Interview Gladys van den Munckhof, Gladys Events: 2022 wordt een topjaar
De coronacrisis heeft nog steeds een flinke impact op de MICE-branche en noodzaakt eventplanners om keuzes te maken. Toch blijft wedding- en eventplanner Gladys van den Munckhof zich focussen op het organiseren van zakelijke- en particuliere evenementen. “Mensen hebben de behoefte om samen te komen. 2022 wordt dan ook een topjaar.”
Net als veel andere eventplanners heeft Gladys het organiseren van evenementen in de praktijk geleerd. Gewoon door te doen en door haar gevoel te volgen. Ondanks de vele tegenslagen, bleef die evenementenbranche lonken. “Mijn eerste kennismaking met de branche was via de golfclub die ik samen met mijn man runde. Ik was verantwoordelijk voor de horeca en wilde ook graag mensen van buiten de golfclub kennis laten maken met het clubhuis en de gerechten van onze topkok. Toen er in 2004 bij mij baarmoederhalskanker werd geconstateerd, bleef ik evenementen organiseren, waaronder fundraisers voor de stichting Ruby and Rose (gericht op de behandeling van gynaecologische kanker). Deze stichting was opgericht door dokter Massuger van het Radboudumc die mij destijds behandelde. Ik organiseerde onder andere een groot golfevent waarbij bedrijven een plek in een flight konden kopen en een dag lang met een BN’er mochten golfen. Toen de verkoop van de flights begon te lopen, had ik echter nog geen BN’ers aan boord. Via Anouk Smulders, die mij introduceerde bij de hoofdredacteur van Talkies Magazine, ging het balletje uiteindelijk rollen en kreeg ik steeds meer telefoonnummers. De eerste editie van het Ruby and Rose Golfevent was uiteindelijk een groot succes. Het werd een jaarlijks terugkerend event, met ‘s avonds optredens waarbij bekende artiesten zoals Edsilia Rombley optraden. Daarna ben ik ook andere events gaan organiseren zoals rally’s, modeshows en diners voor Kerst en Pasen. Er kwamen zelfs wachtlijsten voor de events.”
Gladys Events
Toen haar man in 2015 omkwam bij een tragisch auto-ongeluk, kwamen de events op een laag pitje te staan. “Mijn zoon Levi was zeven en ik besloot voor hem thuis te blijven. Na een half jaar ben ik bij Koonings The Wedding Palace in Deurne bij de receptie gaan werken. Daarna kwam ik op de marketingafdeling terecht en werd ik medeverantwoordelijk voor events. Uiteindelijk heb ik ook op de werkvloer gestaan en verscheen ik samen met Fred van Leer in het televisieprogramma
Say Yes To The Dress Benelux. Op een gegeven moment werd ik door diverse stellen benaderd met de vraag of ik hun weddingplanner wilde worden. Uiteindelijk besloot ik om het in 2019 officieel te maken en schreef ik me in bij de KVK. De volgende dag werd ik al meteen benaderd door de directeur van groot regionaal uitzendbureau. Hij zocht een onafhankelijke partij die voor hem een serie seminars voor (oud)klanten en potentiële opdrachtgevers kon organiseren. Ondertussen liepen ook de bruiloften door. Ik ben enorm vereerd dat ik zelfs het vertrouwen heb gekregen van de YouTubers
Dylan Haegens en Marit Brugman om hun bruiloft te organiseren. Helaas is deze bruiloft vanwege de coronacrisis al tweemaal verzet, maar ik blijf me voor hen inzetten en hoop dat ik voor hen in 2022 alsnog een mooi feest kan neerzetten.”
