Hotel Die Port van Cleve officieel HofleverancierHet 150-jarige Amsterdamse hotel Die Port van Cleve heeft vandaag uit handen van Artur van Dijk de Commissaris van de Koning in Noord-Holland het predicaat Hofleverancier van de Koning mogen ontvangen.  Extra bijzonder was het feit dat het restaurant weer open kon na een lange tijd van lockdown en het feestjaar weer van start kon gaan.

Het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' kent de Koning toe aan kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio en daarnaast 100, 125 of een veelvoud van 25 jaar bestaan. De bestuurders van het bedrijf moeten van onbesproken gedrag zijn, net als de onderneming zelf. Koning Willem I voerde in 1815 het Predicaat Hofleverancier in en sindsdien hebben diverse bedrijven deze ontvangen. Momenteel telt Nederland ruim 600 Hofleveranciers, waaronder slechts 10 hotels. 

Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland: ‘Die Port van Cleve heeft een rijke historie, vooraanstaandheid, reputatie en maatschappelijke betrokkenheid. Ik feliciteer Die Port van Cleve met het predicaat Hofleverancier.’

150 jaar Die Port van Cleve
Op maandag 5 september 1870 opende Die Port van Cleve haar deuren om stipt 12:00 uur, zo vertelt een advertentie uit de krant van destijds. Toen was het hotel een bierhuis waar ook Hooiberg bier gebotteld werd samen met Heineken later een eethuis bekend om de genummerde biefstukken, inmiddels bekend als hotel. In 1870 waren de gebroeders Hulscher vooruitstrevende ondernemers die hun tijd ver vooruit waren; zo boden ze het bier aan in een open locatie, ze schaften als een van de eerste elektrisch licht aan door het gehele pand en ze lieten vrouwen toe in hun etablissement. Zes van deze gedenkwaardige momenten zijn verwerkt in de nieuwe hotelkamers waardoor het verhaal van 150 jaar Die Port van Cleve verder wordt verteld aan de komende generaties.  

‘Anderhalf jaar geleden stonden we aan de vooravond van wat wij dachten een bijzonder en gedenkwaardig jaar zou worden vanwege ons 150-jarig bestaan. Natuurlijk had niemand de Corona-pandemie kunnen voorzien. Die Port van Cleve ging van het hoogste bezettingspercentage naar de laagste ooit. Maar dit hotel heeft twee wereldoorlogen en de Spaanse griep meegemaakt en kan dat nog na vertellen, dat zal met Corona net zo zijn’, aldus algemeen directeur Maikel Stabij.

De huidige hoteleigenaar heeft goed contact met de kinderen of zelfs kleinkinderen van de vorige eigenaren, vandaar dat ook zij uitgenodigd waren om bij de uitreiking aanwezig te zijn. Stabij: ‘Elke keer hoor ik weer nieuwe verhalen over vroeger en wat Die Port van Cleve door de jaren heen heeft betekend voor zijn omgeving. Zo is het een gaarkeuken geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog, pionier voor vrouwenrechten en was het de eerste brouwerij van Heineken. Nu doen we actief mee met StreetSmart, een project van Streetfood door verspilling tegen te gaan en daklozen te helpen met een maaltijd. Het is van belang om mee te doen in en met je buurt. Het ontvangen van het Predicaat is voor ons een belangrijk moment en bewijst dat we goed bezig zijn. Op naar de volgende 150.’

Foto: Hofleverancier uitreiking (fotografie Richelle van der Valk)
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Die Port van Cleve Amsterdam Hotel Predikaat Hofleverancier Hofleverancier jubileum Locatie
Algemene voorwaarden | privacy statement