Online bezoekers Oerol testen duurzame voedselinnovaties



Ook dit jaar kent theaterfestival Oerol vanwege de geldende coronamaatregelen een digitale editie. En ook dit jaar hebben online bezoekers de kans om ondernemers te helpen met het verbeteren van hun duurzame voedselinnovaties. In de weekenden van 11 t/m 13 en 18 t/m 20 juni presenteren Innofest-directeur Linda Vermaat en innovatie-expert Wilbert van de Kamp ‘Oerol Test Teevee’. Tijdens deze liveshows testen Oerolfans een vijftal voedselinnovaties. Zo kunnen ze de ondernemers feedback geven over bijvoorbeeld de smaak en de verpakking of het verhaal achter het product. De testbox die deelnemers hiervoor moeten bestellen is nog tot en met 6 juni beschikbaar via de webshop van Oerol – zo lang de voorraad strekt.

Toen de coronapandemie vorig jaar een streep door de Nederlandse festivalzomer zette, was het voor zowel festivals als Innofest improviseren, vertelt directeur Linda Vermaat. “Zonder festivals moesten we iets anders verzinnen om onze ondernemers te helpen, en dat zijn we onder meer online gaan doen.” Het concept ‘Test Teevee’ dat voor het eerst op Oerol werd uitgeprobeerd, bleek een schot in de roos. “Ondernemers halen in relatief weinig tijd heel veel feedback op, die door het interactieve karakter van de show extra waardevol is: ze kunnen heel direct het gesprek met hun doelgroep aangaan. Voor het publiek is die wisselwerking ook bijzonder: ze krijgen echt een rol in het innovatieproces.”

Van plantaardige tonijn tot een fris drankje uit de cacaovrucht
Vanwege het succes van die eerste editie gaat ‘Test Teevee’ tijdens Oerol 2021 dan ook op herhaling. In de testbox die mensen via de webshop van Oerol kunnen bestellen, zitten dit jaar producten van een vijftal start-ups. Stuk voor stuk ondernemers die impact willen maken en een bijdrage willen leveren aan het verduurzamen van het voedselsysteem. 

-Zo wil The Good Spice de specerijenhandel veranderen door gebruik te maken van een eigen, korte keten: duurzaam geproduceerd en met een groter rol voor de boeren. 
-De blikmaaltijden van Mixblik helpen vrouwen met een vluchtelingenachtergrond hun verhaal te vertellen en een leerwerktraject te volgen. 
-Seamore, dat al vijf jaar eten op basis van zeewier maakt, test een nieuw product: plantaardige tonijn. 
-Daarnaast beoordeelt het testpanel twee frisse dorstlessers die de ondernemers van Kumasi maken van het restproduct van de cacaoproductie: het sap uit de cacaovrucht. 
-En ten slotte bevat de testbox een product van The Ketchup Project waarover pas tijdens de test zelf meer informatie wordt gedeeld.

De uitzendingen van ‘Oerol Test Teevee’ zijn over twee weekenden verspreid, die van 11 t/m 13 en 18 t/m 20 juni. Zo kunnen deelnemers van het testpanel die tijdens het eerste weekend een show missen, een week later alsnog meedoen. 

Deze editie van Test Teevee wordt mede mogelijk gemaakt door InnoQuarter, Kitchen Republic en Oerol.
 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Oerol Online festival Online event Voedselinnovatie
Algemene voorwaarden | privacy statement