Wat is de meerwaarde van een payment service provider?



Als webshopeigenaar wil je het jouw klanten ongetwijfeld zo makkelijk mogelijk maken. Ook het betaalproces speelt daarbij een rol. Als jouw klanten niet makkelijk en snel af kunnen rekenen, is de kans aanwezig dat zij hun aankoop elders doen. Een payment service provider (PSP) biedt uitkomst wanneer je jouw checkout wilt optimaliseren. Een PSP handelt alle betalingen die gedaan worden in jouw webshop af, maar zorgt ook voor meer conversie op de betaalpagina of helpt bij het innen van facturen. Heb je nog niet eerder gebruik gemaakt van en PSP? Wij vertellen jou in deze tekst namelijk wat de meerwaarde van een payment service provider is. 

Groot aantal betaalmogelijkheden
In de gemiddelde webshop kun je op verschillende manieren afrekenen. Binnen Nederland is iDeal de meest vertrouwde vorm van online betalen. Via deze betaalmethode worden dagelijks 1,5 miljoen online betalingen gedaan. Wil jij je niet alleen maar op de Nederlandse consument richten? Dan zul je ook ander betaalmethoden moeten aanbieden. Alleen klanten van een Nederlandse bank kunnen namelijk betalen via iDEAL. Als jij je ook op de Belgische markt richt, raden wij je aan om Bancontact als betaalmethode toe te voegen. Wanneer je bestellingen van over de hele wereld wilt ontvangen, is het aan te raden eveneens creditcardbetalingen of PayPal-betalingen te accepteren op je website. 

Als je consumenten uit verschillende landen de mogelijkheid wilt bieden om in jouw webshop te bestellen, wil je ook verschillende betaalmethoden aanbieden. Een payment service provider helpt jou hier een handje bij. Een PSP zorgt er namelijk voor dat jouw klanten via hun favoriete betaalmethode af kunnen rekenen. Het betaalproces wordt op deze manier goed afgestemd op de doelgroep. De perfect mix van betaalmethoden verkleint de kans dat klanten afhaken tijdens het betalen. 

Betalingen worden automatisch verwerkt
Een payment sevice provider zorgt ervoor dat klanten van jouw webwinkel makkelijk, snel en op hun favoriete manier kunnen betalen. Toch heeft een PSP niet alleen meerwaarde voor jouw klanten, maar ook voor jou als ondernemer. Het betaalproces wordt namelijk volledig of deels (dit bepaal je zelf) geautomatiseerd wanneer je dit uitbesteedt aan een payment service provider. Een PSP koppelt een betaling direct aan de juiste bestelling, zodat je niet zelf uit hoeft te zoeken wie er wel en niet betaald heeft. En omgekeerd doen ze dat ook met retouren en refunds. Daarnaast zorgt een payment service provider voor het versturen van een betalingsherinneringen en terugkerende betalingen, zoals abonnementen. Kortom: een PSP zorgt ervoor dat jij vrijwel geen omkijken meer hebt naar het betaalproces en je inningspercentage verhoogt. 

Een PSP neemt betaaldrempels weg
Als een klant iets wil bestellen in jouw webwinkel, wil je het zo makkelijk mogelijk maken. Daarom is het belangrijk dat je betaaldrempels wegneemt. Wanneer er drempels aanwezig zijn, kan de klant uiteindelijk toch afhaken. Een goed voorbeeld van een betaaldrempel is onvoldoende vertrouwen. Een klant moet een webshop namelijk vertrouwen om er een bestelling te plaatsen. In tegenstelling tot een fysieke winkel ontvang je het product namelijk niet direct na een aankoop. Een PSP kan jou helpen om het betaalproces van jouw webwinkel te verduidelijken, bijvoorbeeld door te adviseren voor een achteraf betaalmethode te kiezen. Maar ook door ervoor te zorgen dat gedurende het hele betaalproces de koper in touch blijft met jouw website en geen uitstapjes maakt naar extern of pop-up scherm. Je wilt het vertrouwen van je klant winnen. Dat maakt de kans op het voltooien van een bestelling een stuk groter.

En let op, een traag betaalproces kan ook een drempel zijn. Als een klant eenmaal besloten heeft om een product te kopen, wil je geen ruis op de lijn veroorzaken. Kost het doorlopen van het betaalproces veel tijd? Bijvoorbeeld omdat je betaalgegevens niet automatisch worden ingevuld. Of er eerst ingelogd moet worden in een klantaccount. Dan haakt de klant mogelijk alsnog af. Een payment service provider neemt samen met jou deze betaaldrempels weg door het betaalproces soepel en snel te laten verlopen.

 
NB: Het auteursrecht op de content op deze website en in de (online) magazines wordt door de uitgeverij voorbehouden.


Tags: Payment Service Provider iDeal Creditcard
Algemene voorwaarden | privacy statement