Diversiteit en inclusiviteit: zo zet je de eerste stap



Steeds meer bedrijven hebben aandacht voor diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer. Ook de MICE-branche raakt doordrongen van het belang hiervan. Softwareleverancier Cvent besteedde er tijdens haar jaarcongres begin oktober een sessie aan. 


Diversiteit en inclusiviteit hebben alles met elkaar te maken, maar hebben niet dezelfde betekenis. Diversiteit op de werkvloer heeft betrekking op een gevarieerd personeelsbestand met teamleden met een verschillende culturele achtergrond, van verschillende sekse en geaardheid (LGBTQ) en mensen met een fysieke of mentale handicap. Naast het feit dat je de diversiteit aan de ‘buitenkant ziet’, brengt dit verschillende vaardigheden, kennis en competenties met zich mee. Is je werkomgeving inclusief, dan krijgen al deze teamleden ook de ruimte om hun competenties in te zetten en ideeën op tafel te leggen. Bedrijven leggen vaak de focus op diversiteit of inclusiviteit, terwijl beide aspecten noodzakelijk zijn.

Ga het gesprek aan
Wil je als bedrijf met diversiteit en inclusiviteit aan de slag? Neem dan eens je personeelsbestand onder de loep en kijk waar de gaten zitten. Een volgende stap is het opstellen van een beleid en het gesprek aangaan. Maak het je eigen, leer de facetten kennen en gun jezelf de tijd om goede aanpassingen te doen. Er zijn diverse organisaties die hierbij kunnen helpen. Maak je er echt werk van, dan heb je zeker in tijden van een krappe arbeidsmarkt een streepje voor. Mensen die zich gepresenteerd voelen door jouw bedrijf, willen ook graag voor jouw bedrijf komen werken.

Eigen expertise
Hoe staat onze branche ervoor? Iedereen weet dat er binnen de branche veel vrouwen werkzaam zijn. Wat betreft de organisatiekant wordt de eventindustrie zeker door vrouwen gedomineerd. Maar kijk je naar de topfuncties, dan valt dit toch tegen. Hetzelfde geldt voor mensen met verschillende culturele achtergronden, verschillende sekse en geaardheid (LGBTQ) en beperkingen.

Kijken we naar de bijeenkomsten zelf, dan valt ook daar nog wel wat winst te behalen. Het loont om te kijken naar de diversiteit van je dagvoorzitters, sprekers en panelleden. Diversiteit komt de kwaliteit van je panel ten goede. Het argument dat je niemand zou kunnen vinden, mag geen excuus zijn. Vraag het gewoon na in je eigen kring of schakel een sprekersbureau in. Let er wel op dat je panelleden juist over hun eigen expertise praten, in plaats van het onderwerp diversiteit. Het gaat er juist om dat mensen met bijvoorbeeld een fysieke of mentale handicap of mensen uit de LGBTQ meepraten over onderwerpen die spelen binnen onze branche.

Photo by fauxels from Pexels

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: diversiteit inclusiviteit inclusie
Algemene voorwaarden | privacy statement