Elf weken zomerpodium op het dak van Het Nieuwe Instituut RotterdamHet Nieuwe Instituut presenteert met veel trots het initiatief voor Het Podium: een indrukwekkend platform op het dak van het instituut. De opvallend roze installatie met imposante buitentrap is ontworpen door architectenbureau MVRDV en een verlengstuk van de tentoonstelling MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio. Het Podium is geopend vanaf 1 juni tot en met 17 augustus en biedt een unieke kans om architectuur, de stad, het Museumpark en het instituut vanuit een geheel nieuw perspectief te ervaren. Nooit eerder was het dak van het instituut toegankelijk voor bezoekers.
 
Met Het Podium geeft Het Nieuwe Instituut partners en makers uit Rotterdam, Nederland en daarbuiten de mogelijkheid om tijdelijk invulling te geven aan een eigen programmering op het dak. Het eerste grote evenement dat georganiseerd wordt op het instituut is de Rotterdam Architectuur Maand: een initiatief van AIR (Architectuur Instituut Rotterdam), Rotterdam Festivals en Rotterdam Partners. Het Podium vormt het festivalhart van deze editie. Het Nieuwe Instituut en de Rotterdam Architectuur Maand slaan zo de handen ineen om dit bijzondere podium op het dak gezamenlijk te lanceren.
 
Het stadspodium krijgt straks niet alleen een cultureel of architectonisch karakter: het wordt ook opengesteld voor activiteiten en sectoren van heel andere aard. Van sportlessen tot rooftop diners en speciale kinderactiviteiten. Meer informatie over het precieze programma en de andere samenwerkingspartners wordt later bekend gemaakt.
 
Met Het Podium wil Het Nieuwe Instituut samen met andere instellingen en makers vooral een creatieve ontmoetingsplek creëren. Van en voor iedereen. Met het beste uitzicht over alle architectuur die de stad te bieden heeft.  

Indrukwekkende installatie  
Het kleurrijke stadspodium bevindt zich straks op 29 meter hoogte en is toegankelijk via een 143 treden tellende buitentrap, een lift én via de tentoonstelling MVRDVHNI: The Living Archive of a Studio op de zesde verdieping van het instituut. In deze presentatie zijn de vroege werken van architectenbureau MVRDV op interactieve wijze ontsloten. Het Podium symboliseert zowel MVRDV’s ambitie om de stad te verdichten en daken beter te gebruiken als de ambitie van Het Nieuwe Instituut tot vermeerdering van kennis over architectuur.
 
Rotterdam Architectuur Maand
De eerste gebruiker van Het Podium op Het Nieuwe Instituut is de Rotterdam Architectuur Maand. In de looptijd van het evenement vormt het platform op het instituut het hart van het festival en worden er de hele maand juni lezingen, tours, films en andere activiteiten rondom architectuur georganiseerd. Hiervoor zal ook de hoofdtentoonstelling van de Rotterdam Architectuur Maand worden gehuisvest in één van de presentatieruimtes van Het Nieuwe Instituut. Ander onderdeel van de veelzijdige programmering van het festival is The World Around: een toonaangevende conferentie op het gebied van hedendaagse architectuur en design. Samen met het Solomon R. Guggenheim Museum host Het Nieuwe Instituut dit internationale evenement en wordt op 11 juni een conferentie op Het Podium en in het instituut georganiseerd.

Potentie van daken
Het Podium op Het Nieuwe Instituut kan worden gezien als een logische vervolgeditie op eerdere indrukwekkende steigerinstallaties die MVRDV in het verleden ontworpen heeft. Zo plaatste het bureau in 2017 al een gigantische trap op het Rotterdamse Stationsplein in het kader van 75 jaar wederopbouw van de stad en ontwierp het in 2018 een enorm bouwwerk ter gelegenheid van het BredaPhoto festival. Met dit zomerpodium op het dak sluit Het Nieuwe instituut daarnaast aan bij de Rotterdam Rooftop Walk: een initiatief van de Rotterdamse Dakendagen. Deze route opent 26 mei en geeft een maand lang toegang tot het daklandschap van de binnenstad. Het evenement moet een groot publiek laten beleven hoe dakgebruik kan bijdragen aan een betere toekomst voor steden en stadsbewoners. 

Het Podium op Het Nieuwe Instituut wordt mede mogelijk gemaakt door Dura Vermeer, Dutch Steigers, Fonds 21, Gemeente Rotterdam, MVRDV, Rotterdam Architectuur Maand, Rotterdam Festivals, Rotterdam Partners, Stichting Job Dura Fonds, Stichting Verzameling van Wijngaarden-Boot, Stichting Volkskracht en de VriendenLoterij. 


Visualisatie van Het Podium op Het Nieuwe Instituut. Beeld: MVRDV

Het Nieuwe Instituut
Het Nieuwe Instituut is het nationale instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. Gelegen in architectuurstad Rotterdam, in het Museumpark, heeft Het Nieuwe Instituut verschillende tentoonstellingsruimtes, een museumwinkel, een museumcafé, een studiezaal en bibliotheek, een auditorium, educatieve ruimtes en een tuin. Het beheert een van de grootste architectuurcollecties ter wereld.
 
MVRDV
Het internationale, in Rotterdam gevestigde architectenbureau MVRDV biedt eigentijdse oplossingen voor architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur in alle regio’s ter wereld. MVRDV – opgericht in 1993 door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries –werkt multidisciplinair en past daarbij zoveel mogelijk innovatieve en duurzame technologieën toe, met uitgesproken, vernieuwende projecten als resultaat.
 
Rotterdam Architectuur Maand
De Rotterdam Architectuur Maand vindt ieder jaar plaats in juni en kiest iedere editie een nieuwe toepasselijke locatie voor het Festivalhart. Het is dé plek waar de kracht van architectuur en ontwerp zich toont en vernieuwt rond urgente sociaal-maatschappelijke vraagstukken. De RA Maand belicht de betekenis van ontwerp en ontwerpkracht in een veranderende stad en stimuleert ontmoeting en kennisuitwisseling tussen bezoekers, het onderwijs en de ontwerpsector. Ruim 80 partners zijn reeds aangesloten bij de RA Maand.

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Het Nieuwe Instituut Het Podium Rotterdam The Living Archive of a Studio Rotterdam Architectuur Maand MVRDV Rotterdam Rooftop Walk Rotterdamse Dakendagen
Algemene voorwaarden | privacy statement