Bevrijdingsfestivals Overijssel en Utrecht bieden dit jaar testplek aan innovatieve startupsOp 5 mei viert Nederland de vrijheid. Dit jaar weer als vanouds met diverse bevrijdingsfestivals door heel het land. In Zwolle en Utrecht is er bij deze editie niet alleen aandacht voor muziek en het thema ‘Vrijheid in Verbondenheid’, maar ook voor duurzame innovatie. Om de vrijheid door te blijven geven, is het immers zaak om juist nu samen goed voor onze aarde te zorgen. Namens Innofest, dat ondernemers helpt hun innovaties dichter naar de markt te brengen door ze een testplek te geven op festivals en living labs, zijn er op de festivals verschillend startups aanwezig.

Volgens Malou te Wierik, verantwoordelijk voor de communicatie van het evenement, speelt duurzaamheid bij het Bevrijdingsfestival Utrecht een belangrijke rol. De organisatie staat daarom bijvoorbeeld geen drukwerk toe, recyclet oude hekdoeken en maakt gebruik van een statiegeldsysteem om bezoekers te stimuleren hun bekers in te leveren. Het faciliteren van testplekken voor Innofest sluit daar mooi bij aan, vertelt Te Wierik. Ook Sanne Huiskamp, bij het Bevrijdingsfestival Overijssel verantwoordelijk is voor het inhoudelijke programma, maakt graag ruimte voor de testcases van Innofest. “Het is voor ons belangrijk om dit soort startups een plek te geven. En zo een groot publiek kennis te laten maken met de innovatieve ideeën die we voor een duurzame toekomst hard nodig hebben.”

De startups die op het Bevrijdingsfestival Zwolle hun innovaties testen

Wattage - Energieproducerende bouwhekken op festivals
Wattage maakt de opwek van duurzame energie mogelijk door oppervlakken multifunctioneel te gebruiken. Tijdens het festival plaatsen ze dunne film zonnepanelen op bouwhekken om te kijken hoeveel energie ze hiermee kunnen opwekken en of de panelen het festival overleven.

Shelduck – 3D-geprinte meubels van reststromen
De ondernemers van Shelduck hebben een 3D-printtechnologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om reststromen op cellulosebasis te printen op meubelformaat. Deze technologie zetten ze in in de vorm van een dienst zodat iedereen op een laagdrempelige manier zijn eigen meubilair kan maken. Shelduck test in Zwolle of bio-circulair meubilair geschikt is voor de evenementenbranche.

De tests op Bevrijdingsfestival Overijssel zijn onderdeel van ValidatieLab Zwolle en worden mogelijk gemaakt door One Single Hub, Bevrijdingsfestival Overijssel, Kennispoort Regio Zwolle, Gemeente Zwolle en ZWINC. Kijk voor meer informatie over de tests op www.innofest.co/bfo en over het project op www.innofest.co/validatielab-zwolle.


De startups die op het Bevrijdingsfestival Utrecht hun innovaties testen

Respyre - mospanelen die lucht- en geluidsvervuiling in de stad tegengaan
Met betonpanelen die de groei van mos op het oppervlak toelaten heeft Respyre een oplossing gevonden om stedelijke problemen zoals lucht- en geluidsvervuiling aan te pakken. Respyre wil graag weten wat bezoekers van het product vinden, vooral als het gaat om temperatuur en geluidscomfort.

Beton-Lab - beton met 76% minder CO2-uitstoot
De productie van cement zorgt voor ongeveer 8% van alle CO2-uitstoot wereldwijd; daarmee is de industrie een van de grootste vervuilers. Daarom ontwikkelde Beton-Lab cementvrije 3D wandtegels, die zorgen voor 76% minder CO2-uitstoot dan gewoon beton. Op het Bevrijdingsfestival Utrecht test Beton-Lab de tegels op op belasting, samenstelling, slijtage en toepassing.

Solar Sedum - zonnepanelen die je zelf in elkaar zet
Om het voor meer mensen aantrekkelijker te maken om zonnepanelen aan te schaffen, plaatst Solar Sedum groendaken in combinatie met zonnepanelen. Op het festival kunnen bezoekers testen hoe makkelijk het is om dit pakket zelf in elkaar te zetten.

Pure Carbon Blue - een nieuwe techniek die overtollig CO2 uit water recyclet
Pure Carbon Blue heeft een techniek ontwikkeld om overtollig CO2 uit water te halen en om te zetten in groene CO2. Op het festival gaan de ondernemers met bezoekers in gesprek over twee thema’s die belangrijk voor hen zijn: CO2 in voeding en oceaanverzuring.

Watermeln - een mobiele stroomvoorziening zonder enige uitstoot
Watermeln ontwikkelde een waterstofaggegaat dat dezelfde krachtige prestaties als een dieselaggregaat levert tegelijkertijd volledig duurzaam is. Op het festival testen ze of potentiële klanten hun unit ook een betrouwbare en veilige vervanging vinden.

De tests van Beton-Lab, Watermeln, Pure Carbon Blue en Solar Sedum zijn onderdeel van ValidatieLab Utrecht en worden mogelijk gemaakt door Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht, Technisch dienstverlener EQUANS en Bevrijdingsfestival Utrecht. Kijk voor meer informatie over dit project op innofest.co/innofest-validatielab-utrecht. De test van Respyre wordt mede mogelijk gemaakt door Regieorgaan SIA.

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Innofest Bevrijdingsfestival utrecht Overijssel duurzaamheid
Algemene voorwaarden | privacy statement