘Food for Generations’ focust de conferentie zich voornamelijk op zowel de voedselproblematiek als het in de kijker zetten van de gastronomische geneugten van ons land.
 
JCI koos de historische stad Brugge als uitvalsbasis voor de conferentie. Meer dan 1.400 deelnemers uit heel Europa zakten af naar het BMCC. De conferentiedeelnemers ontdekten het prachtige Brugge met haar historisch karakter en aantrekkelijke toeristische plekjes. De stad heeft uitstekende congresmogelijkheden en is alom geroemd om haar erfgoed, cultuur en gastronomie. Er waren tal van workshops, trainingen en bedrijfsbezoeken, in combinatie met verschillende avondfestiviteiten. Op donderdag 9 en vrijdag 10 juni was er een een belevingsmarkt/tradeshow met meer dan veertig kraampjes en op donderdag 9 juni vond de Business Day plaats, waar de congresdeelnemer verschillende bedrijven ontmoette. De Brugse chocolatier Dominique Persoone gaf openingsavond mee kleur geven in het Concertgebouw.

De conferentie is een schot in de roos voor de vele congresdeelnemers. Constance C. uit Frankrijk is alvast verk(n)ocht aan Brugge. "Het is enorm handig dat alles hier zo dichtbij is. Het ene moment volg ik een interessante lezing over een duurzame voedingsketen in het BMCC, het andere moment steek ik het 't Zand over en zit ik direct in de winkelstraat om gezellig te shoppen. En een beetje verder zit ik gezellig wat te drinken op de Markt: een koffie smaakt net dat tikkeltje beter met het Belfort op de achtergrond", lacht Constance.

Food For Generations
De mondiale wereldbevolking zal normaliter stijgen tot 11,2 miljard in 2100 (bron: VN-rapport 2017). Om aan deze aanhoudende groei te kunnen voldoen, zal de voedselproductie moeten stijgen met 50% en moeten de toekomstige uitdagingen inzake honger, verspilling van voeding en ziektes worden aangepakt. Met het thema ‘Food for Generations’ wil JCI zowel mensen als landen inspireren voor een betere voedseltoekomst. De conferentie steunt op vier pijlers: (1) duurzame voedselketen, (2) voeding, (3) gastronomie, (4) erfgoed (van voeding).

“1.400 JCI-leden van alle uithoeken van Europa zakten af naar Brugge. Deze conferentie is een bekroning van ruim twee jaar voorbereidend werk van onze hardwerkende JCI-leden. We zijn trots dat we samen met Stad Brugge een Europees topevenement naar de mooiste stad van Europa konden brengen. Dit is ook één van de eerste grote conferenties in 2022, die doorging in zowel het Concertgebouw als het Beurs-, Meeting-, en Congrescentrum. Een mooie case dus om toekomstige initiatieven aan te trekken en vooral om de complementariteit van beide congreslocaties aan te tonen”, zegt Jonas Maes, COC-directeur van JCI EC Bruges 2022.

Schepen van Toerisme Mieke Hoste: “Ik ben verheugd dat de JCI Brugge koos als locatie voor het congres. Het Concertgebouw en het nieuwe Beurs-, Meeting-, en Congrescentrum zijn centraal gelegen in het hart van de stad. De congresdeelnemers konden genieten van alle troeven die onze UNESCO werelderfgoedstad te bieden heeft. Dankzij de expertise van het Visit Bruges Convention Bureau wordt Brugge internationaal op de kaart gezet als MICE-bestemming. Organisatoren zoals deze kunnen er steeds terecht voor kosteloos professioneel advies, ondersteuning voor het vinden van geschikte locaties en het introduceren bij de juiste contacten.”

“Eindelijk, na bijna drie jaar konden we terug genieten van een Europese Conferentie in de prachtige stad Brugge. De coronacrisis gooide de voorbije jaren roet in het eten, maar nu is het eindelijk zover. Dankzij dit live-evenement konden onze JCI-leden elkaar terug ontmoeten en de JCI-spirit terug laten herleven”, zegt JCI-wereldvoorzitter Argenis Angulo.

Brugse samenwerking
JCI bundelde bewust de krachten met het stadbestuur van Brugge om de voedselproblematiek aan te pakken. “Stad Brugge en EC Bruges delen dezelfde visie omtrent duurzame productie en consumptie van voedsel. Dit is het perfecte huwelijk om de voedseluitdagingen van de toekomst aan te gaan”, aldus Maes.

Stad Brugge zet eveneens sterk in op de voedselproblematiek en is projectpartner in het EU-project Foodwave. Food Wave is een internationale gemeenschap van jongeren die actief is in 17 landen. Met FoodWave wil het stadsbestuur bewustwording creëren over duurzame manieren van consumeren en produceren van voedsel in de stad. Food Wave mikt om tegen 2030 een eerlijk en duurzaam mondiaal voedselsysteem te kunnen bereiken. Dankzij de samenwerking kan de Europese Conferentie rekenen op een duurzaamheidsaudit, een apart programma rond duurzame voeding en financiële steun.

Schepen Minou Esquenet, bevoegd voor Klimaat en Energie, Milieubeleid, Smart City en Facilitair Beheer is trots op deze samenwerking: “Stad Brugge is een partner in het EU-project FoodWave. Dit project gaat over bewustwording rond duurzame consumptie en over de productie van voeding in steden. We zijn blij dat we via FoodWave dit JCI voedingscongres konden ondersteunen. We gaven aan 35 Brugse jongeren een toegangsticket om de activiteiten over duurzame voeding te volgen. Op donderdag 9 en vrijdag 10 juni vond in het BMCC een tradeshow plaats met meer dan veertig kraampjes met lokale, duurzame en ecologische producten. Stad Brugge had er een stand met  informatie over wat de Stad zoal doet rond duurzaamheid: Brugge Smaakt, Brugs Food Lab & FoodWave. En alle Bruggelingen worden uitgenodigd deze markt in het BMCC te bezoeken. De toegang is gratis.”
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Europese Conferentie JCI Brugge Internationaal congres Visit Bruges Convention Bureau
Algemene voorwaarden | privacy statement