TOBACCO Theater: Een authentieke studio is zoveel beter dan een groen scherm

Vind je het lastig om van een online event een spetterende bijeenkomst te maken die de aandacht van de deelnemers weet vast te houden? In hartje centrum van Amsterdam ligt TOBACCO Theater - de livestream hotspot van Amsterdam.

Ook directeur Erik van Wilsum en zijn team moesten vorig jaar omschakelen van live naar online. "Een week na de uitbraak van de coronacrisis hadden we al snel door dat dit nog wel eens heel lang zou kunnen gaan duren. Na een interne heisessie besloten we dat we nog steeds culturele evenementen wilden organiseren zoals optredens voor (destijds) dertig personen en de bekende concepten Red Light Jazz en Open Bac op dinsdagavond. Maar we moesten ook kijken hoe we alsnog wat geld konden gaan verdienen met mooie evenementen. Het antwoord lag bij livestream, want die kennis en techniek hadden we al in huis. Mede vanwege onze locatie in hartje Amsterdam hebben we elk jaar veel internationale bedrijven te gast die hun evenement voorzien van een livestream. We konden dus al snel aan de slag en aan onze live events opdrachtgevers laten zien wat hier allemaal mogelijk is."

Focus op livestream
Voor het verzorgen van livestreams werd het TOBACCO Theater omgedoopt tot TOBACCO - Livestream Studios Amsterdam. Zoals de naam al aangeeft, staat het verzorgen van livestreams centraal. "Onze tien zalen zijn standaard ingericht als studio. De Theaterzaal en The Brickwall zijn volledig uitgeruste zalen, inclusief techniek. Daarnaast hebben we acht zogenoemde styling studios die voor een online break-out sessie kunnen worden ingezet. Alle studio's hebben een eigen inrichting en een eigen sfeer. Je kunt dus zelf de keuze maken welke studio het beste bij de uitstraling van je online event past; de Foyer, de Bibliotheek of toch de Wijnkelders? En mocht het straks weer mogelijk zijn om hybride events te organiseren, dan kunnen we de Theaterzaal voorzien van een groot podium en tachtig gasten op 1,5 meter afstand in de zaal laten plaatsnemen."Hoge klantwaardering

Dat TOBACCO uiterst succesvol is in het verzorgen van livestreams, blijkt uit het feit dat steeds meer vaste evenementenbureaus terugkeren om er hun volgende online event te organiseren. Een voorbeeld van een geslaagd event is de driedaagse Techleap Summit 2021 die op 2, 3 en 4 februari plaatsvond. "Gedurende drie dagen kwamen er veertig sprekers aan het woord, waaronder minister-president Mark Rutte, Philips-CEO Frans van Houten, Mollie-oprichter Adriaan Mol en Techleap-ambassadeur prins Constantijn van Oranje. Met diverse sprekers in een studio en 4.500 online deelnemers heb je te maken met hele andere draaiboeken dan bij een live event. Maar liefst drie van mijn collega's waren hier gedurende twee maanden fulltime mee bezig. Maar al die inspanning betaalt zich zeker terug. Voor de coronacrisis hadden we een gemiddelde klantwaarding van 9,3. Sinds de laatste drie maanden hebben we die score opnieuw behaald dankzij de kwaliteit van onze livestreams."

Triggeren
Die hoge klantwaardering komt mede voort uit het feit dat Erik en zijn team precies weten hoe je online deelnemers kunt triggeren. "TOBACCO is nog altijd het culturele epicentrum van Amsterdam", zegt Erik trots. "Dat spreekt ook bij online events tot de verbeelding. Verder weten we precies hoe we in kunnen spelen op de aandachtscurve van online deelnemers. We hebben meerdere zalen zodat je regelmatig van beeld en sfeer kan wisselen. Ook varieren in camerastandpunt mede ingegeven door de grote hoogte van de theaterzaal houdt het boeiend. En maak, als dat mogelijk is, vooral gebruik van de omgeving buiten. Wellicht past het in je programma om net als bij televisieprogramma's buiten live opnames te maken. Dan kun je wat van Amsterdam en in het bijzonder ons culturele hoofdstraatje de Nes laten zien. Daarnaast is interactie een belangrijke factor en dat staat of valt met de kwaliteiten van de host. Hij of zij moet in staat zijn om de aandacht te verdelen over de zaal, de sprekers en vragen die via de live chat bin-nenkomen, al dan niet met hulp van iemand die achter de schermen de vragen monitort."Entertainment

Wat volgens Erik eveneens werkt, is entertainment. "Het spoelt je brein als het ware even leeg zodat je klaar bent voor de volgende ronde. Uiteraard moet je wel goed nadenken over wat online goed overkomt. Een live act voor online deelnemers heeft een maximale lengte van zeven minuten. Een bekende zangeres zoals Trijntje Oosterhuis of Do vraag je dan in plaats van een compleet live optreden, nu maar twee nummers te vertolken. Ook een tissue-act in combinatie met live flamenco muziek en klassieke zang is een mooi voorbeeld. Met een goede belichting spat dit van het scherm."

Koken met sterren
Op dit moment is Erik bezig met een nieuw entertainmentconcept: Koken met Sterren. "We hebben een pracht van een horecakeuken waar een bekende topkok zoals Alain Caron of Dennis Huwa? samen met de directeur van een bedrijf en een bekende zangeres gaat koken, onder begeleiding van een warme, flamboyante host. Ondertussen kan de directeur op een luchtige manier de boodschap overbrengen naar de medewerkers die thuis meedoen. De online deelnemers gebruiken ook tijdens de hilarische bingo de ingredienten uit de box die we van tevoren toesturen. De combinatie van een inspirerende studio, een creatief concept en passend entertainment doet elk online event slagen. Een event komt echt beter tot z'n recht in een studio dan voor een groen scherm!"

 

NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Auteur: Sofie Fest

Tags: TOBACCO Theater Amsterdam Online events Studio Locatie
Tobacco Theater | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
Nes 75 - 87
1012 KD
Amsterdam
nederland
Algemene voorwaarden | privacy statement