Werken on the road: 5 tips



Geen vaste werkplek en toch aan het werk? In onze huidige maatschappij komt dit steeds vaker voor. De coronapandemie heeft e.e.a. zelfs versneld, waardoor het eigenlijk heel gewoon is geworden om thuis en onderweg aan het werk te zijn. Om de binding met het bedrijf niet helemaal te verliezen wordt er gekozen voor een vaste dag op kantoor, een goed ingericht intranet, of online koffiecorners om te chatten en informele informatie uit te wisselen. In dit artikel hebben we vijf belangrijke tips om succesvol ‘on the road’ te kunnen werken op een rijtje gezet.
 
1. Veilig online actief zijn
Als je ‘on the road’ aan het werk bent is het wel zo prettig als het internet niet hapert en belangrijke gegevens niet onderschept kunnen worden. Zorg er daarom voor dat het nooit nodig is om op een openbaar netwerk in te loggen. Een beveiligd bel- en zakelijk abonnement bedrijfsmatig wordt verstrekt is eigenlijk de beste optie. Werk je voor jezelf? Denk dan eens na over een zakelijk abonnement met opslag in de Cloud om risico’s te vermijden.
 
2. Intranet, om bedrijfsmatig op de hoogte te blijven
ls je niet veel aanwezig bent op kantoor is de kans groot dat je ‘nieuwtjes’ mist. Dit betreft niet alleen bedrijfsnieuwtjes zoals een nieuwe collega of een oproepje van de ICT-afdeling, maar ook persoonlijke nieuwtjes zoals een geboorte of een sterfgeval. Om te voorkomen dat dit gebeurt is het verstandig om gebruik te maken van Intranet, een besloten informatieplatform. Neem iedere dag even de tijd om te lezen of er relevant nieuws is, zodat je daarop kunt reageren. Intranet wordt ook wel ingezet om handleidingen aan te bieden en vragen van medewerkers te beantwoorden.
 
3. Zorg voor een comfortabele rustige werkplek, maar denk aan privacy
Thuis aan het werk terwijl je jonge kinderen rondjes om de tafel rennen of de hond om het hardste blaft om aandacht te trekken. Thuis of ‘on the road’ werken is niet altijd eenvoudig. Er zijn daarom werknemers die ervoor kiezen om in de auto op een parkeerplaats te werken of een hotel bezoeken om rustig online te kunnen vergaderen. Een andere mogelijkheid is het tijdelijk huren van een flexplek. In de meeste gevallen kan dit zelfs per dagdeel. Eenmaal een plek gevonden is het belangrijk geen bedrijfsgevoelige informatie op je scherm bloot te stellen. Ook tijdens gesprekken is het niet gewenst om bedrijfsnamen of andere belangrijke informatie te noemen.
 
4. Bewaak je grenzen
‘On the road’ werken kan veel vragen van medewerkers die niet in staat zijn om hun grenzen te bewaken. Het normale ritme van ochtend, middag en avond kan met deze manier van werken heel gemakkelijk verschuiven. Dat is prima voor de flexibele medewerker die het meest productief is in de avond of nacht zolang hij maar in staat is om zijn laptop te sluiten als zijn tijd vol is. Het gevaar schuilt hem echter in het feit dat collega’s met een omgekeerd ritme contact kunnen gaan zoeken. Beantwoorden moet dan een andere keer, je kunt immers niet 24 uur per dag ‘aanstaan’. Je kunt een extreme oplossing nemen en kiezen voor prepaid. Dan dwing je jezelf om niet over de belminuten of het datalimiet heen te gaan. Wat is het verschil tussen sim only en prepaid? Bij prepaid koop je beltegoed en data vooraf. Sim only is een mobiel abonnement. Vooraf beltegoed en data kopen kan een limiet voor jezelf zijn als je merkt dat je teveel tijd steekt in werk. 
 
5. Bezoek de bedrijfslocatie regelmatig om de binding niet te verliezen
Als je veel thuis- en onderweg aan het werk bent, lukt het niet altijd om de bedrijfslocatie te bezoeken. Toch is het belangrijk om dit regelmatig te doen en in ieder geval een keer in de week contact te zoeken met een collega of afdelingsleider. Loop even naar binnen, maak even een praatje, of drink een kop koffie. Op de bedrijfslocatie kan er in korte tijd veel veranderen en het is fijn als je daar snel van op de hoogte bent.
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags:
Algemene voorwaarden | privacy statement