Benefietgala
Voordat de coronapandemie begon, vond er in januari 2020 nog een ALS-benefietgala van Gladys plaats. “Mijn moeder leed aan deze ziekte en ik wilde een mooi eerbetoon voor haar neerzetten. Ik huurde de schouwburg af en liet de grote zaal van top tot teen stylen in oranje, de kleur van ALS Nederland. Met Paul Franssen, de schouwburgdirecteur, had ik afgesproken dat ik de zaal tot de volle 650 personen zou vullen. Als dat niet zou lukken, dan mocht ik tot drie weken voor het event de zaal annuleren. Opnieuw ging ik op zoek naar BN’ers en via Koonings kwam ik in contact met de dames van OG3NE, die toevallig ambassadeur van ALS Nederland zijn. Na een beetje stalken deden zij uiteindelijk belangeloos mee en ging opnieuw het balletje rollen. Onder andere Vincent de Vries, de schrijver van de biografie van Fernando Ricksen, en de directeur van ALS Nederland sloten aan. Via Facebook kreeg ik steeds meer respons en uiteindelijk verkocht ik alle plekken. Het resultaat was een avondvullend programma met Anouk Smulders als co-presentatrice en een livestreamverbinding met mijn moeder. We haalden 50.000 euro op voor ALS Nederland. Enkele dagen later overleed mijn moeder.”
Nieuwe kansen en mogelijkheden
Na dit succesvolle benefietevent werd ook de agenda van Gladys leger en leger. Toch besloot ze heel bewust om haar
eigen bedrijf aan te houden. “Dingen lopen helaas niet zoals je wil, maar ik heb geleerd dat er altijd iets of iemand op je pad komt die jou kan helpen. Zo kwam ik via styliste Lonneke Nooteboom (Shoeby) in contact met weddingplanner Inge van
Trouwen Italië. Sinds augustus 2021 maak ik als zzp’er onderdeel uit van het team en heb ik voor 2022 al enkele bruiloften in mijn agenda staan. Ook met
Van der Valk International ben ik een samenwerking aangegaan als zelfstandig weddingplanner. In 2022 gaan bruiloften echt booming worden en van een locatie wordt steeds vaker verwacht dat zij advies bieden en de bruiloft (mee)organiseren. Ook wat betreft de zakelijke evenementen kijk ik voortdurend om me heen of ik nieuwe kansen en mogelijkheden zie. Mensen hebben echt de behoefte om samen te komen, dus is het zaak om nu voor te bereiden op het moment dat het weer mag. Zo was ik begin december op bezoek bij een groeve in Valkenburg, een prachtig evenementencomplex. Ik zie dan al meteen voor me hoe ik die locatie kan inzetten als locatie voor brunches, met lange tafels, kandelaren en een champagnebar. Dat zet ik dan ook meteen op Instagram om potentiële opdrachtgevers en mijn volgers te enthousiasmeren.”
Volg je gevoel
Ondanks de tegenslagen blijft Gladys dus in haar geliefde evenementenvak opereren. “Een hele belangrijke les die ik heb geleerd, is dat ik mijn gevoel moet volgen. Dat geldt voor de mensen die op mijn pad komen en de opdrachten die ik aanneem. Als mijn gevoel zegt dat het niet klopt, dat doe ik het niet. Natuurlijk ben ik ook een paar keer op mijn bek gegaan. In een van mijn eerste opdrachten voor een evenement stak ik heel veel tijd en energie, terwijl een handtekening op papier steeds maar uitbleef. De betreffende opdrachtgever gaf aan na zijn vakantie wel te tekenen, maar bleek toen vervolgens ineens ergens anders te werken. Daar word je een stuk zakelijker van. Als ik nu een samenwerking aanga, kijk ik heel kritisch naar het verdienmodel en zorg ik dat er afspraken op papier staan. Maar als dat eenmaal rond is, dan haal ik ook echt alles uit de kast om er een mooi event van te maken.”
Kijk naar je mogelijkheden
Aan eventplanners die voor de zoveelste keer hun events moeten omgooien, geeft Gladys als tip mee om te kijken naar wat je hebt en wat je mogelijkheden zijn. “Dat deed ik zelf ook bij elke tegenslag. Uiteindelijk is er altijd een lichtpuntje. Met de nieuwe samenwerkingen die in 2021 op mijn pad zijn gekomen, heb ik er alle vertrouwen in dat 2022 een topjaar gaat worden.”
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.
Auteur: Sofie FestTags: interview Gladys van den Munckhof Venray eventplanner eventorganisatie Limburg Gladys Events