Westcord Hotels opent hotel in het stadscentrum van Groningen



Aan de Grote Markt in het stadscentrum van Groningen wordt de laatste hand gelegd aan een nieuw hotel dat historische trapgevels combineert met moderne architectuur. The Market Hotel is de nieuwste aanwinst van WestCord Hotels dat hiermee het 15e hotel opent. The Market Hotel opent op 1 mei haar deuren voor toeristen, zakelijke bezoekers, buurtbewoners en inwoners van Groningen.

Slotstuk aan de Grote Markt
Met de toevoeging van The Market Hotel aan de oostwand van de Grote Markt is de gemeente klaar met de transformatie van de Grote Markt. WestCord Hotels is als hotelpartner sinds 2016 betrokken bij het project en het hotel is ontwikkeld door VolkerWessels Vastgoed. De Berlijnse architect Thomas Müller heeft het hotel ontworpen. Via een publieksstemming tijdens het Groningse festival Let's Gro in 2017 konden de inwoners stemmen op drie verschillende ontwerpen waarna de keuze is gevallen op het ontwerp van klassieke trapgevels met eigentijdse architectuur. Extra bijzonder aan het ontwerp is dat de bakstenen voor de gevel gemaakt zijn in Oude Pekela, het geboortedorp van oprichter Harry Westers. 

The Market Hotel
The Market Hotel heeft op de begane grond een groot restaurant met twee terrassen aan de Grote Markt en de Nieuwe Markt en een eigen bakkerij. Er zijn 123 hotelkamers, verdeeld over zes verdiepingen. Het hotel biedt wellnessfaciliteiten en 160 m2 vergaderruimte, verdeeld over meerdere zalen. Op het dak wordt een terras gerealiseerd met een panoramisch uitzicht over Groningen.

Café Willem Albert
Het restaurant is vernoemd naar Willem Albert Scholten. Van 1881 tot 1892 woonde hij op de plek waar The Market Hotel wordt geopend. Hij was de eerste Nederlandse industriële multinational en bezat fabrieken tot aan Polen en Oekraïne. Daarnaast stapte hij als grootinvesteerder in de Holland-Amerika Lijn, waarmee de link naar de andere WestCord Hotels, ss Rotterdam en Hotel New York, is gelegd. Café Willem Albert krijgt een laagdrempelig karakter en wil de huiskamer van Groningen worden.

Café Willem Albert serveert gerechten volgens de 'nieuwe Nederlandse keuken', Hollandse gerechten met een moderne twist, waarbij zoveel mogelijk wordt gekookt met lokale ingrediënten. Centraal in het restaurant staat een grote bar en zowel aan de Grote Markt als de Nieuwe Markt komen ruime terrassen met meer dan 150 zitplaatsen. 

Meetings & Events
The Market Hotel biedt 160 m2 vergaderruimte, verdeeld over drie ruime zalen en twee verdiepingen. De vergaderzalen zijn vernoemd naar de pleinen van Groningen. De grootste vergaderzaal Hereplein is gelegen op de tweede verdieping en heeft een oppervlakte van 80 m2. Daarnaast beslaat de zaal twee verdiepingen waardoor deze extra ruimtelijk is. Op de vierde verdieping bevinden zich de twee andere zalen, Grote Markt met 55 m2 en Nieuwe Markt met 25 m2. Deze twee zalen zijn te koppelen tot één ruime zaal. 

Bakkerij Westers
Naast Café Willem Albert komt een bakkerij met eigen ingang aan de Grote Markt. In de bakkerij kan men je naast ambachtelijk gebakken brood ook terecht voor biologisch schepijs, huisgemaakte patisserie, koffie en belegde broodjes. De bakkerij is de derde vestiging van Bakkerij Westers, naast Hotel Jakarta Amsterdam en de originele bakkerij die sinds de jaren '50 op Vlieland gevestigd is. 

WellCome Wellness
In de kelderverdieping van het hotel is een wellness gerealiseerd. WellCome Wellness Groningen beschikt over een fitnessruimte, Finse sauna en Turks stoombad. Daarnaast zijn er twee behandelruimtes die middels een schuifdeur samengevoegd kunnen worden tot een duo behandelruimte. 

Dakterras
Op het dak van de zesde verdieping komt een groot dakterras met uitzicht over de binnenstad en de omgeving van Groningen. Het dakterras krijgt een grote bar, diverse zitjes en een lounge gedeelte dat half verscholen ligt achter de gevel. In de zomermaanden kan men hier terecht voor een borrel en kleine hapjes. Ook is het dakterras toegankelijk voor gasten van buiten het hotel. De realisatie van het dakterras start nadat de bouw volledig is opgeleverd.

Duurzaam
The Market Hotel is aardbevingsbestendig gebouwd. Aan het begin van de bouw is een keldervloer gestort van een meter dik. Daarnaast zorgen halve meter dikke prefab betonnen wanden voor stabiliteit ten tijde van een aardbeving. The Market Hotel heeft geen gasaansluiting, het wordt dan ook een all-electric hotel. Voor de verwarming en koeling van het hotel zijn elektrische pompen in de kelder geïnstalleerd. De helft van het dak bestaat uit zonnepanelen en er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van led-verlichting. Verder dragen de medewerkers duurzame bedrijfskleding geproduceerd van reststoffen. Net als in alle andere hotels kiest WestCord Hotels ook in The Market Hotel bewust voor zoveel mogelijk duurzame alternatieven.

"Voor ons is het belangrijk dat onze hotels passen in de omgeving waar ze staan"
Harry Westers, directeur en eigenaar van WestCord Hotels: "Wij zijn ontzettend blij met The Market Hotel op zo'n geweldige locatie in de stad Groningen. Wij vestigen ons hiermee in de provincie waar onze familie haar oorsprong heeft, dat is voor ons heel bijzonder. Wij vinden het belangrijk dat onze hotels passen in de omgeving waar ze staan, daar is het ontwerp en concept op bedacht. We hebben onze uiterste best gedaan om een plek te creëren waar ook de Groningers graag zullen komen.''

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: The Market Hotel WestCord Hotels Harry Westers Thomas Muller Cafe Willem Albert
Algemene voorwaarden | privacy statement